A PPDR esete a digitális hozadékkal
2011-11-02 16:00:00
„A digitális hozadék használata – Európai közelítés” címmel, az Analysys Mason, a DotEcon és a Hogan & Hartson konzorcium igen terjedelmes és részletes analízise, tulajdonképpen eldöntötte a digitális hozadék jövőbeli használatát.
(Forrás: Analysys Mason)


A földfelszíni TV műsorszórás analóg digitális migrációval egy 8 MHz-es csatornában – az alkalmazott tömörítés (pl. MPEG-4), valamint a képminőség (SD vagy HD) függvényében - DVB-T szabvány esetén 2-3, míg DVB-T2 szabvány alkalmazásával akár 10-12 program sugározható ki. Látható, hogy a földfelszíni TV műsorszórás, műsorszórási-kapacitása - a digitális átállással – igen jelentős mértékben megnő, ezért „vetett szemet” az UHF TV sáv egy részére a mobil szélessávú szolgálat. A Nemzetközi Rádiószabályzat 2015. júliustól lehetővé teszi elsődleges jelleggel a 790-862 MHz sávrész felhasználását mobil szolgálatok részére is. Ezt a spektrumot nevezi a szakterület digitális hozadéknak (Digital Dividend DD).

Az Európai Bizottság részére készített tanulmány összefoglalja a sáv használat szabályozási hátterét, elemzi a sáv jelenlegi és a digitális átállás utáni tervezett használatát nemzeti vonatkozásokban, összefoglalja a kompatibilitási követelményeket, részletesen tárgyalja a sáv használat szolgálatok közötti megosztási lehetőségét, de elemzi a gazdasági környezetet, és ajánlásokat fogalmaz meg.

A PPDR szempontjából a tanulmány leszögezi, hogy az elsődleges „kék fény” felhasználók mellett a határőrség, a mentők és egyéb pl. katasztrófa elhárításban résztvevő szervek mobil kommunikációja a harmonizált 380-400 MHz sávban, a beszéd és a keskenysávú adatátvitelre korlátozódik. Jogos a PPDR követelése - a szélessávú adatkommunikációs igény kielégítésére - újabb sávrész kijelölésére, de ezzel kapcsolatban a Bizottság és a CEPT végezzen újabb vizsgálatokat, és ne csak a DD sávot, hanem pl. a 300- 400 MHz, a 872-876/917-921 MHz duplex sávot is vegye tekintetbe. Alternatívaként a tanulmány, egyeztetést ajánl a NATO-val, hogy a 380-400 MHz sávban legyen kijelölve egy újabb sávrész, a PPDR szélessávú kommunikációs igényének megoldására.

Ma azt mondhatjuk, hogy egyelőre sikertelen volt a TETRA Association korábbi lobbizási felhívása, mert a PPDR nem részesül(t) a DD-ből. Ebben minden bizonnyal közrejátszott a konzorcium tanulmánya is, amelyik kifejezetten nem ajánlotta az UHF sávban (470-862 MHz) sávrész kijelölését a PPDR részére.

A tanulmány letölthető a Kapcsolódó weboldalról, a Spectrum management-en belül az Exploiting the digital divident – a European Approach-ra kattintva.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra