HTE Hírlevél 2021. április
2021-04-29 18:00:00
Ezúton küldjük a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület aktuális érdekességeit szíves tájékoztatásul.

 

 

Ezúton küldjük a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület
aktuális érdekességeit szíves tájékoztatásul.
 
 
ÚJ SZAKMAI TERÜLETEK BEVONÁSA A HTE VÉRKERINGÉSÉBE

A HTE következő 3 éves fókuszpontjait az Elnökség elfogadta. Ezen pontok között szerepel, hogy az elkövetkező években bővíteni szeretnénk a HTE szakmai kompetenciáját az egyre népszerűbb UAV (pilóta nélküli repülő eszközök) rendszereinek kommunikációs kérdéseiben, valamint a blockchain technológia infokommunikációs felhasználása lehetőségei terén. Az, hogy ezeket a témákat meglévő szakosztályokon belül vagy új csoportok létrehozásával dolgozzuk fel, nem került eldöntésre. Mindez annak a függvénye, hogy milyen szakemberek vagy csoportok jelentkeznek, hogy a két területet felkarolják és fokozatosan a HTE aktív témakörei közé beemeljék. Az Elnökség párbeszédet kezdeményezett erre alkalmas és nyitott jelöltekkel, de amennyiben valakit ezen témák szintén érdekelnek és szívesen foglalkoznának a kérdéssel, keressék Maradi István főtitkár urat további információkért. Sok lelkes és hozzáértő szakértő alkotja a HTE gerincét, így bízunk abban, hogy e két izgalmas területet is mielőbb be tudjuk emelni szakmai témáink közé.
 
 
HTE-NJSZT ITF EGYÜTTMŰKÖDÉS

A jövőben a HTE szorosabb együttműködésre lép a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) keretein belül működő Informatikatörténeti Fórummal (iTF). Ennek kezdeti lépéseként az iTF honlapján bemutatott több mint hétszáz személyből a HTE érintettségű személyek külön táblázatban szerepelnek: https://itf.njszt.hu/hte-lista. A későbbiekben – más területeken való együttműködés mellett – tervezzük a lista bővítését a kiemelkedő HTE tagjaink bemutatásával. A HTE ezzel egyben segíti az iTF szélesebb körű megismertetését is.
https://www.hte.hu/njszt-itf
 
 
HTE FEKETE LÁSZLÓ-DÍJRA PÁLYÁZHATNAK AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS INNOVÁCIÓK LÉTREHOZÓI

A HTE Fekete László-díj idei nyertese az impozáns szakmai elismerés mellett 1.000.000 Ft-os jutalmazásban is részesül!  A HTE az ICT szakma jeles képviselőivel karöltve, a hazai távközlési és informatikai szegmens meghatározó szakembere, Fekete László emlékére hozta létre ezt a díjat. A kezdeményezés célja a friss generációk innovatív munkásságának elismerése, új ötletekre való ösztönzése. A díjra magánszemélyek pályázhatnak vagy jelölhetik őket, innovációjuk pedig lehet egyéni vagy céges keretek között megvalósított szolgáltatás/termék is. A jelentkezési határidő: 2021. október 1. éjfél. Nevezési feltételek, formai követelmények, illetve további információk ITT találhatók!
 
 
HÍRADÁSTECHNIKA 2021 KÜLÖNSZÁM - INFOKOM 2020

Megjelent a Híradástechnika folyóirat HTE Infokom 2020 konferenciához kapcsolódó különszáma, mely a rendezvényen elhangzott előadások cikkgyűjteményét tartalmazza. A folyóirat elektronikus formában az alábbi linken érhető el:
https://www.hte.hu/web/infokom2020/hiradastechnika
Kellemes olvasást kívánunk!
 
 
SZJA 1% FELAJÁNLÁS

Ön is dönthet személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról! Már elérhetőek az adóbevallás tervezetek a NAV oldalán. Az eSZJA programon keresztül az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik. Köszönettel vesszük, ha felajánlását a HTE javára teszi május 20-ig, hiszen ezzel további szakmai működésünket, munkánkat segíti. Adószámunk: 19815699-2-41. Bővebb információt, valamint az előző évek 1%-os felajánlásainak felhasználását a honlapunkon megtalálja. https://www.hte.hu/szja
 
 
HTE SZAKOSZTÁLYOK TEVÉKENYSÉGE: INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI SZAKOSZTÁLY - EIVOK

A HTE Információbiztonsági Szakosztálya – EIVOK 2020-ban a munkatervben rögzített programok egy részét eredményesen megvalósította, a rendezvények jelentős részét azonban nem tudta megszervezni tekintettel a COVID-19 világjárványból adódó egészségügyi helyzetre, kormányzati intézkedésekre, korlátozásokra. A szakosztály fő tevékenységei továbbra is a szakosztályi információbiztonsági szakmai fórumok szervezése, konferenciákon való részvétel, az EIVOK közösség összefogása, szakmai konzultációkra fórumok biztosításai voltak. Éves beszámoló elérhető itt.
 
 
 
Legközelebbi események
 
 
GSM-R – AZ ÚJ KILOMÉTERKŐ
KÖZLEKEDÉS-HÍRKÖZLÉSI SZAKOSZTÁLY
2021. ÁPRILIS 29., ONLINE
 
TÁVKÖZLÉS VILÁGNAPJA 2021
2021. MÁJUS 13., ONLINE
SPEECH SYNTHESIS WORKSHOP (SSW11)
2021. AUGUSZTUS 18-21.
 
 
 
 
 

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. 502. iroda
Tel.: +36 1 353 1027 E-mail: info@hte.hu
Honlap: www.hte.hu
Visszalépés az előző oldalra