InnoTrend hírlevél 2014/13.
2014-08-29 18:15:00
Aktuális hírek, események

Pálinkás József kormánybiztos

Záró szakaszába lépett az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, mely elengedhetetlen feltétele a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s K+F+I forráshoz történő hozzáférésnek. Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos és Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke augusztus 25-én találkozott az S3 stratégia megyei egyeztetési folyamatait koordináló vezetőkkel, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást az országosan – minden megyében – megvalósuló, széles körű szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat előrehaladásáról, amely a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró S3 stratégia kialakításának záró szakaszát jelenti. Egyben bemutatásra kerültek a stratégia kidolgozásához szükséges legfontosabb további lépések is.

 
 
-
Dr. Deák Csaba

A felsőoktatás most zajló átalakításától a Nemzeti Innovációs Hivatal azt várja, hogy az egyetemi kutatóközpontok közelebb kerülnek az ipari szereplőkhöz, köztük a hazai kis- és középvállalkozásokhoz is. A várható fejleményekről Deák Csaba stratégiai elnökhelyettest kérdeztük.
A Napi Gazdaság 2014. augusztus 26-i cikke.

 
-
Pálinkás József

Az évtized végére vállalt 1,8 százalék helyett 2 százalékos GDP-arányos ráfordítást tart szükségesnek Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kormánybiztosa a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatására. Szerinte az állandó pályáztatási rendszer kialakítása jelentős hatással lesz a területre.
A Napi Gazdaság 2014. augusztus 18-i cikke.

 
-
EUROSTARS

A Nemzeti Innovációs Hivatal augusztus 29-én, 10-12 óra között pályázati konzultációt szervez az érdeklődők számára a EUROSTARS-2 program második pályázati fordulójához kapcsolódóan, melynek nemzetközi beadási határideje szeptember 11. A EUROSTARS-2 program az Európai Bizottság és több tagállam közös programjaként a kutató-fejlesztő KKV-k nemzetközi együttműködésben megvalósuló projektjeit támogatja. A konzultáció a pályázáshoz szükséges gyakorlati információk átadását szolgálja, ezért elsősorban a 2014. szeptember 11-i beadási határidőre pályázatot benyújtani tervező intézményeket várjuk.

 
-
EUROSTARS

A EUROSTARS2 program az Európai Bizottság és több tagállam közös programjaként a kutató-fejlesztő KKV-k nemzetközi együttműködésben megvalósuló projektjeit támogatja. A programot lebonyolító EUREKA-EUROSTARS Titkárság 2014-ben két különálló pályázati fordulót hirdetett, a tavaszi kör eredményei a következők: a 299 beérkezett pályázatból 82 kapott pozitív értékelést, ezek közül pedig a legjobb 70 projekt válik támogathatóvá.

 
-
Meetup

2014. augusztus 28-án a Nemzeti Innovációs Hivatalban kerül megrendezésre az FP-BUD Meetup ˇF# and Idrisˇ c. rendezvénye, ahol funkcionális programozási nyelvekkel és egy magyar fejlesztésű online fejlesztő és e-learning platformmal lehet megismerkedni. Az előadás nyelve angol.

 
-
DLD-TelAviv

2014. szeptember 14. és 20. között, negyedszer is Tel-Avivban rendezik meg a DLD Innovációs Fesztivált, amelyen több száz startup vállalkozás, kockázati befektetők, üzleti angyalok, és vezető multinacionális high-tech vállalatok is részt vesznek. A szeptember 17-én megrendezésre kerülő Hungarian Startup Brunch című rendezvény során 10 ígéretes magyar vállalkozás mutatkozhat be befektetőknek, inkubációs szakértőknek és potenciális üzleti partnereknek.
Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 1.

 
-
Gábor Dénes Díj

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék Gábor Dénes-díjra az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket.

 
-
CERN

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívást (Market Survey) tett közzé az alábbi témában: „Provision of Non-Destructive Testing (NDT) on the CERN Site” (MS-4045/EN). A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek. A piackutatásra való jelentkezés határideje: 2014. szeptember 12.

 
-
IMI 2

Az Innovatív Gyógyszerek Kezdeményezés (Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking, IMI 2) információs napot tart 2014. szeptember 30-án Brüsszelben. A rendezvényre megnyílt a regisztráció lehetősége.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.

 
-
Fit for Health 2.0

A “Fit for Health 2.0” kezdeményezés hozta létre az euMatch szolgáltatást, amelynek a segítségével az Egészségügy, demográfiai változás és jólét munkaprogram pályázatain való részvételhez lehet partnereket keresni. A 2013 decemberében elindult szolgáltatásra már 1560 szakértői profilt és partnerkeresést töltöttek fel, így érdemes lehet az érdeklődőknek regisztrálni.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.

 
-
Clean Sky 2

A Clean Sky 2 Joint Undertaking (Tiszta Égbolt 2 Közös Vállalkozás) felhívást tett közzé, amelyben szakértők jelentkezését várja a Tudományos Bizottságba (CSSC - Clean Sky Scientific Committee). A jelentkezési határidő 2014. szeptember 30.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.

 
Visszalépés az előző oldalra