InnoTrend hírlevél 2014/9.
2014-06-17 19:30:00
Aktuális hírek, események

Start Tel Aviv 2014

Izrael Állam magyarországi Nagykövetsége, Tel-Aviv város Önkormányzata, a Nemzeti Innovációs Hivatal, valamint a Design Terminál szakmai összefogása eredményeként egy magyar startup alapító kijuthat a világ egyik legrangosabb nemzetközi szakmai programsorozatára, a Start Tel Aviv 2014-re.
A szervezők magvető fázisban lévő webes mobilalkalmazást fejlesztő vagy IT biztonsági profilú hazai startupok jelentkezését várják 2014. június 30-ig.

 
 
 
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) minden érdeklődőt tisztelettel meghív az EU Horizon 2020 - „Advanced 5G Network Infrastructure for the Future Internet – 5G PPP” pályázat című szakmai tanácskozásra, melynek célja az Európai Unió H2020 ICT 14-2014: „Advanced 5G Network Infrastructure for the Future Internet – 5G PPP” K+F programjának és pályázatának bemutatása, valamint a magyar részvétel lehetőségeinek áttekintése.

 
 
 
-
Marie Curie

2014. június 16, 18-án, illetve június 23-26 között egyéni pályázati konzultációs lehetőséget kínál a Marie Sklodowska-Curie Akciók Egyéni Ösztöndíjaira (MSCA IF: EF, RI, CAR, GF, beadási határidő: 2014. szeptember 11.) pályázóknak Somos Magdolna, Nemzeti Kapcsolattartó a Nemzeti Innovációs Hivatalban.

 
 
 
-
Korányi László

Korányi László szerint látszódik, ha egy uniós pályázaton nem a legjobb nyer. A sokak által várt, majd sokak által kritizált Gazella-pályázat a szívügye, elárulta, mivel győzte meg a gazdasági tárcát és hogy miért kell várni a befektetésekre. Azt is elmondja, miért fontos, hogy az állam segítse át a "halál völgyén" a kezdő innovatív cégeket. Forbes.blog.hu interjú a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettesével.

 
 
 
-
Startup Tavasz 2014

Kihirdették a TechShow, a CESA, a Hackathon és a Fintech&Sales Demo Day győzteseit. Tarolt a hívástitkosítási megoldásokkal foglalkozó CrypTalk a Startup Tavasz záróeseményén: a magyar csapat nyerte meg Central European Startup Awards fejlesztőknek szóló versenyét, a hazai digitális ipar leginnovatívabb fejlesztéseit felvonultató Magyar Innovációs TechShow közönségdíját és Fintech&Sales Demo Day fintech kategóriáját.

 
 
 
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

A NIH az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében megvalósuló „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítására” című pályázaton elnyert 238 millió forintos támogatásból megújította belső folyamatait, egyszerűsítette ügymenetét, és bővítette a Hivatal által nyújtott szolgáltatások körét. A NIH a kutatás-fejlesztés és az innováció területén olyan államigazgatási együttműködési struktúrákat, kooperációs hálózatokat és innovációs elemző, szolgáltató kapacitásokat épít ki és működtet, amelyek Magyarország és az EU gazdaságstratégiai céljainak megvalósítása érdekében elősegítik a nemzeti innovációs rendszer szereplőinek munkáját és a hazai, illetve nemzetközi együttműködések kialakítását.

 
 
 
-
Horizon 2020

A jövőbeni és feltörekvő technológiák (Future and Emerging Technologies – FET) a Horizont 2020 útkereső, iránymutató területe. Célja hogy a multidiszciplináris, technológia-orientált, hosszú távú, nagy újdonság értékkel bíró európai kutatások támogatása révén biztosítsa az ígéretes jövőbeni technológiák és az EU szereplői számára a korai alapokat, a versenyelőnyt. A FET programban egyes pályázati felhívásainak első beadási határideje 2014. őszén lesz.

 
 
 
-

EUREKA

Az EUREKA szakértők jelentkezését várja a EUROSTARS SME Programme alatt beadott pályázatok értékeléséhez bármely innovatív technológiai, piaci szakterületről. Az EUROSTARS programban kutatás-intenzív kis- és középvállalkozások vesznek részt forradalmian új technológiák, eljárások, szolgáltatások kidolgozásával és a világpiacra történő bevezetésével.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

 
 
 
-
SPARC

Az EU Bizottsága 183 vállalkozás és kutatószervezet részvételével a brüsszeli székhelyű euRobotics AISBL egyesület szárnyai alatt 2014 június 3-án indította útjára a világ legszélesebb körű civil kutatási és innovációs programját a robotika területén. SPARC "The Partrnership for Robotics in Europe" kezdeményezés Európa iparpolitikai törekvéseként meg akarja erősíteni Európa pozícióját a 2020-ra mintegy évi 60 milliárd EUR forgalmat lebonyolító globális robotikai piacon, mely termékei megjelennek a gyártástechnológiában, mezőgazdaságban, egészségügyben, közlekedésben és szállításban, a polgári biztonság területein és a háztartási alkalmazásokban egyaránt.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Horizon 2020

Törökország teljes hozzáférést kap a Horizon2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramhoz a 2014. június 4-én, Isztambulban aláírt megállapodás alapján. A társulási státuszról szóló megállapodást Robert-Jan Smits főigaztgató (EU Bizottsága Kutatási és Innovációs Főigazgatóság), valamint Ahmet Yücel helyettes államtitkár (Európai Ügyek Minisztériuma, Törökország) írta alá.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Honk Kong

Applications are invited for M+/Design Trust International Fellowship to undertake an original research project for investigating issues relating to design and architecture in the Greater Pearl River Delta region. The successful applicant will be attached to M+ for three to six months between September 2014 and September 2015, conducting independent research on a full-time basis. Applications are welcome from individuals of all nationalities whose areas of research are in design, architecture or a related field. The application deadline is June 15, 2014.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Horizon 2020

2014. június 2-án került sor a „Horizont2020- új perspektívák és lehetőségek az EU-tagállamok közötti együttműködésre a kutatás-fejlesztés és innováció területén, középpontban a Teaming- és a Twinning – programokkal” elnevezésű eseményre a nagykövetség szervezésében. Az előadók között üdvözölhettük Tankred Schipanskit, a Német Bundestag Oktatásért, Kutatásért és a Technikai Fejlődés Megbecsüléséért felelős Bizottságának a tagját.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
ZIM

2014. május 22-én került megrendezésre a 21. Kis-és középvállalkozók Innovációs Napja a Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) szervezésében, Berlinben. A rendezvényen közel 300 vállalkozás, kutatási intézet, egyetem és együttműködési hálózat képviseltette magát az egész országból és mutatta be új termékeit, eljárásait és szolgáltatásait, melyek a szövetségi állam támogatásával, a „Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand” (ZIM) program révén valósultak meg.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Egyetemek globalizációja

A szentpétervári Petrokongressz Központban 2014. május 13-16. között került megrendezésre az „Egyetemek globalizációja: új lehetőségek a tudomány és az üzleti élet számára” elnevezésű nemzetközi konferencia. A rendezvényre az ITMO (Szentpétervári Informatikai, Mechanikai és Optikai Nemzeti Kutatóegyetem), a Münsteri Egyetem Marketingközpontja, a szentpétervári székhelyű Monomax rendezvényszervező cég, az Innováció című oroszországi folyóirat, valamint a RUSSOFT számítógépes cég szervezésében került sor. A konferencia alapvető célja a felsőoktatás, a tudományos kutatás és az üzleti élet közötti együttműködési lehetőségek tisztázása, a kooperáció formáinak kiderítése volt.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Magyar cégdelegáció az izraeli MIXiii szakkiállításon

Május 20. és 22. között, Tel-Avivban rendezték meg Izrael egyik legnagyobb innovációs szakvásárát. A biomed és high-tech ágazat szaktekintélyeit felvonultató konferencia mellett, lehetőség nyílt arra, hogy az innovatív iparágak izraeli és nemzetközi képviselői szakkiállításon mutassák be technológiáikat.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Building Global Innovators

A Massachusetts Institute of Technology (MIT), a világ leghíresebb műszaki egyeteme, MIT eTeams III néven az Building Global Innovators program keretében nemzetközi versenyt hirdetett start-upok számára. A BGI eddig négy körben kiválasztott és a kéthetes program alatt akszelerált 80 start-upja közül 55 még mindig működik, és az elmúlt 2,5 évben 17 millió eurónyi befektetést generált. Ezzel az aránnyal a BGI Európában 2., a világon 6. legjobb akszelerátor program.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Lafayette Intézet

Metz-ben, május 26-án avatta fel az új kutatási és technológiai épületet G.P. Bud Peterson, a nagy presztízsű Georgia Institute of Technology (Atlanta, USA) elnöke, Bernard Kippelen és Abdallah Ougazzaden, az Institut Lafayette társelnökei, Dominique Gros, Metz polgármestere, Jean-Luc Bohl (Metz Métropol elnöke), François Lavergne (Moselle elnökhelyettese), Jean-Pierre Masseret (Lorraine régiós elnök), valamint Nathalie Griesbeck (Európa parlamenti képviselő).
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

 
 
-
INRA

Az INRA elsősorban egzotikus fajok akklimatizációjával és lehetséges invazív jellegük vizsgálatával foglalkozó botanikai kutatóintézete a hasonló profilú hazai kutatóhelyek számára is lehetséges érdemi együttműködő partnerként jöhet szóba, mivel a kutatások szervesen összefüggenek a klímaváltozás során megváltozó klimatikus feltétel-rendszerben - elsősorban erdészeti és tájépítészeti céllal - használandó fajok körének meghatározásával.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

 
 
Visszalépés az előző oldalra