InnoTrend hírlevél 2014/7.
2014-05-21 18:00:00
Aktuális hírek, események

NIH logo

A Nemzeti Innovációs Hivatal az egyre sokasodó és népszerűbbé váló meetup közösségeket hosszútávra szóló megállapodások megkötésével kívánja támogatni. Az együttműködés keretében a NIH térítésmentesen biztosít helyet olyan meetup közösségek számára, melyek rendezvényeik fókuszába a kutatás, fejlesztés és innováció áll, illetve elősegítik Budapest Közép-Európa startup fővárossá válását.

 
 
 
-
Hungarian Cloud Award 2014

A nemzetközi porondon is ígéretes cloud szolgáltatást kínáló Tresorit Kft. kapta a Hungarian Cloud Award 2014 fődíját, a cég a kategóriagyőztesekkel ősszel Luxemburgban európai színtéren is megmérettetheti magát. A bírálóbizottság munkájában Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke is részt vett.
A hvg.hu 2014. április 30-i cikke.

 
 
 
-
Spaller Endre

Minden jel arra mutat, hogy Budapest az induló, innovatív és kreatív vállalkozások (startup) körében egyre fontosabb helyszínné válik, de hogy 2020-ra valóban startupfőváros leszünk-e, az még számos tényezőn múlik. A cél eléréséhez szükséges lépésekről, állami támogatásokról kérdeztük Spaller Endrét, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökét.
A Magyar Nemzet 2014.04.29-i cikke.

 
 
 
-
Korányi László

„Akkor lesz Magyarországon fejlődő, virágzó startup világ, ha lesznek vállalkozók és elterjed a modern vállalkozói kultúra. Nem az államtól, de az állam – egyfajta katalizátorszerepben – sokat tehet a startup világ erősítéséért” – mondta Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese a BKIK és a Piac & Profit közös rendezvényén.
A piacesprofit.hu 2014. április 30-i cikke.

 
 
 
-
Nemzeti Innovációs Hivatal

Budapest, 2014. április 28. - A Nemzeti Innovációs Hivatal tavaly februárban indította el mentorprogramját, melynek keretében az elmúlt egy év alatt több mint száz mentor és mentorált talált egymásra. Az innovatív kezdő vállalkozások szakmai támogatását biztosító, önkéntes alapon működő program idén áprilistól új programelemmel bővül. A NIH coach - személyes üzletfejlesztési tanácsadás - programja elsősorban a már működő, innovatív vállalkozóknak nyújt szakmai támogatást.

 
 
 
-
Spaller Endre

„Az idén indult új uniós fejlesztési ciklusban minden eddiginél több, 767 milliárd forintos forrás válik elérhetővé innovációs célokra” – mondja Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) február 1-jén kinevezett elnöke.
A Napi Gazdaság 2014. április 24-i cikke.

 
 
 
-
SAFEA

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a kínai Külföldi Szakértők Hivatala (SAFEA) között aláírt, a Kínai Népköztársaságba irányuló szakember-cserére vonatkozó kétoldalú megállapodás keretében az idén eddig 52 érdeklődő 202 pályázati lehetőségről kapott részletes tájékoztatást.  A NIH ennek nyomán eddig 8 jelentkezést továbbított az illetékes kínai hivatalnak. A felhívásokra jelentkezni a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a Hivatalon keresztül lehet.

 
 
 
-
Flag_of_Flanders

Tisztelettel meghívjuk a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia közös szervezésében megvalósuló június 25-ei Flamand- Magyar projektgeneráló tudományos műhelybeszélgetésre. A rendezvény során bemutatkozik az MTA Természettudományi Kutatóközpont (TTK), az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) valamint a Wigner Fizikai Kutatóközpont, majd ezek flamand megfelelői. Az előre láthatóan 8-10 kutatóból álló flamand delegáció a Research Foundation Flanders (FWO) szervezésében vesz részt az eseményen az orvostudományok, a biotechnológia és az anyagtudományok területéről.

 
 
 
-
Startup Tavasz

2014. május 30. - Hackathon-in-a-Box Demo Day (Budapest)
2014. május 30. - Fintech&Sales Demo Day és 21. Körkapcsolás konferencia (Budapest)
 
 
 
-
Nemzetgazdasági Minisztérium

2014. január 01-i hatállyal a Nemzetgazdasági Miniszter rendelkezik a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felett, ehhez kapcsolódóan módosult a KTIA finanszírozásával megvalósuló, 2013. december 31. előtt meghirdetett pályázatok két szabályzata (Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei, Arculati kézikönyv)
Forrás: kormany.hu

 
 
 
-
Cséfalvay Zoltán

Cséfalvay Zoltán államtitkár úr innovációs politikák és innovációs együttműködési témákban március 24-én Washingtonba, március 25-én pedig Bostonba látogatott. Programjai során Magyarország elnöksége révén képviselte a V4 csoportot, népszerűsítette Magyarországot, mint high-tech befektetési célországot, eszmecserét folytatott, tapasztalatot gyűjtött, és együttműködési lehetőségekről tárgyalt K+F, innovációs témában.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

 
 
 
-
US Chamber Speech

Cséfalvay Zoltán államtitkár innovációs politikák és innovációs együttműködési témákban március 24-én Washingtonba, március 25-én pedig Bostonba látogatott. A látogatás három célt szolgált: 1. Washington D.C.-ben V4 elnökként a US Chamber of Commerce rendezvényén képviselte a V4 csoportot, és népszerűsítette Magyarországot, mint high-tech befektetési célországot. 2. Innovációs politikával foglalkozó washingtoni államigazgatási szereplőkkel és kutatókkal egyeztetett innováció politikai témákban, és népszerűsítette Magyarországot, mint befektetési célországot. 3. Bostonban az innovációs ökoszisztéma államigazgatási, oktatási és piaci szereplőivel találkozott kapcsolatépítés céljából és Magyarország–Massachusetts közötti együttműködési lehetőségekről tárgyalt.
Takács Gábor New-York-i TéT attasé cikke.

 
 
 
-
CERN

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új piackutatási felhívásokat (Market Survey) tett közzé az alábbi témakörökben:
„Design and production services to develop CERN’s digital portfolio”.
„Servers and Storage for Physics Data Processing, Acquisitions and Control Systems (MS-4025/IT)”.

A piackutatásra magyar vállalkozások is jelentkezhetnek.

 
 
 
-
AAL

Az idősödő társadalmaknak egyre nagyobb szüksége van magas szintű ellátásra. Hogyan járulhat hozzá az információs és kommunikációs technológia a fenntartható megoldásokhoz? A 2014. évi AAL (Active and Assisted Living -Tevékeny és önálló életvitel) Közös Program pályázati kiírása olyan infokommunikációs technológiákon (ICT) alapuló megoldások (termékek, rendszerek vagy szolgáltatások) fejlesztését és tesztelését kívánja ösztönözni, amelyek az idős emberek fenntartható ellátását támogatják.

 
 
 
-
2nd Hightech Science Expo of China

2014. október 16-18-a között Mianyang városában a Tudományos és Technológiai Minisztérium védnökségében rendezik meg a 2. Csúcs-technológiai Tudomány Kiállítást (2nd Hightech Science Expo of China). A szervezők kiállítókat keresnek a rendezvényen való részvételre. A kiállítás szervezői várják az érdeklődő cégek jelentkezését a kiállításon való részvétellel kapcsolatban. A kiállítás fő fókusza az információ technológia, a környezetvédelem és az energia megőrzés, biotechnológia, az új anyagok és a nanotechnológia.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Gyümölcsszedő robot

2014. április 20-án nyílt meg a 15. Nemzetközi Zöldségipari Tudománytechnológiai Szakkiállítás és Vásár a kínai Shouguang városában. A 2014. május 30-ig nyitva tartó kiállítás fő üzenete a „Zöld mezőgazdaság, Tudomány és Jövő”, amelynek jegyében a külföldi és belföldi kiállítók nagy része a modern mezőgazdasági technológiák és az új zöldségfajták bemutatására fókuszált.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
University of East Anglia

A University of East Anglia (UEA) Japán Tanulmányok Központja, a Toshiba Nemzetközi Alapítvány (TIFO) támogatásával, két hetes kurzust hirdet a Visegrádi Országok (V4) diákjai számára. A V4 országok EU csatlakozásának 10. évfordulójára emlékezve, a TIFO támogatásával 12 diák vehet részt térítésmentesen a programon ezen országokból.
Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Szélenergia

A megújuló energiákról tartott ötödik parlamenti konferencia legfontosabb tanulsága, hogy Franciaországban már nem kérdéses az energetikai átmenet és a megújuló energia-hordozók fejlesztésének szükségessége. Nincs viszont konszenzus egyelőre arra vonatkozóan, hogy ennek miként és milyen ütemezésben kell végbemennie, mi lehet az egyes energiahordozók konkrét szerepe, hogyan kell a folyamatban az államnak szerepet vállalnia?
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

 
 
 
-
Nuclear Industry 2014

2014.04.15-18-a között a Kínai Atomenergia-ipari Vállalat, a Kínai Nukleáris Szövetség, valamint a pekingi Önkormányzat Gazdasági Osztályának szervezésében Pekingben kerül megrendezésre „Nuclear Industry” szakkiállítás, amely a nukleáris iparág beszállítóinak és kutatóintézeteinek éves fóruma és megjelenési lehetősége Kínában.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
eu

A Bizottság 2014. április 10-i nappal konzultációt indított az #m-egészségügyről. Ennek keretében arra keres választ, hogy miként javítható az európai polgárok egészségi állapota és jólléte mobileszközök – mobiltelefonok, tábla számítógépek (más néven tabletek), betegfigyelő eszközök és más vezeték nélküli készülékek – segítségével.

 
 
 
-
Slider_nice-to-see-you_eng

2014. szeptember 6-án kerül sor a Start - upok éjszakája elnevezésű rendezvényre Berlinben. Azon vállalkozások jelentkezését várják, akik szívesen bemutatnák termékeiket a német piacon, lehetőséget keresnek az új partnerekkel való megismerkedésre és szívesen kapcsolatba lépnek venture capital cégekkel, valamint üzleti angyalokkal.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Haruko Obokata

Haruko Obokata, az adathamisítással vádolt japán őssejt kutató nyilatkozott a sajtónak és elmondta, hogy eredményei a bemutatásában lévő hibák ellenére érvényesek, azokat nem hamisította meg. Kísérletei „több alkalommal is igazolást nyertek” mint mondta, és ha hozzájárulnának ahhoz, hogy ennek érdekében visszatérhessen a laboratóriumba, megismételhetné az eredményeket.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Európai Unió

A new major programme of the European Commission to fund specifically mobility of European researchers to China has been launched on 4th of April. The objective of this programme is to create, strengthen and intensify the EU-China Research & Innovation (RI) partnerships by supporting the mobility of EU researchers to China and strengthening people-to-people contacts, from both the public and private sectors, in strategic RI sectors. The overall indicative amount made available under this Call for Proposals is EUR 4 000 000. Deadline to submit the proposal's concept note is 23 May, 2014.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Republique francaise

A francia kormányátalakítás következő lépéseként a bizalmi szavazáson is elfogadott új miniszterelnök, Manuel Valls bejelentette az új államtitkárokat. Az eddigi néhány „helyettes miniszteri” (ministre délégué) pozíció helyett egy tucat államtitkár kapott megbízatást.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
itu-international_telecommunication_union-logo

On behalf of ITU Telecom World 2014, we are happy to announce the beginning of the Young Innovators Competition 2014. The annual competition offers young people the chance to win up to USD 10,000 in seed funding, take part in workshops on entrepreneurial skills, opportunities to meet and network with leading ICT players, and to showcase their projects at the InnovationSpace, a dedicated show floor pavilion at ITU Telecom World which will take place December 7-10 in Doha, Qatar.

 
 
 
-
Dr. Takács Zoltán

Az előadást Dr. Takács Zoltán, gyógyszerkutató, a Méreg Világ Bank alapítója, a National Geographic Society felfedezője tartotta. Az angol nyelven tartott előadás címe: „A leghalálosabb életmentők az esőerdőtől a beteg szívéig”.
Takács Gábor New York-i TéT attasé cikke.

 

Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra