InnoTrend hírlevél 2014/5.
2014-05-07 20:30:00
Aktuális hírek, események

H2020 honlap

2014. március 20-án elindult az Európai Unió Horizont2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramjának hivatalos magyar nyelvű oldala a Nemzeti Innovációs Hivatal gondozásában. A Nemzeti Innovációs Hivatal a honlap elindításával is hozzá kíván járulni a magyar pályázók pályázati sikereihez azáltal, hogy áttekinthető formában, magyar nyelven teszi közzé mindazon információkat, amelyek elengedhetetlenek a H2020-ban való sikeres pályázáshoz. A honlapra látogatók tájékozódhatnak a H2020 egyes, szakterületeiről, a kapcsolódó hazai és nemzetközi rendezvényekről, képzésekről, a nyitott pályázati lehetőségekről, valamint megtalálják a pályázáshoz szükségeslegfontosabb gyakorlati információkat is.
Látogasson el Ön is a Horizont2020 magyar nyelvű oldalára! Jó böngészést és sikeres pályázást kívánunk!

 
 
 
-
Spaller Endre

Az új uniós költségvetésből 767 milliárd forint fordítható innovációra hazánkban, vagyis megfelelő mennyiségű pénzügyi erőforrás áll majd rendelkezésre az ipari szempontból is megvalósítható ötletek számára. Kiemelt cél, hogy a jelenlegi GDP-arányos 1,3 százalékos kutatás-fejlesztési ráta 1,8 százalékra emelkedjen 2020-ra. Interjú Spaller Endrével, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével.
A Magyar Hírlap 2014. március 11-i cikke.

 
 
 
-
Korányi László

Nagy dilemma, hogy a kutatás-fejlesztés költségnek vagy befektetésnek számít – mondta Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese a Világgazdaság, a Republic Group és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös rendezvényén. Idézte Michael Portert, a Harvard professzorát, aki szerint a kutatás-fejlesztésen múlik a vállalat sikere.
A vg.hu 2014. március 20-i cikke.

 
 
 
-
Horizont 2020

A Horizont 2020 program keretében 2014. március 12-én megjelentek a Marie Skłodowska-Curie egyéni ösztöndíj pályázatok, ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal 2014. április 15-én információs napot szervez, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
 
 
 
-
Horizont 2020

A Horizont 2020 program egyik legfőbb újdonsága a „KKV eszköz”, amelynek keretében kis-és közepes vállalkozások pályázhatnak támogatásra egy nagyon innovatív, piacközeli ötlet megvalósítása érdekében. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a Nemzeti Innovációs Hivatal 2014. április 8-án workshopot szervez azon potenciális pályázók számára, akik a KKV eszköz konstrukcióra szeretnének pályázatot benyújtani.

 
 
 
-
Vinnai Balázs

A Nemzeti Innovációs Hivatal által egy évvel ezelőtt pilot projektként elindított „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása” elnevezésű programja innovatív ötletek megvalósulását segíti elő tapasztalt és sikeres üzleti vállalkozók mentorként való bevonásával. Az indulás óta közel 100 mentor és több mint 130 mentorált vett részt a kezdeményezésben. A Mentor Klub új szolgáltatással is bővül, hiszen márciustól coach-ok is segítik a startup, induló vállalkozókat. Látva a Mentor Klub sikereit, Vinnai Balázs, 2013 Év Üzletembere idén márciustól mentorként csatlakozik a programhoz.

 
 
 
-
Spaller Endre

A következő években kiemelt prioritást élvez az innováció, a Strukturális Alapokból 760 milliárd forint érhető el a vállalatok számára innovációra 2020-ig, viszont ezen felül jelentős összeget lehet elnyerni közvetlenül Brüsszeltől is. Mindenképpen van tér az innováció előtt az országban, bár nagyon üdvözítő, hogy a multinacionális cégek mellett egyre több innovatív magyar startup tud sikeres lenni a nemzetközi porondon.
A portfolio.hu 2014. március 11-i cikke.

 
 
 
-
RENEXPO

2014. március 11-12-én került sor Budapesten a 8. RENEXPO Nemzetközi Kiállításra és szakmai konferenciára. A RENEXPO® Central Europe a megújuló energia és energiahatékonyság területének kiemelt/vezető szakmai rendezvényévé vált az elmúlt években. A Nemzeti Innovációs Hivatal az előző évekhez hasonlóan idén is támogatta több kiemelt magyar energetikai innováció, projekt vagy termék bemutatkozását a RENEXPO-n. A nyilvánosan meghirdetett pályázatra 45 értékelhető és színvonalas pályamű érkezett, amelyek közül a korlátozott NIH források mellett, a szakmai zsűri döntése alapján heten (feltaláló és kkv) kaptak lehetőséget és támogatást a bemutatkozásra.

 
 
 
-
Nagp Gazdaság konferencia

Az európai kormányok már ráébredtek, hogy a vállalkozó szellem munkahelyeket teremt és pozitív hatást gyakorol a gazdaságra. Az államnak katalizátorszerepe van a startuppiacon, ezt rögzíti a Runway Budapest 2.0.2.0. program. Bár körülbelül egy-másfél évtizedes lemaradásban vagyunk a világ nagy innovációs központjaitól, mégis ambiciózus jövőképet fest az NGM és az NIH, Budapest nyertes lehet a Kelet-Közép-Európa startupközpontjáért folyó versenyben.

 
 
 
-
Nemzetgazdasági Minisztérium

Magyarország 2014. évi központi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi CCIII. törvény alapján 2014. január 01-i hatállyal a Nemzetgazdasági Miniszter rendelkezik a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felett. Ennek értelmében a KTIA kezelését a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el. Az általános közreműködői faladatokat továbbra is a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. végzi.

 
 
 
-
MAG Zrt

Megjelent Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-funding Együttműködési Pályázat (TÉT_13_IL) második fordulójának benyújtásához szükséges projekt adatlap (kitöltő program). A pályázatok benyújtása 2014. április 7-ig lehetséges.
Forrás: magzrt.hu

 
 
 
-
OuiShare

2014. április 11-én Közép-Kelet Európában egyedülálló egynapos előadás, workshop és start-up verseny zajlik Budapesten, a Loffice és az OuiShare közös szervezésében. Az OuiShare, mint nemzetközi think-tank, a megosztásra épülő gazdaság szereplőit fogja össze. A budapesti rendezvényen régiós közösségi vállalkozók és ötletgazdák számára ad lehetőséget arra, hogy külföldi szakemberek segítségével fejlesszék tovább üzletüket és küzdjék le az előttük álló akadályokat. A versenyen legjobban szereplő start-up meghívást kap a szakma legnagyobb európai eseményének számító, párizsi OuiShare Festre.

 
 
 
-
Corvinus Egyetem

A Continuous Innovation Network (CINet) olyan kutatók és gyakorló szakemberek nemzetközi hálózata, akik a tágan értelmezett (folyamatos) innovációval kapcsolatos tudásuk és tapasztalatuk megosztására és fejlesztésére törekednek. Az innovációs tudás- és tapasztalatfejlesztés és –megosztás elősegítése érdekében a CINet évente konferenciát szervez. A 15. konferenciának Budapest, azon belül is a Budapesti Corvinus Egyetem ad otthont 2014. szeptember 7-9 között.

 
 
 
-
EURAXESS

“EURAXESS – Kutatói mobilitás” egy különleges webes szolgáltatás, amely a kutatói munkásságukat külföldön folytatni kívánó kutatókat és a hazánkban külföldi kutatókat fogadó cégeket és intézményeket segíti. Az EURAXESS kezdeményezése az EURAXESS on tour 2014. március 24-én a Budapesti Corvinus Egyetemre érkezik. Hozd lendületbe kutatói karrieredet azzal, hogy meglátogatod az EURAXESS buszt, ahol közvetlenül elérheted az EURAXESS terminálokat és beszélhetsz a szakemberekkel.

 
 
 
-
Euripides2

Az EUREKA elektronikai klasztere, az EURIPIDES2 fórumot szervez a teljesítményelektronika, illetve a nyomtatott/flexibilis áramkörök területén. A nyitónapon az ágazat jövőjéről és aktuális innovációs-piaci trendjeiről hangzanak el előadások, míg a második napon lehetőség nyílik partnerkeresésre és sikertörténetek bemutatására.

 
 
 
-
CeBIT

A CeBIT a világ egyik, illetve Európa legnagyobb nemzetközi informatikai szakvására. Idén a rendezvény lemondott a privát látogatókról és „igazi” szakvásárként hirdette magát. Középpontjában a vállalkozók közötti üzletkötés elősegítése állt, amelyet angolul „B2B” (Business to Business) rövidítéssel jelölnek.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Russel Group

2014. február 25-26-án a Russell Group Budapestre látogatott. A Russell Group 24 kiváló brit egyetem egyesülete, amely egyetemek a kutatási tevékenységből eredő bevétek 57%-át reprezentálják Nagy-Britanniában. A Russell Group számára Németország után Magyarország a legfontosabb kutatói partner ország.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Kínai ösztöndíj

Shanghai tartomány tanulmányi ösztöndíjakat hirdetett meg külföldi diákok számára, melyekre magyarok is jelentkezhetnek.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Hölgyek az Európai Innovációért 2014

A Nemzetközi Nőnap előestéjén az Európai Bizottság bejelentette a Hölgyek az Európai Innovációért 2014 első három helyezettjét. Az első díjat Saskia Biskup (D), másodikat Laura van t’Veer (NL) és a harmadikat Ana Maiques (ES) nyerte el. A versengés során a Bizottság azon kutató nőket díjazta, akik a kimagasló tudományos érdemeik mellett élen jártak egyben a tudományos eredményeik innovatív vállalkozásokba történő fordításában.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

 
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra