InnoTrend hírlevél 2014/4.
2014-04-12 13:00:00
Aktuális hírek, események

Startup Tavasz

Van egy innovatív ötleted, mely egy létező problémára ad megoldást, és amivel akár nemzetközi üzleti sikert is elérhetsz? Bízol magadban, a csapatodban és az ötletedben és nem félsz a világ elé tárni? Remek. Készen állsz arra, hogy vállalkozást is alapíts rá vagy már alapítottál is és mindezt meg akarod mutatni a világnak? Szuper.
Mert szerveztünk egy startup versenyt. Hogy megmutasd.

 
 
 
  -
Startup Tavasz 2014

A Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat célja a hazai kis- és középvállalati szektor helyzetének javítása. A program törekvései közé tartozik, hogy Budapestet Közép-Európa startup központjává emeljék, ezzel elősegítve a hazai gazdaság fellendülését és a foglalkoztatás növekedését. Interjú Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkárral és Spaller Endrével a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével.
A Gazdasági Rádió 2014. február 27-i Reggeli monitor c. műsora meghallgatható honlapunkon.

 
 
 
 
  -
Fejpánttal irányítják a kerekes széket

Világszerte több millió, de idehaza is több ezer embernek jelenthet szabadulást magatehetetlen teste börtönéből egy új magyar fejlesztés. A baleset vagy daganat, agyvérzés, esetleg autoimmun bajok miatt nyaktól lefelé lebénult emberek az Omnipolar elnevezésű szerkezettel a gesztusaik, rezdüléseik és mimikájuk segítségével újra mozgásképesek lehetnek. István Márk és Juhász Márton a Nemzeti Innovációs Hivatal segítségével fejlesztette ki a rendszert.
A Blikk 2014. március 5-i cikke.

 
 
 
 
  -
Cséfalvay Zoltán

Sikerrel zárult a TiJöttök program, amelyben egy év alatt több mint 2500 középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpálya lehetőségeit - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. Cséfalvay Zoltán a program záró rendezvényén hozzátette: a kormány innovációs stratégiájában célul tűzte ki, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszám az évtized végére 56 ezerre emelkedjen.

 
 
 
 
  -
Spaller Endre

Sikerrel zárult a TiJöttök program, amelyben egy év alatt több mint 2500 középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpálya lehetőségeit. A program ebben az évben is folytatódik, a tervek szerint a következő szakaszban létrehozásra kerül egy startup adatbázis. Interjú Spaller Endrével a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével.
A InfoRádió 2014. március 3-i Délelőtti mérleg c. műsora meghallgatható honlapunkon.

 
 
 
 
  -
Brand Festival

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Republic Group és a Világgazdaság közös szervezésében, együttműködve a Nemzeti Innovációs Hivatallal, 2014. március 20-án tartja BrandFestival – Magyar Vállalkozói Fórumrendezvényét. Az esemény helyszíne: Couryart Mariott, Budapest, József körút 5. A rendezvény regisztrációs díja a Nemzeti Innovációs Hivatal partnerei számára 16.000 Ft +ÁFA.

 
 
 
 
  -
RENEXPO

Megvannak az idei RENEXPO innovációs standjának nyertesei. Az energetikai szakemberekből álló zsűri ezúttal hét hazai fejlesztésnek, találmánynak, illetve ezek alkotóinak ítélte meg a jogot, hogy termékükkel, fejlesztéseikkel megjelenjenek a Nemzeti Innovációs Hivatal Innovációs standján.
A piacesprofit.hu 2014. március 3-i cikke.

 
 
 
 
  -
BudapestHUB

A Távol-Kelettől a mediterrán térségen át az Egyesült Államokig számos város fedezi fel magának azt növekedési, gazdasági lehetőséget, amely az innovatív cégek nyújtanak. A verseny nagy és kérdés már csak azért is időszerű, mert a magyar kormány részéről is egyre gyakrabban hangoztatott cél Budapest innovációs központtá tétele. Nemrég a kockázati tőkések, az üzleti angyalok, a startup szakemberek és az NGM támogatásával létrejött a BudapestHUB munkacsoport. A Napi Gazdaság 2014. március 3-i cikke.

 
 
 
 
  -
Korányi László

Új trendek figyelhetők meg a magyar innovációban - mondta Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese a Világgazdaság konferenciáján.
A Világgazdaság 2014. február 26-i cikke.

 
 
 
 
  -
China-Europe Workshop

Az Európai Unió Missziójának Technológiai és Tudományos Szekciója felhívja a figyelmet a „China-Europa Workshop: For Sustainable City Energy & Quality of Life – Innovative Solution for sustainable energy and urban development” 2014. szeptember 16-18. között tartandó rendezvényen előadóként való részvételre.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -

Startup

Több száz aktív üzleti inkubátor működik az USA-ban. Általában évente 1-4 alkalommal lehet jelentkezni: 1-4 hónapra irodai infrastruktúra, 20-150 ezer dollár támogatás, képzés, mentorálas, kapcsolatépítés jár a nyerteseknek, akitől vagy kérnek 1-6 % részesedést, vagy nem. A feltételek mindenhol mások, de magyar start-upok számára a lényeg, hogy a legtöbb tengeren túli jelentkezők számára is nyitott. Március-áprilisban van több jelentkezési határidő.
Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Frankfurt am Main

2014. február 27-én került sor a külföldi Startup Roadshow következő állomására Frankfurt am Main-ban. A rendezvény megvalósította célját, felhívta a hesseni befektetői közösség, kockázati tőke-társaságok, valamint a német innovációs közösség figyelmét arra, hogy Magyarország jó úton halad, hogy felkerüljön a világ startup térképére.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Skolkovo logo

2014. március 1-2-án második alkalommal került megrendezésre a Szkolkovói Innovációs Központban a Skolkovo Robotics 2014 Nemzetközi Konferencia. A rendezvényen közel 200 hazai és külföldi szakember és 35 kiállító vett részt, akik előadásokat hallgathattak meg, valamint kerekasztal beszélgetéseken és „master class” foglalkozásokon vehettek részt.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
BMBF

A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) 2000-ben elindított kezdeményezésére minden évet egy-egy tudományos témának szentelnek Németországban. 2014 a digitális társadalom éve. Számos együttműködő partner támogatja a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom világából. A cél az, hogy idén a német társadalom minél nagyobb része kezdjen eszmét cserélni a digitális társadalom jövőjéről.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
ROSZNANO

Az oroszországi nanotechnológia vezető cége, a Rosznano igazgatótanácsa jóváhagyta a vállalat 2020-ig érvényes üzleti tervét. A dokumentum értelmében a cég előtt az alábbi két feladatcsoport áll: középtávon (2015-ig): folytatni kell a hazai nanotechnológiai ipar megteremtését. 2015-ben a hazai nanotechnológiai termékek forgalmának el kell érnie a 900 milliárd rubeles értéket. (1 rubel jelenleg körülbelül 6,5 forint.), hosszútávon (2020-ig): a Rosznano-nak globális technológiai befektetővé kell válnia.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Energiapolitika

2014. február 12-én az EU tokiói képviselete az EU-Japán Ipari Együttműködések Központjával társszervezésben tájékoztatót tartott az Európai Bizottság január 22-én nyilvánosságra hozott klíma- és energiapolitikai kerettervéről, amelyet a 2030-ig terjedő időszakra fogalmaztak meg. A szakmai rendezvény második részében a Japán Kormány képviselői számoltak be az ország klíma- és energiapolitikájának aktualitásairól és terveiről.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Orosz Tudományos Akadémia

A három tudományos akadémia (Orosz Tudományos Akadémia, Orosz Mezőgazdasági Akadémia és Orosz Orvostudományi Akadémia) összevonása, a Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynökségének (FANO) létrehozása és az akadémiai intézetek e szervezet alá rendelése, valamint az Oroszországi Tudományos Alap létrehozása az ország tudományos kormányzata részéről nem az utolsó lépések voltak a hazai tudományos szféra tavaly megkezdett reformjában.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
MEXT

A Japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományos és Technológiai Minisztérium (MEXT) február elején új pályázati felhívást tett közzé „Az agyműködés hálózatainak megismerése innovatív technológiákkal” címen. A tíz éves program első évére 1 Mrd jent ($10 millió) allokált a minisztérium, amelyet a pályázat keretében március végén egyetlen japán kutató központnak fognak odaítélni az emlősök agyi működésének feltérképezésére.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Andrej Furszenko

Az orosz tudomány reformjának jegyében hozták létre az Oroszországi Tudományos Alapot, amelynek feladata az alap-és alkalmazott kutatások pályázatok útján történő finanszírozása. Az új rendszer az eddigi, szinte automatikus „pénzosztás” helyett az anyagi támogatásokat pályázati alapokra helyezi. Ennek elsődleges célja az, hogy támogatásban csak a legkiválóbbak részesüljenek. Az Alapot az Andrej Furszenko vezette Kuratórium irányítja.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Japan tengeri talapzat

A bolygónk felszínének hozzávetőlegesen a felét kitevő, nemzeti joghatóságon kívüli tengeri zónákra (ZAJN) nagyon komoly és folyamatosan erősödő emberi eredetű nyomás nehezedik (halászat, hajózás, valamint az olyan új tevékenységek, mint a mélységi ásványkincs-kitermelés). Ez megkérdőjelezi azt, hogy a jelenlegi kormányzási keretek (Montego Bay Convention) képesek lennének biztosítani a tengerek biológiai sokféleségének megőrzését és fenntartható használatát és felveti azt, hogy a részes felek 2015. augusztus végéig eldöntsék, tárgyalásokat kezdenek-e annak érdekében, hogy a jelenlegi kereteket egy új nemzetközi egyezménnyel váltsák fel?
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Japan Prime Minister Office

A Miniszterelnöki Hivatal 2014. február 5-én egy workshop keretében mutatta be azt a 2014-ben induló, innovációt támogató új programtervet, amelyről a minisztériumok közötti párbeszéd már 2013 végén indult el. A Minisztériumok Közös Stratégai Innovációt Támogató Programja (Cross-ministerial Strategic Innovation Promotion Program (SIP)) az Innovatív Kutatás és Fejlesztés Támogató Programmal (Innovative Research and Development Promotion Program (ImPACT)) együtt az Abe kormány új tudománypolitikai stratégiájának két alappillére. A SIP program 2014. évi indítására a Kabinet 50 Mrd jen ($500 millió) forrást allokál.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
 
  -
A rendszer lelke a Forget-birtokon: a SCANIA motor és a SCHNELL-generátor

Franciaországban a biogáz-termelés kormányzati támogatása a múlt évben vett komoly lendületet, a folyamatban a mezőgazdasági és a környezetvédelmi tárca kapott fő szerepet, lévén ezt a tevékenységet a mezőgazdasági termelés komplex, agroökológiai szemléletű megközelítésébe illesztették be.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

 
 
 
 
  -
Nanotechnologia

Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta „Az Oroszországi Föderáció tudományos-technológiai fejlesztési prognózisa 2030-ig” elnevezésű dokumentumot. A kétszáznál is több tudományos és műszaki szervezet, intézet és intézmény (olyanok, mint a Közgazdasági Főiskola Nemzeti Kutatóegyetem, az Orosz Tudományos Akadémia, az Orosz Mezőgazdasági Akadémia, az Orosz Orvostudományi Akadémia, a Lomonoszov Egyetem, a Kurcsatov Kutatóközpont, technológiai platformok stb.), valamint közel kétezer hazai és külföldi szakértő bevonásával elkészített anyag alapvető feladata az ország számára legfontosabb tudományos és műszaki fejlesztési irányok meghatározása volt.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra