InnoTrend hírlevél 2014/3.
2014-03-08 12:20:00
Aktuális hírek, események

Startup Tavasz 2014

Szállj be! A magyar startup világ együttműködésével indul útjára a „Startup Tavasz 2014” rendezvénysorozat

Budapest, 2014. február 26. (szerda) – A magyar startup világ együttműködésével indul útjára a „Startup Tavasz 2014” rendezvénysorozat (www.startuptavasz.hu), melynek keretében két nemzetközi startup verseny, neves előadók részvételével szervezett szakmai konferenciák és innovatív technológiákat felsorakoztató szakkiállítások, budapesti tréningek, valamint nemzetközi tapasztalatcserét lehetővé tevő szakmai utak is megrendezésre kerülnek. A példás szakmai összefogás keretében megvalósuló eseménysorozat legfőbb célkitűzése elősegíteni Budapest startup központtá válását a közép-európai régióban, egyben szélesíteni az egyre kiteljesedő hazai startup ökoszisztéma szereplőinek együttműködését, régióbeli kapcsolatrendszerét.

 
 
 
-
Spaller Endre

Beszélgetés Spaller Endrével, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökével a hazai kutatás-fejlesztés és innováció helyzetéről, lehetőségeiről, a Hivatal tevékenységéről és szolgáltatásairól.
A Gazdasági Rádió 2014. február 18-i, a "Nap vendége"c. adása meghallgatható honlapunkon.

 
 
 
-
NEKIFUT logo

Budapest, 2014. február 17., hétfő (MTI) - A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban Magyarország 110 milliárd forintot szán a kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztésére, köztük műszervásárlásra - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn a NEKIFUT projekt bővítéséről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

 
 
 
-
GoInno

A NIH hathatós segítséget kíván nyújtani az innovatív kezdő vállalkozóknak, ezért a mentorálás mellett coaching szolgáltatás bevezetését is tervezi, hiszen a mentorálás és a coaching összefonódó, egymásra épülő tevékenységek. Szeretnénk felhívni a coach-ok figyelmét a társadalmi felelősségvállalás szerepére, ezért várjuk azon segíteni vágyó és tenni akaró coach-ok jelentkezését, akik önkéntes alapon támogatnák mentoráltjainkat a helyes cél kitűzésében, megvalósításában és az akadályok leküzdésében!

 
 
 
-
Paris Region Lab

Öt magyar startup cégnek, azaz innovatív új termékkel, szolgáltatással jelentkező, induló vállalkozásnak biztosít a közeljövőben három hónapon át bemutatkozási lehetőséget Párizsban a francia főváros kezdeményezésére létrejött Paris Région Lab inkubátorszervezet - jelentette be Laurent Queige igazgató a magyar startupokról Párizsban rendezett szerdai innovációs fórumon. Korányi László a NIH elnökhelyettese ismertette a technológiai inkubátor programot és a NIH tevékenységét a startup ökoszisztéma építésében és a nemzetközi KFI kapcsolatok fejlesztésében.

 
 
 
-
Tech Match

Jól szerepeltek a magyar startup vállalkozások a Tech Match 2014 versenyen – közölte Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnök-helyettese. A döntőbe jutott két magyar cég közül a Remotaid magzatvizsgáló műszere iránt több amerikai egészség biztosító érdeklődik, és elkezdik tesztelni a berendezést az USA néhány egészségügyi intézményében. A másik vállalkozás, a Be-novative informatikai projektje a szakmai befektetők figyelmét nyerte el. A vg.hu cikke.

 
 
 
-
Spaller Endre

Nagy üzletet fogunk csinálni az innovációs eredményeinkből és kutatási képességeinkből – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) új elnöke. Spaller Endre ennek érdekében a Horizont 2020 hatékonyabb kihasználására, az egymás közötti együttműködés erősítésére biztatja a gazdaság, a kutatás-fejlesztés és innováció szereplőit; ennek összehangolásában jelentős szerepe lesz a hivatalnak. A Világgazdaság február 10-i cikke.

 
 
 
-
EIT

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) február 14-én megjelentette a tudományos és innovációs társulások (az ún. KIC-ek) létrehozásáról szóló pályázati felhívást. A pályaművek beadási határideje: 2014. szeptember 10.

 
 
 
-
EIT

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológia Intézet (EIT) információs napot szervez az újabb tudományos és innovációs társulások (Knowledge and Innovation Community - KIC-ek) létrehozását célzó pályázati felhívás témájában. A rendezvény fő célja, hogy informálja a résztvevőket a pályázati felhívással kapcsolatosan valamint, hogy tanácsokkal lássa el a potenciális pályázókat a minőségi, sikeres pályázatok benyújtása érdekében.

 
 
 
-
Spaller Endre

Győr, 2014. február 17., hétfő (MTI) - Győr-Moson-Sopron megye áttörés előtt áll - jelentette ki az Európai Unió új, 2014-ben induló kutatási és innovációs keretprogramját bemutató hétfői győri rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. Spaller Endre elmondta: magas a megye hozzájárulása az ország GDP-jéhez, ugyanakkor ennél kisebb mértékben hívott le pénzeket a közvetlenül Brüsszelben pályázható keretekből; ez az állapot emlékeztet Kína tíz évvel ezelőtti helyzetére, amiből "azt tanultuk meg, hogy ahol az ipar van, ott lesz előbb-utóbb a K+F".

 
 
 
-
Horizont 2020

2014. április 1-én az Európai Bizottság Információs Napot rendez a Horizont 2020 Biztonságos Társadalmak – Secure Societies területén. Az érdeklődő pályázók első kézből juthatnak információkhoz a katasztrófavédelemhez (H2020-DRS-2014), a szervezett bűnözés- és terrorellenes küzdelemhez (H2020-FCT-2014) és a határőrizethez (H2020-BES-2014) kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokról.

 
 
 
-
Kínai ösztöndíj

Négy kínai tartomány hirdetett meg tanulmányi ösztöndíjakat külföldi diákok számára, melyekre magyarok is jelentkezhetnek (Heilongjiang, Jilin, Sichuan, Tianjin).
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
 
 
-
European Commission

Az EU Bizottság pályázatot hirdetett meg az EU-Japán K+F együttműködés támogatására a Jövő Internet területén a Horizon 2020 LEIT (Leadership in Enabling and Industrial Technologies) pillér 2014-2015. évi ICT munkaprogramja keretében.

 
 
 
-
Israel Innovation Conference 2014

2014. május 20 és 22 között, Tel-Avivban rendezik meg Izrael legnagyobb innovációs konferenciáját és szakvásárát, amely idén a MIXiii nevet kapta. Először fog sor kerülni arra, hogy három, hagyományos szakmai rendezvényt (a biomed ágazati, high-tech ágazati konferenciát és az izraeli Office of Chief Scientist konferenciáját) egy nagyszabású rendezvényben vonjanak össze.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé és Márki Gábor külgazdasági szakdiplomata cikke.

 
 
 
-
The Founder Institute

A hamburgi „Founder Institute” új program elindítását tervezi, előtte azonban fel kívánja mérni a potenciális résztvevői kört egy adatkérő lap kitöltésén keresztül. A „Founder Institute” egy startup inkubátor és globális kapcsolatépítő hálózat, mely segíti a vállalkozásokat abban, hogy sikeres és hosszú távon életképes technológiaorientált cégeket hozzanak létre.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Nanotech Japan 2014

2014. január 29-31. között 13. alkalommal rendezték meg a tokiói Big Sight területén a világ legnagyobb nanotechnológiai szakkiállítását és konferenciáját. A három nap alatt a több mint 500 kiállító közel 50 ezer látogatót vonzott. A legtöbb kiállító a nanotechnológia alkalmazását az IT, a szárazföldi és légi közlekedés, a környezetvédelem, valamint a biológiai- és orvostudományi alkalmazások területén mutatta be.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Dr. Georg Schütte

Dr. Georg Schütte, a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkára minden év elején beszámolót tart a német központi kutatás-fejlesztési és innovációs irányvonalakról, súlypontokról, valamint a minisztérium terveiről az országban tevékenykedő tudományos attasék számára. Idén, 2014. február 4-én került sor az évnyitó beszédre.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Josai University

2014. február 5-én, a Josai Egyetemen első ízben került sor a magyar V4-elnökség illetve a V4-Japán Csereév programsorozat keretében megrendezett Diákkonferenciára. A mintegy 60 fős hallgatóságon kívül az eseményt video közvetítésen keresztül a Josai Egyetem Sakado, Tagone és Kamogawa campusán tanuló hallgatók is figyelemmel kísérhették.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Horizont 2020

A Vállalkozás, Innováció és Képzés ügyekért felelős minisztérium (BIS), a Technology Strategy Board (TSB) és a Royal Society január 31-én közel 300 résztvevővel tartotta a Horizont 2020 Nagy-Britanniai nemzeti program megnyitó konferenciáját. A magas szintű konferencián beszédet mondtak Máire Geoghegan-Quinn és Androulla Vassiliou európai biztosok. Az Európai Bizottságot Robert-Jan Smith, a kutatási és innovációs DG vezetője képviselte. UK részéről David Willetts minszter (BIS), Ian Gray vezérigazgató (TSB) és Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke adtak elő.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.

 
 
 
-
JSPS

A Japán Tudományfejlesztési Társaság (JSPS) pályázata keretében a japán intézmények kutatói meghívhatják más országokból együttműködő partnereiket konzultációra, szemináriumra vagy vendég előadás tartására. A pályázatra két kategóriában (Short Term/ Short Term S) lehet jelentkezni, minimum egy hetes maximum két hónapos időtartamokra.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
RIKEN Brain

A RIKEN Agykutató Intézet (BSI), mint a legnagyobb Japán kutatóintézet hálózat tagja, pályázatot hirdet nyári gyakornoki képzésre és egyhetes intenzív tanfolyamra. A programokra az idegtudomány területéről várják a fiatal kutatók jelentkezését. A korábbi évek tapasztalata alapján a tudományos képzésekre várhatóan a pályázók hatodát tudják majd fogadni, mintegy 45 fiatal külföldi kutatót.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Horizont 2020

2014. január 28-29 került sor a Horizont 2020 németországi hivatalos megnyitójára, Berlinben. A Horizont 2020 az Európai Unió új (8.) kutatás – fejlesztési – innovációs keretprogramja a 2014-2020-as időszakra. Hét éves pénzügyi keret, amely összevonja a 7. kutatási keretprogramot, a Versenyképesség és Innovációs Program innovációs elemeit és az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet. Megvalósítására közel 80 milliárd euró áll rendelkezésre.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
  Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer Zsuzsanna


 
Szerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
Visszalépés az előző oldalra