InnoTrend hírlevél 2014/2.
2014-02-08 15:28:00
Aktuális hírek, események

Spaller Endre

Pénteken az NGM sajtóközleménye tudatta, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Spaller Endrét nevezi ki a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökévé február 1-jei hatállyal. A NIH SzMSz-e szerint a Hivatalt egy elnök és két elnökhelyettes vezeti. 2012 decembere óta az elnöki pozíció betöltetlen, Korányi László kül- és belkapcsolati elnökhelyettes korábbi feladatai mellett, mint megbízott látta el teljes körűen az elnöki feladatokat. Az elnökhelyettesek – akiket szintén a nemzetgazdasági miniszter nevezett ki – változatlanul folytatják eddigi területeiken a munkát a Kormány által 2013 júniusában elfogadott „Befektetés a jövőbe” című KFI stratégia által megszabott irányok szerint.

 
 
 
-
Horizont 2020

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2014. február 20-án Információs Napot szervez az EU Horizont 2020 K+F programjának infokommunikációs (ICT) pályázati lehetőségeinek bemutatására.

 
 
 
-
RENEXPO

Az innovációban és az energiatechnológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása az európai uniós és hazai szakpolitika szerint is új növekedési potenciált biztosíthat a nemzetgazdaságok fellendítésének. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) egyik kiemelt célja az energetika területén a kiemelkedő magyar kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósulásának, hazai és külföldi piacra juttatásának elősegítése. E cél elérése érdekében a Nemzeti Innovációs Hivatal pályázati úton biztosít lehetőséget hazai innovatív energetikai ötletek, termékek és szolgáltatások bemutatkozására az idei 8. RENEXPO® Central Europe kiállításon.

 
 
 
-
Svédország

Sikeresen mutatkozott be az innovatív induló vállalkozások fejlesztését szolgáló magyar startup-politika Svédországban - mondta Cséfalvay Zoltán pénteken az MTI-nek telefonon Stockholmból, ahol magyar innovációs fórumot tartottak. A Fórumon előadást tartott Államtitkár úr mellett Korányi László is, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese.

 
 
 
-
Horizont 2020

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) együttműködésében került megrendezésre a H2020 KKV Információs Nap, melyen több mint 250 sikeres és pályázni képes vállalkozó vett részt.

 
 
 
-
Korányi László

Magyarországon az elmúlt öt évben nagy változás történt, dinamikusan növekedni kezdett a startup vállalkozások száma - mondta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke az MTI-nek. Korányi László szerint 2007-2008 előtt a szó igazi értelmében startup cégekről nem nagyon lehetett beszélni, azóta viszont számos világsikert elérő cég jött létre. Közülük a Prezi, a LogmeIn, a Ustream vagy az NNG sikertörténetét emelte ki, amelyek példája szerinte jól mutatja, hogy Magyarországon is lehet, és érdemes startup céget indítani.

 
 
 
-
KITECH

2014. január 27-én, a Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésén Korányi László, NIH kül és belkapcsolati elnökhelyettes úr együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá dél-koreai partnerével, Young Soo Lee úrral, a KITECH elnökével. A nyilatkozat értelmében a magyar és koreai felek kölcsönösen elősegítik az intézmények közötti kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködést azzal a céllal, hogy a magyar tudományos és technológiai eredmények megjelenhessenek a magasan fejlett dél-koreai piacon.

 
 
 
-
H2020 információs nap - 2014.01.24.

’Társadalomtudományok a Horizonton’ címmel mutatta be a Nemzeti Innovációs Hivatal a Horizont 2020 új európai uniós kutatási és innovációs keretprogram kínálta társadalomtudományi pályázati lehetőségeket 2014. január 24-én, az NIH Andrássy úti székházában. A rendezvény célja az volt, hogy egy csokorba szedve ismertesse azokat a különböző pályázati lehetőségeket, amelyek a társadalomtudósok számára kínálnak kutatási programokat.

 
 
 
-
RENEXPO

Közép-Kelet Európa és Magyarország leginnovatívabb, magas színvonalú, kizárólag a megújuló energiákra és a jövőbeni energiahatékony megoldásokra fókuszáló nemzetközi kiállítása, a RENEXPO® Central Europe, amely 2014. március 12-13. között ismét lehetőséget biztosít a szakmának a bemutatkozásra, újdonságok megismerésére és jövőbeni partnerek szerzésére Budapesten a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban.

 
 
 
-
Greennováció

A Kreatív, az Élelmiszer, a Turizmus Trend, a GyártásTrend és a Medical Tribune kiadója, a Professional Publishing Hungary december elején meghirdette a Greennovációs Nagydíjat, a zöld innovációk, az ötletes energia-megtakarítások, valamint a fenntartható fejlődést célzó megoldások versenyét. A kiíró hosszabbított a nevezési határidőn, így február 14-ig lehet beküldeni a pályázatokat.

 
 
 
-
Catrene

2014. február 4-től pályázati lehetőség nyílt az EUREKA nanoelektronikai klasztere, a CATRENE kiírásában (Call 7: Nanoelectronics for Smart Cities intelligens várostervezési pályázat).
A projektleírás (PO) beadási határideje 2014. április 5.
Az elkészült pályázatok (FP) végső beadási határideje 2014. szeptember 4.

 
 
 
-
Cleantech

Február 18. és 19. között, az izraeli Air Port City konferenciaközpontban kerül megrendezésre az a szakmai találkozó és kiállítás, amelynek témái a víztechnológiák, energiahatékonyság, megújuló energia technológiák, újrahasznosítás, fenntartható építészet és közlekedés lesznek.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
EIT

A budapesti székhelyű European Institute of Innovation & Technology (EIT) 2014 január 31-én hozta nyilvánosságra a mintegy 15 oldalas „Alapelvek az EIT KIC-ek tevékenysége finanszírozására, nyomon követésére és értékelésére” című dokumentumát.
Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.

 
 
 
-
ENSZ

2013. szeptemberében Ban Ki-moon, ENSZ – főtitkár bejelentette, hogy létrehoznak egy tudományos tanácsadó testületet, mely segíti az ENSZ-főtitkárának a munkáját és a tagok személyét is nyilvánosságra hozta. A tanácsadó testületbe meghívást kapott Kondorosi Éva Széchenyi-díjas biológus, az MTA levelező tagja, aki ez év januárjától az Európai Kutatási Tanácsban (ERC) is képviseli hazánkat.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Tevékenységi szektor szerinti bontás

Franciaország kiemelkedő erőfeszítéseket tesz az innováció, a cégalapítás és önfoglalkoztatás, ezen belül pedig a fiatal innovatív cégek és start-upok támogatására. A 2013-as év folyamán több olyan intézkedés született, amely adókedvezmények formájában szolgálja a francia innováció ügyét.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Startup Camp Berlin

A „Startup Camp Berlin” elnevezésű két napos startup rendezvény 2014. március 20-21-én kerül megrendezésre az „Entrepreneurs Club Berlin” szervezésében. Az esemény izgalmas szakmai előadásokkal, workshopokkal, mentor programokkal, valamint pitchelési és kapcsolatépítési lehetőségekkel várja az érdeklődőket.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Innovation2030 France

Franciaország kormánya pályázati felhívást hirdetett meg innovatív projektek részére, amelyre a világ minden részéről várja a jelentkezőket. Az első beadási határidők 2014. január 31. és 2014. március 31. A felhívásra 300 millió euró került elkülönítésre a Befektetés a Jövőbe programból, a pályázatok a BPI France kezeli. A nyertes ötleteket Franciaországban kell megvalósítani.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

 
 
 
-
MEXT

A 2013. évi költségvetés 5,495.6 milliárd JPY-nel ($549.6 milliárd) való kiegészítését fogadta el a Japán Kormány, amelyből 428.6 milliárd Yent ($4.3 milliárd) fordítanak kutatás-fejlesztésre. A többletforrás elsődleges kedvezményezettje a kutatás-fejlesztésért is felelős Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományos és Technológiai Minisztérium (MEXT), amely csaknem a források felével rendelkezhet. Az összeg több mint 25%-át az ImPACT program beindítására kívánják fordítani.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

 
 
 
-
BMBF

A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium öt „A holnap egészségügyi és szolgáltatási régiói” elnevezésű területi egységet támogat 2018-ig Németországban. Több tudományterület szakértőiből álló zsűri választotta ki azokat a regionális hálózatokat, amelyek készek preventív szemléletű és szociális érzékenységű terveket kifejleszteni és megvalósítani a magasabb életminőség és a jobb egészségügyi helyzet elérése érdekében.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

 
 
 
-
Orosz Tudományos Akadémia

Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezésére az orosz kormány megkezdte az orosz tudomány finanszírozása reformjának előkészítését. Ennek első lépéseként az alapkutatások finanszírozási rendszerét kell megújítani. A részleteket az elnöki utasítás értelmében idén március végéig kell kidolgozni.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

 
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra