InnoTrend hírlevél 2014/1.
2014-02-02 17:26:00
Aktuális hírek, események

Kollektív kreativitás és egy forradalmi technológia a terhesgondozásban - A Be-novative és a Remote-Aid startupok képviselhetik Magyarországot az amerikai Tech Match nemzetközi startup verseny tízes döntőjében

A Nemzeti Innovációs Hivatal 2013 decemberében nevezte be Magyarországot a US MAC és a Traction Tribe által szervezett Tech Match nemzetközi startup versenyre. Összesen 47 hazai startup adta be innovatív projekttervét. Közülük az amerikai zsűri első helyen a Be-novative csapatát, míg második helyen a Remote Aid pályázatát juttatta a 47 magyar jelentkező közül a tízes döntőbe. A magyar startupok lehetőséget kapnak a Szilikon-völgyben történő személyes prezentációra, 2014. február 4-6. között.
 
Verseny az innovációs pénzekért

A kutatók mellett a kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak arra a több ezer milliárd forintnyi uniós támogatásra, amely a 2014 és 2020 közti új kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramban áll rendelkezésre. Várhatóan március végéig meghirdeti az Akkreditált Technológiai Inkubátor program második ütemét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Magyar Nemzet 2014. január 17-i interjúja Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnökével.
 
Példakép Alapítvány - Díjátadó Gála

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azért jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Az alapítvány idei díjazottjait 2014. január 17-én ismertették. A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíját Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója, a Litracon Kft. tulajdonosa kapta. A NIH lehetőséget ad a nyertesnek egy európai szakkiállításon való részvételre.
 
Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a Horizont 2020 Információs Nap Pécsett

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében került megrendezésre a pécsi regionális szintű információs nap, melyet a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban tartottak. Az eseményen Horizont 2020 keretprogram, az Európai Bizottság 2014- 2020 között futó új kutatási és innovációs programja került bemutatásra az egyetemi, kutatóintézeti valamint a régióban aktív kis- és középvállalati kör számára.
 
Fórum a nők tudományos karrierjének támogatásáról

Budapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) - A nők tudományos karrierjének támogatásáról, a lányok kutatói karrierjének ösztönzéséről is szó volt azon a csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nők a Tudományban Egyesület szervezett Budapesten.
 
ISPIM 2015 Budapest - Budapest adhat otthont Európa legjelentősebb innováció menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi konferenciájának

Az ISPIM elnökségének 2013. december végén meghozott döntése értelmében, 2015 júniusában Budapest adhat otthont a 2015-ben immáron 26. alkalommal megrendezésre kerülő, az innováció menedzsmentre fókuszáló nemzetközi konferenciának. A rendezési jogért a magyar főváros mellett Bécs és Lisszabon kandidált még, e három város közül esett most a választás Budapestre.
 
Beadási határidő hosszabbítás a magyar-indiai (KTIA-DST) K+F+I együttműködési program tárgyú pályázati kiírás esetében

A pályázatok benyújtási határidejét a Nemzetgazdasági Minisztérium meghosszabbította. A pályázatok benyújtási határideje legkésőbb 2014. január 31-e. A pályázati dokumentáció követelményrendszere a benyújtási határidő hosszabbítástól eltekintve változatlan és a következő linken elérhető: http://www.magzrt.hu/felhivasok/hazai/TET_13_DST

 
 
Megjelentek a legfontosabb információk az új EIT KIC pályázatokról

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2014. február 14-én jelenteti meg új, tudományos és innovációs társulások (az ún. KIC-ek) létrehozásáról szóló pályázati felhívását. Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
 
A 18. Német Bundestag Oktatási, Kutatási és a Technikai Fejlődés Következményeivel foglalkozó Bizottsága

2013. január 15-én tartották a 18. Német Bundestag állandó bizottságai alakuló üléseiket, s választották meg elnökeiket és az elnökségi tagokat. Az „Oktatási, Kutatási és a Technikai Fejlődés Következményeivel” elnökévé Patricia Lips, CDU-s képviselő asszonyt választották. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Erasmus Mundus és Doktori képzések az AgroParisTech agrárintézetben

Franciaország egyik legnívósabb mezőgazdasági, élelmiszeripari, élettudományi és környezetvédelmi képzéseit nyújtó mérnökegyeteme várja a jelentkezőket. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Nemzetközi Master ösztöndíj

A Párizs közelében kialakítás alatt álló, de már működő kutatási és oktatási kampusz, a Paris Saclay nemzetközi master képzés első évéhez ösztöndíj pályázatot hirdet a kampuszon működő intézményekbe. Első pályázati határidő: 2014. február 28., második pályázati határidő: 2014. május 15. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Let’s start up together! – A tel-avivi TéT attasé és külgazdasági szakdiplomata bemutatkozó rendezvénye

December 18-án, Magyarország izraeli nagykövetségén tartották Azbej Tristan, tel-avivi tudományos és technológiai attasé és Márki Gábor külgazdasági szakdiplomata közös bemutatkozó fogadását. Az izraeli kormányzati tisztviselők, kereskedelmi kamarai képviselők, vállalkozók és európai uniós szakdiplomaták részvételével lezajlott rendezvényen Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete mutatta be a két újonnan szolgálatba állt diplomatát. Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé és Márki Gábor külgazdasági szakdiplomata cikke.
 
SusChem Brokerage and Project Submission Workshop

2014. január 31-én kerül megrendezésre a "SusChem Brokerage and Project Submission Workshop" a Brüsszeli Sheraton Hotel-ben (Place Rogier 3, Brüsszel). A rendezvény kiváló alkalom, hogy a Horizont2020 pályázat felhívásaira pályázók benyújtsák projekt javaslataikat. Lehetőség nyílik az együttműködésre a SusChem innovációs vezetőkkel és az EU finanszírozási szakértőivel. Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
 
Horizont2020 - ICT információs napok

Az Európai Bizottság információs nap és kapcsolatépítő rendezvény sorozatot szervez a Horizont2020 első ICT felhívásaiban érdekelt pályázók számára.
 
Már lehet elő- regisztrálni a bostoni MassChallenge 2014-es pályázati körére

Januárban már lehet elő- regisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet. A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, aminek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és a legjobb tucat 1 millió dollárt kap. A díj is fontos, de a lényeg a mentorálas, kapcsolatok, a piacra lépés, valamint a folyamat közben a 120 cég számára egyéb formában nyújtott több mint 10 millió dolláros segítség. Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.
 
Sylvia Löhrmann, az Oktatási és Kulturális Ügyek Minisztereinek Állandó Konferenciájának új elnök asszonya

2013. január 15-én nevezték ki Sylvia Löhrmannt, Észak-Rajna Vesztfália tartomány kultuszminiszterét a „Kultusministerkonferenz” új elnök asszonyává a Bundesrat dísztermében, Berlinben. Elnökségi periódusa alatt fő céljai: a fiatalok emlékezési kultúrájának az erősítése, az inkluzív iskolamodell fejlesztése, valamint a jelenlegi oktatási helyzet vizsgálatának a folyatása az oktatás színvonalának a növelése érdekében. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Európai Elektromos Gépjárművek Kongresszusa

A 3. Európai Elektromos Gépjárművek Kongresszusa 2014. december 2 és 5 között kerül megrendezésre, Brüsszelben. Az akkumulátoros, hibrid és üzemanyagcellás járművek már készek a kihívásokra a résztvevőknek pedig lehetősége nyílik a nemzetközi kitekintésre. Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
 
Az oktatás és a kutatás-fejlesztés támogatása az új német kormányban

2013. december 16-án került sor a német szövetségi nagykoalíciós kormányprogram végleges aláírására, majd december 17-én Angela Merkelt ismét kancellárrá választották. Továbbá kinevezték a következő kormányzati periódus szövetségi minisztereit/miniszter asszonyait. A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium vezetésében jelentős változások nem történtek. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Oroszországban létrehozták a Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynökségét

Az oroszországi tudományos akadémiai szféra tavaly megkezdett radikális átalakításának részeként létrehozták a Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynökségét, orosz rövidítéssel a FANO-t. Az akadémiai reform új elemeként került nyilvánosságra január első munkanapján az a 2013. december 30-án Medvegyev miniszterelnök által aláírt N2591-p számú kormányrendelet, amely a FANO illetékességébe átadásra kerülő tudományos kutatóintézeteket, valamint egyéb akadémiai intézményeket és társaságokat sorolja fel. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Meghosszabbították az Innovact díj jelentkezési határidejét

Január 29-ig meghosszabbították a 20.000 € összdíjazású Innovact díj jelentkezési határidejét. Az április 1-2-án, immáron 18-ik alkalommal, Reims-ben megrendezésre kerülő innovációs találkozón ezúttal külön kategóriában start-up-ok jelentkezését is várják a szervezők (Reims-i kereskedelmi és iparkamara). Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Kiállítási lehetőség a 2. Nemzetközi Tengertudományi és Tengergazdálkodási Expón Kínában

A 2014. május 14-18-a között Pekingben megrendezendő kiállítás szervezői magyar résztvevőket is várnak. A kiállítás középpontjában a tengerészeti csúcstechnológia témaköre áll a következő tematikus bontásban. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
A francia cukorrépa-termelők kongresszusa – a kutatás mindenek előtt!

A francia cukorrépa-termelők viszonylag hamar elfogadták azt az új helyzetet, amit a kvóták 2017. utáni megszűnése jelent, és keresik mindazon lehetőségeket, amikkel az új piaci környezetben is talpon tudnak maradni, sőt bővíthetik a termelést. Ebben pedig a legfőbb „szövetséges” a kutatás és az innováció, ezek korlátok nélküli folytatása jelentheti az előrelépés legkomolyabb esélyét a szakma számára, mondják szinte egyhangúan a cukorrépa-ágazat szereplői. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Tudományos csereprogram (SCIEX NMS-CH)

A SCIEX Ösztöndíj a Svájci Hozzájárulás részét képező olyan támogatási eszköz, mely bármely olyan, az EU 10 tagállamából (BGR, CZE, HUN, LTU, LVA, POL, ROU, SVK, SVN, SVJ) érkező kutatókat támogat minden tudományág területéről, akik svájci kutatókkal, svájci kutatóintézetben folytatnák kutatásaikat. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. 04. 01.
 
Visszalépés az előző oldalra