InnoTrend hírlevél 2013/23.
2014-01-06 18:00:00
Aktuális hírek, események

Megjelentek az első Horizont 2020 pályázati kiírások

Az Európai Bizottság a mai napon megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait. Az új H2020 programban a következő hét éves időszakban mintegy 70 milliárd eurós támogatáshoz juthatnak a kedvezményezettek. Az első két évben több mint 15 milliárd euró értékben lehet pályázni, a támogatások Európa tudásalapú gazdaságát hivatottak erősíteni, illetve olyan problémák megoldásához nyújtanak anyagi segítséget, amelyek jelentősen befolyásolják az állampolgárok életét. A 2014 évi pályázati felhívások keretében 7,8 milliárd euró nyerhető el kiválósági alapon, a H2020 három pillére között elosztva: Kiváló tudomány, Ipari vezető szerep, Társadalmi kihívások.
 
30 százalékkal több pénz jut innovációra az uniós Horizont programban

Harminc százalékkal több, összesen 70 milliárd euró jut innovációra a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban a Horizont 2020 elnevezésű kutatás-fejlesztési keretprogramban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Segítői hálózat a sikeres pályázáshoz

A Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs keretprogramon belül több intézmény is segíti a vállalkozásokat a pályázásban, konzorciumépítésben vagy akár a projektek megvalósításában. Ilyen egyebek között a Nemzeti Innovációs Hivatal által működtetett Nemzeti Kapcsolattartók hálózata. A hálózatot Csuzdi Szonja, a Hivatal Európai Uniós Osztályának vezetője mutatja be. A Napi Gazdaság 2013. november 22-i cikke.
 
Jelentkezzen az Európai Bizottság kutatási és innovációs szakértői adatbázisába!

Az Európai Bizottság várja olyan értékelők jelentkezését, akik közreműködnének a Horizont 2020-as kutatási és innovációs pályázatok elbírálásában, valamint a programok, projektek értékelésében, monitorozásában. Felhívjuk a figyelmet, hogy az FP7 értékelői adatbázisban szereplő szakértők esetében is szükséges az adatok frissítése, a Horizont 2020 program követelményeinek megfelelő kiegészítése.
 
Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM és a Nemzeti Innovációs Hivatal

2013. december 2-án együttműködési megállapodást kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (közös néven: EXIM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). A megállapodást Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója és Korányi László, a NIH megbízott elnöke írta alá Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási eseményen.
 
A kormány támogatja a kutatás-fejlesztés erősítését

A magyar kormány az innovációs alapból 19 milliárd forinttal támogat 8 nagyvállalatot, hogy ezzel Magyarországon erősítse kutatás-fejlesztési tevékenységét - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden a V4-ek kutatásfejlesztési infrastruktúrájának összehangolásáról szóló tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.
 
Budapest 6 év alatt régiós startup központ lenne

Azt a nem kicsit ambíciózus célt tűzte ki a hazai startup szcéna és támogató szervezetek, hogy 2020-ra Magyarország legyen az innováció fellegvára itt, a CEE-térségben. Interjú Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnökével a GazdaságTV 2013. december 2-i adásában.
 
Magyar Innovációs és High-Tech Befektetési Fórum - London és Cambridge, 2013. november 25.

Londonban 2013. november 14-én a PricewaterhouseCoopers LLP-vel (PwC) és Cambridge-en 2013. november 15-én a University of Cambridge-el és a Cambridge Networkkel közösen került megrendezésre a Magyar Innovációs és High-Tech Befektetési Fórum. A rendezvény egy világkörüli road show része volt, hasonló fórumokkal az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Svédországban és Dániában. Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
 
Magyar-Macedón Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 2. ülés

2013. december 3-4-én került sor a Magyar-Macedón Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 2. ülésére Szkopjéban a Magyar Köztársaság és a Macedón Köztársaság között 2011. május 12-én létrejött Gazdasági Együttműködési Egyezmény értelmében. Magyarország küldöttségét Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyekért és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, a GVB magyar tagozatának elnöke vezette.
 
Startup inkubátorok: a negyedik

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be sorozatában. A negyedik részben az ACME Labs mutatkozik be.
 
Felhívás a kínai szakembercsere programban való részvételre

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a kínai Külföldi Szakértők Hivatalának (SAFEA) között novemberben aláírt, a Kínai Népköztársaságba irányuló szakember-cserére vonatkozó kétoldalú megállapodás több szakterületen évente több száz magyar szakértő számára biztosítja a kínai tapasztalatcsere adminisztratív, pénzügyi hátterét. Amennyiben érdeklődik a kínai tapasztalatcsere lehetősége iránt, szeretne néhány hétig vagy hónapig egy kínai vállalatnál dolgozni, kérjük, regisztrálja magát a NIH szakember-adatbázisába.
 
Környezet- és autóipari technológiai együttműködés Csungkingban és Szecsuán tartományban

November 24-27. között Csungkingban tárgyalt a Magyar Vizipari Klaszter és az ugyancsak klaszter tag Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. delegációja. A tárgyalások, amelyek kormányzati és részben vállalati részét a Főkonzulátus szervezte, az alábbi lényegi elemeket és megállapodásokat tartalmazták.
 
EU – izraeli innovációs szeminárium - Fókuszban a technológiai inkubátorok

Több, mint 15 országból érkeztek inkubátor-menedzserek, startup vállalkozók, kormányzati szereplők és kutatók arra a Tel-Aviban megrendezett EU – izraeli innovációs szemináriumra, amelynek témáját a technológiai inkubációs gyakorlatok adták. A novemberi találkozón a magyar kormányzat részéről jelen volt dr. Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete, Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke, Dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Azbej Tristan tudományos és technológiai attasé, de részt vettek a NIH által meghirdetett Gazella program nyertes inkubátor házainak képviselői is. Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.
 
"A transzformációtól az európai integrációig- Kelet-Németország és Közép-Kelet- Európa a hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) kutatásainak a tükrében" c. rendezvény, Halléban, Németországban

2013. december 16-án a hallei Gazdaságkutató Intézet munkatársai a legaktuálisabb kutatási témáik eredményeibe adtak betekintést, Kelet-Németország és Közép-Kelet- Európa vonatkozásában. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
H2020 Információs nap Japánban

Az EU Horizon 2020 első pályázati felhívásainak meghirdetését megelőzően, 2013. december 6-án rendezték meg Tokióban a hivatalos Japán H2020 Információs napot. A rendezvényre a Japan-EU Partnership in Innovation, Science and Technology (JEUPISTE) projekt keretében, a projektindító szemináriummal egybekötve került sor a patinás Nemzeti Természettudományi Múzeumban. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
International Green Awards pályázati felhívás

Az International Green Apple Awards-ra 2014-ben az Épített Környezet és az Építészeti Örökség kategóriákban adhatnak be pályázatot a pályázók 2014. február 28-ai határidővel. Az International Green Apple Awards-ot 1994-ben alapították Nagy-Britanniában a világ egyik legnagyobb környezetvédelemmel kapcsolatos díjaként, amelyet alapítása óta a legjelentősebb brit környezetvédelmi szervezetek támogatnak. A szervezők magyar pályázatokat is várnak. Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
 
Az energia – kihívás Európának és a Földközi-tenger térségének

Ahogy az többek között a júniusi "Versenyképesség, innováció és párhuzamos befektetések a Földközi-tenger térségében" konferencia tanulságai alapján is látható volt, a Maghreb-térség gazdasági ereje folyamatosan nő, ennek következtében egyre kiegyenlítettebbé válik a fejlett országokkal való kapcsolatrendszere és egyes beruházási, kereskedelmi tendenciák megfordulni látszanak. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Újabb két japán kórház kapta meg az akkreditációt Magyarországon tanuló orvostanhallgatók fogadásához

2013. december 5-én, a tokiói Magyar Nagykövetségen, a Hungarian Medical Universities Japan Office Foundation (HMU) közreműködésével került sor ünnepélyes keretek között a Magyar Akkreditációs Bizottság (HAC) azon tanúsítványainak átadására, amely alapján újabb két japán kórház fogadhat magyar orvosegyetemen tanuló hallgatókat a képzés keretében. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának átszervezése

2013 december folyamán az EU Bizottsága elfogadta a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság (DG R&I) új, átszervezett organigrammját. Az ez ideig legnagyobb léptékű átstruktúrálásra nemcsak a Horizon2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram elindulása miatt vált szükségessé, hanem elsősorban amiatt, hogy a Bizottság a DG R&I-nek elsősorban policy & strategy making szerepet szán úgy jellemezve, hogy a DG R&I meghatározója lesz az EU gazdaságpolitikai irányvonalának. Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
 
A zöld vegyipar Franciaországban

Franciaországban a zöld vegyipart sokan a gazdaság és a vegyipar egyik nagyon komoly kitörési pontjának tartják, a Commission Innovation 2030 pedig a szektort azon hét terület egyikeként azonosította, amik a francia gazdaság hosszú távú letéteményesei lehetnek. A zöld vegyipar a számítások szerint 2030-ig 35-45 ezer új munkahelyet és abban az évben már 1,5 milliárd eurós exportot jelenthet Franciaország számára. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Matsumae kutatói ösztöndíj, Japán

A Matsumae Nemzetközi Alapítványt (MIF) 1979-ben Shigeyoshi Matsumae az Alexander von Humboldt Alapítványtól nyert indíttatás alapján hozta létre. Alapításának fő célja az volt, hogy az ösztöndíjjal kiváló szakmai képességekkel és emberi tulajdonságokkal rendelkező kutatókat vonzzanak Japánba a világ minden részéről, nemtől, fajtól, ideológiai meggyőződéstől és nemzetiségtől függetlenül annak érdekében, hogy az országot jobban megismerve, a kialakuló kapcsolatok és barátságok révén ezek a kutatók később hozzájárulhassanak a béke stabil fenntartásához. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Palagáz – a hidraulikus repesztéses technológia végleges betiltása

Az Alkotmányügyi Tanács jogszerűnek találta az amerikai Schuepbach cég számára még 2010-ben kiadott két kutatási engedélynek a hidraulikus repesztéses technológia alkalmazását tiltó 2011-es törvényre való hivatkozással történt megsemmisítését. A környezetvédelmi miniszter szerint a köz érdekeit mindennél előbbre helyező döntés "nem csak jogi, de ökológiai és politikai győzelem is". Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Horizon2020 keretprogram – Kínai vonatkozások

Az Európai Bizottság 2013. december 11-én közzétette az első felhívásokat az Európai Unió 80 milliárd eurós költségvetésű "H2020" kutatási és innovációs programjának keretében. A kutatási program teljes költségvetéséből, amely 80 milliárd euróra tehető a hétéves költségvetési ciklusra, első két évében 15 milliárd eurót kíván olyan kutatásokra fordítani, amelyek képesek az Európai Unió versenyképességét növelni. A keretprogram nyitott minden nemzetiség számára a felhívások minden területén. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
Oroszországi nanotechnológiai vállalatok kongresszusa

Az oroszországi Nanotechnológiai Ipari Ágazatközi Egyesülés szervezésében 2013. november 29-én tartották meg Moszkvában az oroszországi nanotechnológiai vállalatok második kongresszusát. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Méhegészségügyi helyzetkép és a kutatás lehetséges irányai

A méhcsaládoknál tapasztalt, járványszerű méreteket öltő pusztulás egyre komolyabban aggasztja nem csak a francia, de az európai méhészeket, sőt azzal, hogy a jelenség az USA-ban talán az európainál is aggasztóbb mértéket mutat, kontinenseken átívelő problémáról lehet beszélni. Franciaországban a probléma különösen nagy kihívást jelent, mivel az ország a jelenlegi méhállománnyal messze nem képes saját mézigényét megtermelni, így az igen kockázatos járványügyi helyzet ellenére szeretnék a méztermelést felfuttatni a méhcsaládok számának érdemi növelésével. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Mezőgazdasági tudományos konferencia a Pekingi Agrártudományi Egyetem

2013. november 28-án az idén már 3. alkalommal rendezte meg a Pekingi Agrártudományi Egyetem a tudományos és technikai fejlesztések, az ipari újítások a nemzetközi kapcsolatok és az egyetemek és a vidék kapcsolatának témakörében. A konferencián az izraeli nagykövetség, a spanyol nagykövetség szakdiplomatái és a francia INRA képviselői mellett a Magyar Nagykövetség képviseletében Dr. Hosszú Hortenzia tudományos és technológiai szakdiplomata, valamint Kárteszi Ágnes mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata tartott előadást. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
A vízi energia jelentősége az energetikai átmenetben

A világ 159 országában éves szinten 3500 TWh energiát állítanak elő a vízi energia segítségével, ez a globális megújuló-energia használat 85% és mennyisége a jövőben minden kétséget kizárólag nőni fog. Ennek egyik módja a meglévő energiatermelő berendezések felújítása és hatékonyságuk növelése, a másik lehetőség olyan új rendszerek építése, amikkel kompenzálható az egyéb megújuló energiahordozók termelésében tapasztalható, időben ingadozó intenzitás. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
2013. november 21-22-én Orbán Viktor miniszterelnök és delegációja Tokióban hivatalos munkalátogatáson vett részt

Miniszterelnök úr november 21-én délelőtt a Josai Egyetemen Magyarország és Európa egy változó világban (Hungary and Europe in a Changing World) címmel tartott előadást, melyet nagy érdeklődés kísért. Miniszterelnök úr előadásában hangsúlyozta, hogy a válságból való kilábaláshoz Európának változásra van szüksége, vissza kell térnie a munka és a keresztény kultúra hagyományaihoz. Véleménye szerint az európai növekedés húzóereje a Magyarországot is magában foglaló, mintegy 80 milliós lakosú Közép-Európa lesz, amely már túl van a válságon, megindult a gazdasági növekedés és kiváló lehetőségeket kínál a befektetőknek. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Kínai Csúcstechnológiai Vásár

2013. november 16-21. között Shenzhenben került megrendezésre a 2013. évi Kínai Csúcstechnológiai Vásár. A Shenzheni Kiállítási Központ 105 ezer m2 területén 50 országból 2 928 kiállító cég, felsőoktatási és kutatási intézmény, intézet állított ki. A látogatók száma elérte az 500 ezer főt, míg a vásárra regisztrált befektető cégek száma 2 504 volt. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
21. EU-Japán csúcstalálkozó

Tokióban 2013. november 19-én Abe Shinzo Japán Miniszterelnök, Herman Van Rompuy az Európai Tanács Elnöke és José Manuel Barroso az Európai Bizottság Elnöke részvételével került megrendezésre a 21. EU-Japán Csúcstalálkozó. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
"Dies Academicus" rendezvény a FernUniversitäten, Hagenben

2013. november 15-én került sor az idei "Dies Academicus" rendezvényre a FernUniversität, Hagenben. Prof. Dr.-Ing. Helmut Hoyer, az egyetem rektora megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a FernUniversität Hagen mindent megtesz azért, hogy alkalmazkodjon a 21. század kihívásaihoz. Különösen fontos ez számukra, hiszen hallgatóik 80%-a munka mellett végzi tanulmányait, ezért a rugalmasság, az egyéni igények kiszolgálása náluk központi szerepet tölt be. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
2013. november 15-én Novoszibirszkben nanotechnológiai központot avattak fel

A novoszibirszki Technoprom Fórum rendezvényeinek sorában ünnepélyesen felavatták a SZIGMA Nanotechnológiai Központot. A központ létrehozásában kulcsszerepet játszott az oroszországi nanotechnológiai KFI legfőbb intézménye, a ROSZNANO, amely 1,5 milliárd rubellel járult hozzá a költségekhez. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Környezetvédelemmel kapcsolatos hírek Franciaországból

A környezetvédelmi minisztérium útjára indította a környezetvédelmi és fenntartható fejlődési vállalati mecenatúra-díjat, ami az ilyen téren legaktívabb és legeredményesebb vállalatokat hivatott elismerni. A vállalati mecenatúra jogi hátterét biztosító törvény immár 10 éve létezik, a díjat negyedik alkalommal osztják ki, a cél a vállalati mecenatúra intézményének népszerűsítésén túl a vállalatok és a környezetvédők közelítése. Az idei évben – kapcsolódva a politikai aktualitásokhoz – a fő hangsúly az ökológiai átmenetet helyi, nemzeti vagy nemzetközi szinten előmozdító projekteken van. Szántó Szilvia TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert mezőgazdasági attasé cikke.
 
Az EU-Oroszország Tudomány Éve megnyitója

A moszkvai Radisson Royal Hotel konferenciaközpontjában 2013. november 25-én tartott megnyitóval kezdetét vette az EU-Oroszország Tudomány Éve. Az ünnepélyes megnyitón magyar részről Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal mb. elnöke (Cséfalvay Zoltán államtitkár személyes megbízottjaként), valamint Íjgyártó István nagykövet és Erdélyi Árpád TéT attasé vett részt. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Megállapodás az Eszterházy Károly Főiskola és a Beijing Union University között

2013. november 25-én tanár- és diákcserére vonatkozó megállapodás aláírására került sor az Eszterházy Károly Főiskola és a Beijing Union University között. A megállapodás aláírását intenzív tárgyalások előzték meg, melynek során mind a két partner meglátogatta egymást: az Eszterházy Főiskola idén márciusban járt Kínában, míg az pekingi egyetem júliusban tett látogatást Egerben. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
Visszalépés az előző oldalra