InnoTrend hírlevél 2013/22.
2013-11-25 19:00:00
Aktuális hírek, események

Új lehetőségek a horizonton - Horizont 2020 Nemzeti Nyitókonferencia

A Nemzeti Innovációs Hivatal a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve 2013. november 26-án konferenciát szervez a 2014 januárjától induló Horizont 2020 program hazai nyitányaként, a budapesti VAM Design Centerben. Az esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben meghatározó Horizont 2020 programra. Kövesse élőben a rendezvényt a Hivatal honlapján.
 
BUDAPEST HUB: „Legyen Budapest a régió startup fővárosa 2020-ra” - Sajtóközlemény

Budapest, 2013. november 12. - Elkészült a „Runway Budapest 2.0.2.0 – A Startup Credo”, amely célul tűzi ki, hogy Budapest az évtized végére a régió startup központjává váljon. Az ehhez szükséges eszközöket a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal valamint a hazai startup közösség szereplőiből álló BudapestHUB dolgozta ki.
 
A Nemzeti Innovációs Hivatal csatlakozott azon szervezetek köréhez, amelyek a SAFEA támogatásával szakértőt küldhetnek Kínába

2013. november 13-án Pekingben Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért és a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosának jelenlétében Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke, valamint Zhang Jianguo a Külföldi Szakértők Hivatalának (SAFEA) főigazgatója, miniszter-helyettes aláírta a két szervezet közti a Kínai Népköztársaságba irányuló szakember-cserére vonatkozó megállapodást.
 
Magvető Szakmai Nap

Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a Nemzeti Innovációs Hivatal tisztelettel meghívja Önt és kollégáját a 2013. november 27-én megrendezésre kerülő szakmai napra. A szakmai nap szervezésének célja, hogy az MV Zrt. találkozási lehetőséget biztosítson az innovatív ötletekkel rendelkező és finanszírozási források iránt érdeklődő, valamint a forrásokkal rendelkező – a JEREMIE II. Magvető Alapok – felek számára lehetséges együttműködés kialakítása-élénkítése érdekében, közvetlen információ csere, kérdés-felelet formájában.
 
Nyolc hónapja indult el a mentorálási program

A Nemzeti Innovációs Hivatal innovatív kezdő vállalkozások számára innováció menedzsment szolgáltatásokat nyújt, melynek részeként elindította az „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása” elnevezésű programját. A Gazdasági Rádió november 15-i Délután Monitor c. adásában Dr. Deák Csaba, a Hivatal stratégiai elnökhelyettese beszélt a programról és az indítás óta eltelt nyolc hónap tapasztalatairól, eredményeiről. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
 
Startra kész az új keretprogram

Nagyszabású konferenciával készül a Nemzeti Innovációs Hivatal a Horizont 2020 magyarországi elindítására. A november 26-i esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó, mintegy 70 milliárd eurós keretprogramra. A Világgazdaság 2013. novebember 8-i cikke.
 
Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon

Megjelent a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztályának legújabb, Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon címet viselő kiadványa. Kíváncsi arra, hogy honnan van forrás K+F-re, és mennyit költenek rá hazánkban vagy az EU-ban? Miből költenek K+F-re a vállalatok? Mekkora a külföldi vállalatok súlya a K+F-ben? Hol és hányan kutatnak Magyarországon? Hogyan hasznosul a K+F? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphat kiadványunkból.
 
Portfolio.hu - Nyugat-Magyarországi Gazdasági Konferencia 2013

A Portfolio.hu 2013. november 7-én Győrben rendezte meg legújabb konferenciáját, ahol a meghívott neves szakértők a legaktuálisabb gazdasági kérdéseket járták körül. A rendezvényen a régiós és magyar innovációs tendenciákról Szabó István, a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztály vezetője tartott előadást. A Portfolio.hu cikke.
 
Új technológiák Óbudán

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be sorozatában. A harmadik részben az Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt. mutatkozik be.
 
Újra megnyitották a magyar-indiai K+F+I együttműködési program tárgyú pályázatot

A 2013. október 14-én Újdelhiben megtartott Magyar-Indiai TéT Vegyes Bizottság ülésén született megállapodás alapján, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel és a pályázói igényeket szem előtt tartva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újra megnyitja a Magyar-indiai (KTIA-DST) K+F+I együttműködési program tárgyú pályázatot. A pályázatok benyújtása 2014. január 15-ig lehetséges. Forrás: kormany.hu
 
Új pályázati felhívás kiegészítés jelent meg a magyar - japán TéT programban való magyar részvétel támogatására

A Kétoldalú Tudományos és Technológiai (TéT) együttműködés tárgyú pályázathoz 2012. augusztus 10-én közzétett Pályázati Felhívás kiegészítéseként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghirdeti a MAGYAR – JAPÁN TéT (TÉT_12_JP) együttműködés keretein belül igényelhető támogatásra vonatkozó felhívást. A pályázatok benyújtása 2013. december 16-tól 2014. január 20-ig lehetséges. Forrás: kormany.hu
 
Új pályázati felhívás kiegészítés jelent meg a magyar - francia TéT programban való magyar részvétel támogatására

A nagy érdeklődésre való tekintettel és a pályázói igényeket szem előtt tartva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ismételten lehetőséget nyújt a MAGYAR – FRANCIA Kétoldalú TéT pályázatok benyújtására. A pályázatok benyújtása 2013. december 16-tól 2014. január 13-ig lehetséges. A francia partner által meghirdetett pályázat elérhető: http://www.campusfrance.org/fr/balaton Forrás: kormany.hu
 
Hivatalosan is elérhetőek a Horizont2020 keretprogram előzetes munkaprogramjai

A Horizont 2020 keretprogram előzetesen jóváhagyott munkaprogramjai elérhetőek az Európai Bizottság alább hivatkozott honlapján. A munkaprogramok tartalmazzák a 2014-re illetve 2015-re tervezett pályázati felhívások témáit és beadási határidőit. A munkaprogramok hivatalos jóváhagyása csak a Horizont 2020 hivatalos indulását követően 2014. elején történik meg, de az előzetes munkaprogramok alapján az első Horizont 2020 pályázati felhívások már 2013. december 11-én megjelennek.
 
Max Planck Kutatói Díj, Németország

A Max Planck Kutatói Díj az egyik legnevesebb tudományos díj Németországban. 2004 óta egy Németországban és egy külföldön tevékenykedő tudóst támogatnak ezzel a kitüntetéssel, akik személyenként 750 000 euróban részesülnek. A kiírás témája évente változik a természet – és mérnöki tudományok, az élettudományok és a bölcsésztudományok között. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Non-profit, verseny alapú akcelerálási modell Bostonban: 4 év alatt 2 milliárd dollár cégérték és 4000 új munkahely

2013. október 30-án, nagyszabású ünnepségen zárult le a világ legnagyobb start-up versenyének, a MassChallenge-nek (MC) a 2013-as fordulója. Az állami, privát és akadémiai szektor együttműködésére épülő, adományokból működő, non-profit akcelerátor (üzleti gyorsító) a világ minden részéről fogad be ötleteket. Az elmúlt 4 év alatt eredmények: 2 milliárd USD-re értékű vállalkozás, 470 millió dollár további tőkebevonás, 200 millió USD éves bevétel, 4000 high-tech munkahely. Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.
 
Celtic-Plus pályázók napja (Proposers Day) - 2013. november 28.

A svédországi Kista városában kerül megrendezésre az EUREKA vezető távközlési klasztere a Celtic-Plus hagyományos szakmai fórumára, a Pályázók Napjára, melyen a résztvevők széles szakértői nyilvánosság előtt mutathatják be projekt kezdeményezéseiket, építhetik lehetséges konzorciumi kapcsolataikat.
 
A Gyemidov-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta a díj idei kitüntetetteinek nevét

A díjat 1831-ben alapította Pavel Nyikolajevics Gyemidov uráli iparmágnás, aki vagyonából évi 20 ezer rubelt áldozott a tudományok művelőinek kitüntetésére. A díjazottak kiválasztását az Orosz Birodalmi Tudományos Akadémiára (az Orosz Tudományos Akadémia jogelődjére) bízta. A díjat a mecénás halála után még 25 évig, egészen 1866-ig odaítélték. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Magyar kapcsolatokkal rendelkező német egyetemek látogatásának tapasztalatai: Frankfurt(Oder), Furtwangen, Freiburg

2013. november 6-8. között Pászti-Márkus Eszter TéT attasénak lehetősége nyílt az alábbi, magyar kapcsolatokkal rendelkező német egyetemeken látogatást tennie: Frankfurt(Oder), Furtwangen és Freiburg. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
DLD Tel Aviv 2013: Egy hét a digitális iparág jövője jegyében

A DLD (Digital-Life-Design) egy olyan szakmai hálózat, amely összefogja a digitális iparágak, valamint az ahhoz kapcsolódó kulturális és társadalmi területek üzletembereit, kreatívjait és véleményvezéreit. A nyitott, globális csoport célja, hogy a szektorok közötti párbeszédet kezdeményezzen, valamint felismerje a terület fejlődési irányait, évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciák keretében. Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.
 
Nemzetközi búzakutatási kezdeményezés – a Wheat Initiative

A 2011-es francia G20-elnökség alatt meghirdetett nemzetközi búzanemesítési kutatási kezdeményezés mostanra konkrét formát öltött. A szervezésben oroszlánrészt vállaló francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) erőfeszítéseinek köszönhetően megszületett a csatlakozás alapjául szolgáló charta, megalakultak az egyes irányító testületek és körvonalazódnak az első közös programok. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra