InnoTrend hírlevél 2013/21.
2013-11-16 11:00:00
Aktuális hírek, események

Hogyan születtek a Gazella döntések?

A Technológiai Inkubátor akkreditációs pályázat (ATI-Gazella) döntési folyamatáról a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) részletes szempontjai olvashatók alább. A NIH szerint természetesen most már a legfontosabb, hogy minél előbb elinduljanak az inkubátorok és a startup-ok hozzájussanak a pénzügyi, és szakmai támogatáshoz. A Figyelő 2013. október 26-i cikke.
 
A potenciál megvan

A high-tech szektor felfuttatásához szükséges, hogy legyen az országnak hosszú távú, a tudásalapú gazdaságra építő jövőképe, legyen hajlandó befektetni és az eredményeket megvárni - mondja Rina Pridor, a világszerte modellként szolgáló izraeli inkubátorprogramot elindító szakember, aki a Nemzeti Innovációs Hivatal startup ökoszisztéma pályázatának zsűrijébe kapott meghívást. A Figyelő 2013. október 24-i cikke.
 
Inkubátorok a startvonalon

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be új sorozatában, elsőként a már ismerős Icatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.-t.
 
Digitális inkubáció

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be sorozatában. Másodikként a Digital Factory Zrt. mutatkozik be.
 
Hungarian Innovation & High-Tech Investment Forum

A Hungarian Innovation & High-Tech Investment Forum 2013. november 14-15-én kerül megrendezésre Londonban és Cambridge-ben. Az esemény keretében az Imperial College felkérte Korányi Lászlót, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettesét, hogy november 14-én délelőtt 11 órától nyílt előadást tartson az Imperial College egyetemen, amelynek címe: "Az állam szerepe az innovációban: a Nemzeti Innovációs Hivatal gyakorlata. Az előadás helyszíne: Gábor Dénes Előadó - 611-es terem, Imperial College, London, Exhibition Road, South Kensington.
 
Budapest Economic Fórum 2013

A Portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórum 2013. október 17-én került megrendezésre. A rendezvény kiváló lehetőséget kínált Magyarország, a régió, és az eurózóna legizgalmasabb gazdasági kérdéseinek megvitatására. A rendezvényen a régiós és magyar innovációs tendenciákról Szabó István, a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Főosztály vezetője tartott előadást . A Portfolio.hu cikke.
 
A Magyar-Indiai Tudományos és Technológiai (TéT) Vegyes Bizottság 8. ülése

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és indiai partnere, a TéT Minisztérium felügyelete alá tartozó TéT Államtitkárság (Department of Science & Technology - DST) képviselői Újdelhiben, 2013. október 14-én tartották a Magyar-Indiai TéT Vegyes Bizottság 8. ülését. Az ülés közvetlenül megelőzte a Magyar-Indiai Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését (Újdelhi, 2013. október 15.), illetve Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos indiai látogatását.
 
GREENSPIRATION: Zöld startup- verseny Budapesten - 2013. november 8-10.

A Greenspiration problémaorientált startup-verseny - megoldásai az előkészítés során zöld szakértők, szakmai és civil szervezetek közreműködésével összeállított Zöld Problématérkép által beazonosított kihívásokra keresik a választ. A feltárt problémákra kínált megoldások mellett természetesen a saját ötleten alapuló termékek, szolgáltatások is megjelennek. Szervezői az IKSZE, a Kreater, az Óbudai Egyetem és az Energiaklub, szakmai partner a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Climate-KIC és a Green Meetup.
 
Innováció volt a témája Áder János köztársasági elnök október 24-26-ai bostoni útjának

Áder János köztársasági elnök október 24-26 között, észak-amerikai körútjának az innováció és technológia volt a fókuszában. A New York-i Főkonzulátus szervezésében több világhírű kutatási és innovációs központot, egyetemet (MIT, Northeastern University), magyar eredetű innovatív céget (LogMeIN), magyar start-upok számára potenciális lehetőséget jelentő inkubátort (MassChallange) látogatott meg, és nemzetközi jelentőségű magyar illetve magyar származású kutatókkal találkozott. Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.
 
Előzetes egyeztetés a novemberi varsói ENSZ - Klímakonferencia előtt a német külügyminisztériumban, 2013. 10. 24.

2013. október 24-én a Külügyminisztérium, a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Reaktorbiztonsági Minisztérium (BMU) valamint a Német Klíma Konzorcium pre-briefing ülést tartott az idei varsói 19. ENSZ - Klímakonferencia előtt. Két évvel a 2015-ben esedékes nemzetközi klíma egyezmény előtt, 2013 novemberében kerül sor a 19. ENSZ- Klímakonferenciára (COP 19) Varsóban. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Tudományos-műszaki és innovációs előretekintési konferencia Moszkvában

A moszkvai Közgazdasági Főiskola Nemzeti Kutatóegyetem 2013. október 30-31-én rendezte meg hagyományos őszi nemzetközi konferenciáját, amelynek témája ezúttal a foresight volt. A "Foresight, tudományos-műszaki és innovációs politika" című rendezvény résztvevőit Leonyid Gohberg, az egyetem rektorának első helyettese, egyúttal a "Statisztikai Kutatások és a Tudásgazdaság Intézet" vezetője köszöntötte, aki megnyitójában kiemelte a tudományos-műszaki előretekintés jelentőségét. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Az Európai Bizottság díjazni fogja az "innováció fővárosát"

Az Európai Bizottság 2013. december 3. 17.00 határidővel pályázatokat vár, hogy megtalálja az innováció első európai fővárosát, amelyet az "i-főváros" címmel fog kitüntetni. A díjat az a város fogja megkapni, amely a polgárok, a közintézmények, a tudományos élet és a gazdasági szereplők munkáját legjobban összekötő "innovációs ökoszisztémát" építi ki. Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
 
Sikerrel mutatták be az ELI-ALPS projektet a Magyar Nagykövetségen, Berlinben

A berlini magyar nagykövetség fontos feladatának tekinti a magyar tudományos és innovációs projektek, célok ismertetését a német tudományos körök és a K+F szférában érdekelt cégek számára. Ezen szellemiség jegyében került sor 2013. október 18-án, az ELI-ALPS projekt bemutatására az optikai és a lézer szektorban tevékenykedő német kutatóknak és cégeknek tartott rendezvény keretében a Magyar Nagykövetségen, Berlinben. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Az oroszországi KFI tervezett költségvetési támogatása 2014-2016 között

A tervek szerint október utolsó napjaiban kezdi el tárgyalni az Állami Duma - az orosz parlament alsóháza - a 2014-2016. évi központi költségvetés első olvasatát. A tervezet szerint a kutatás-fejlesztés támogatására a "Tudomány és a technológia fejlesztése" elnevezésű állami program keretében 2014-ben 152,7 milliárd, 2015-ben 168,8 milliárd, 2016-ban pedig 188,8 milliárd rubelt (1 rubel jelenleg körülbelül 7 forint) biztosít a központi költségvetés. Idén ez az összeg 122,5 milliárd rubel. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Digitális gazdaság és innováció napirenden az Európai Tanács 2013. október 24-25-i ülésén

"Ugyan már láthatóak a gazdasági fellendülés jelei, de az EU-nak továbbra is mindent meg kell tennie a növekedési potenciál fokozása, a munkahelyteremtés előmozdítása és az európai versenyképesség erősítése érdekében." Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői ennek a megállapításnak a szellemében tárgyaltak az Európai Tanács 2013. október 24-25-i ülésén Brüsszelben, ahol az ülés legfontosabb napirendi pontjai elsősorban a digitális gazdaságról, az innovációról szóltak. Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
 
Elindult Franciaország Horizon 2020 portálja az EU-s kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra való felkészüléshez

Október 15-én elindult Franciaország kormányának hivatalos portálja a 2014-2020 periódusra szóló európai uniós kutatási-fejlesztési-innovációs keretprogram, a HORIZON 2020 programjára való felkészüléshez. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Díjjal jutalmaztak energia függetlenséget növelő technológiákat a Nemzeti Energia Biztonsági Konferencián

A Washingtonban, 2013. október 16-án - az 1973-as olajválság 40. évfordulóján - tartott OPEC Oil Embargo +40: National Summit on Energy Security konferencia résztvevői szerint a hazai források és új technológiák segítségével az USA lényegesen nagyobb ellátásbiztonságot élvez mint 40 éve. A konferencián magas rangú, tapasztalat, politikai, katonai és cég vezetők vitatták meg az amerikai olajfüggőség kérdését, és lehetséges megoldásait. Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.
 
EU Gateway Programme 2014 - Partnerkereső rendezvények Japánban és Koreában EU vállalkozások részére

Az "EU-Gateway Programme" keretében az Európai Unió 2014-ben is több tématerületen rendezi meg Japánban és Koreában üzleti partnerkereső rendezvényeit. A rendezvények célja, hogy segítse az Unió, Japán és Korea vállalkozásainak együttműködéseit és üzleti kapcsolataik kialakítását. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Együttműködési nyilatkozat a Fraunhofer IPK és BME Ipari Campus között

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a berlini Fraunhofer Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik (IPK) Intézettel elmélyítette a szakmai együttműködést az év folyamán azzal a céllal, hogy megvalósítsanak egy újabb Fraunhofer - Intézetet hazánkban. A kezdeményezés élvezi a Siemens Magyarország, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) támogatását. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Az antibiotikum-rezisztencia és elővigyázatosság az állatgyógyászatban

A francia ANSES (Nemzeti Egészség-, Élelmezés-, Környezet- és Munkabiztonsági Ügynökség) szervezésében került sor arra a konferenciára 2013. október 21-én, ami az állatgyógyászatban kialakuló, de a humán-egészségügyre is hatással lévő antibiotikum-rezisztenciával (Antibiorésistance et pharmacovigilance en santé animale) foglalkozott. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Tematikus Horizont 2020 Információs Napok

A Horizont 2020 program indulásához közeledve, a következő hónapokban az Európai Bizottság tematikus Információs Napokat rendez az érintettek tájékoztatása érdekében. Ezek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a H2020 keretében 2014-2015-ben tervezett intézkedésekről, pályázatokról elérhető legfrissebb információkkal, párbeszédet folytathatnak az EU tisztviselőivel, hogy jobban megérthessék a H2020 és más EU-s programok hátterét, összefüggéseit és kiváló alkalmat találhatnak a hasonló témákkal foglalkozó lehetséges partnerekkel való kapcsolatépítésre.
 
Magyar kutató a tokiói EURAXESS Science Slam döntőjében

Az EU EURAXESS hálózat szervezésében 2013. október 16-án került sor az első Science Slam rendezvényre Japánban. A Tokyo Institute of Technology területén megrendezett eseményen a kutatóknak 10 percben úgy kellett bemutatniuk legújabb kutatási eredményeiket, hogy azt a hallgatóság megértse és egyben a szakterületen nem jártas hallgatóságnak is felkeltse az érdeklődését. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Az Európai Űrügynökség és Magyarország közötti együttműködési megállapodás meghosszabbítása

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) teljes jogú tagjává válásáig Magyarország aláírta a jelenlegi együttműködés meghosszabbítását jelentő szerződést október 17-én. Az ünnepélyes aláírásra az ESA párizsi székházában került sor, Jean-Jacques Dordain főigazgató, és Horvai Ferenc vezető tanácsos, az NFM Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa között. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Oroszország a Földközi-tengeri Tudományos Bizottság tagja lett

Az Oktatási és Tudományos Minisztériumban Dmitrij Livanov tárcavezető és Frederic Briand, a CIESM főigazgatója II. Albert monacói uralkodó jelenlétében írta alá azt a dokumentumot, amelynek értelmében Oroszország a Földközi-tengeri Tudományos Bizottság (CIESM, Commission Internationale pour l'Exploration Scientifique de la Méditerranée) huszonharmadik tagországa lett. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
STS Forum 2013

2013. október 6-8. között Kiotóban 10. alkalommal került megrendezésre a Tudomány és Technológia a Társadalomban (Science and Technology in Society Forum, STS Forum) elnevezésű nemzetközi konferencia, amelyre mintegy 100 országból több mint 1000 résztvevő érkezett, köztük számos magas rangú üzleti vezető, kutató, szakértő és politikus. A rendezvényen több Nobel-díjas tudós is jelen volt. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra