InnoTrend hírlevél 2013/19.
2013-10-21 19:00:00
Aktuális hírek, események

A nemzetközi zsűri infokommunikációs technológiai és élettudományi profilú inkubátorokat akkreditált a NIH pályázatán

Budapest, 2013. október 15. - A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mint az Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat akkreditációs szervezete, 2013. október 15-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottsági döntése értelmében infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor címet az idei évben.
 
Új lehetőségek a horizonton - Horizont 2020 Nemzeti Nyitókonferencia

A Nemzeti Innovációs Hivatal a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve 2013. november 26-án konferenciát szervez a 2014 januárjától induló Horizont 2020 program hazai nyitányaként, a budapesti VAM Design Centerben. Az esemény célja, hogy segítse a hazai kutatási intézmények, egyetemek, vállalkozások felkészülését az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben meghatározó Horizont 2020 programra.
 
Út a 2014-20-as Európai Uniós KFI forrásainak hatékony felhasználása felé

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közös konferenciasorozatot indítanak Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A konferenciasorozat előadásainak központi témája a formálódó nemzeti „intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégia” (RIS3), amely egy adott térség tudásalapú, a versenyelőnyöket figyelembe vevő fejlődését, fejlesztését hivatott bemutatni.
 
Intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégia (RIS3) - konferenciasorozat

Megkezdődött a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közös konferenciasorozata, melynek központi témája a formálódó nemzeti „intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégia” (RIS3). A konferenciasorozatról Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese beszélt az InfoRádióban. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
 
Izraeli-magyar innovációs nap Budapesten

Izraeli-magyar innovációs nap vette kezdetét csütörtökön Budapesten, az egész napos tanácskozáson magyar start-up vállalkozásoknak lehetőségük nyílik megismerkedni az izraeli kutatás-fejlesztéssel. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete a tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta: két éve fogalmazódott meg az izraeli-magyar együttműködés ötlete az innovációs technológiák területén, a kezdeményezésre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) azonnal igent mondott, a programot közösen szervezték meg.
 
Budapesten rendezték meg az Izraeli-Magyar Innovációs Napot - video

2013. október 3-án került megrendezésre az első Izraeli-Magyar Innovációs Nap. A TV2 Mokka c. reggeli műsorában Ilan Mor izraeli nagykövet és Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke beszélt a rendezvényről, az izraeli-magyar üzleti lehetőségekről és a hazai start-up cégekről. A video megtekinthető honlapunkon.
 
Budapest HUB - 2. ülés

Budapest HUB néven munkacsoportot hozott létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal. A második ülésre 2013. október 9-én került sor a Nemzetgazdasági Minisztériumban, melyen Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elmöke képviselte a Hivatalt. Az insiderblog.hu beszámolója.
 
Sikeresen zárult a XX. Jubileumi Főenergetikusi és Innovációs Fórum Visegrádon - Sajtóközlemény

A Nemzeti Innovációs Hivatal is képviseltette magát a 2013. szeptember 24-25.-én, Visegrádon megrendezett XX. Jubileumi Főenergetikusi és Innovációs Fórumon. Két előadás keretében a Kormány kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős szerveként bemutatta Magyarország és az Európai Unió innováció-politikai helyzetét, az új utakat, várható új irányokat, kitekintéssel az energia/energetika területére.
 
Hogy a start(-up) se legyen túl nehéz

Pályázati pénzek piacra juttatása mellett az új régiós stratégiák ki­dolgozásában is szerepet vállalt 2013-ban a Nemzeti Innovációs Hivatal. A nemzeti innovációs rendszer szereplőit támogató szer­vezet két alelnökével, Korányi Lászlóval és Deák Csabával az elmúlt hónapok legnagyobb feladatairól beszél­gettünk. Az Innotéka magazin cikke.
 
Új pályázat jelent meg a Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-funding Együttműködési programban való magyar részvétel támogatására

Az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kétfordulós pályázatot hirdet a Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-funding Együttműködési Programban való magyar részvétel támogatására. Jelen pályázat célja olyan magyar-izraeli együttműködésben megvalósuló hasznosítás-orientált K+F+I projektek magyar részének támogatása, amelyek eredményeként rövid- és középtávon gazdaságilag hasznosuló piacorientált termékek és szolgáltatások jönnek létre - az Új Széchenyi Tervben meghatározott célkitűzésekkel összhangban.
 
A megújuló energiák fejlesztésének lendületbe hozása

Noha a megújuló energiák arányának növelésére Franciaország igen ambiciózus célokat tűzött ki – 2020-ra 23% - és a legutóbbi környezetvédelmi konferencia, valamint az energetikai átmenet legújabb programja, ha lehet, még nagyratörőbb terveket tűzött ki, a jelenlegi számok azt mutatják, hogy a jelenlegi jogszabályi és közgazdasági feltétel-rendszer érdemi átalakítása nélkül 2020-ra legfeljebb 17%-os arány érhető el. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Az oktatásra fordított kiadások jelentősen nőttek Németországban

Az egy résztvevőre jutó oktatási kiadások 2009 és 2010 között jelentősen megnőttek Németországban. Minden oktatási területet figyelembe véve az egy főre jutó kiadások 2009-ben még 7900 eurót tettek ki, míg a következő évben ez a szám már 8300 euróra ugrott. Ez 5, 1 %-os növekedést jelent, míg az OECD-országokban az a szám átlagosan csupán 1% körül mozgott. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
A Tokiói Egyetem első helyen végzett az ázsiai felsőoktatási intézmények között

A napokban nyilvánosságra hozott Times Higher Education World University Rankings alapján a Tokiói Egyetem bizonyult ismételten a legjobb egyetemnek az ázsiai térségben. A kétszáz legjobb egyetem között öt japán felsőoktatási intézmény szerepel, ezzel az ország is megerősítette vezető pozícióját az ázsiai nemzetek között. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Az innováció és a vállalkozói tevékenység ünneplése - EIT Díj 2013

A regisztráció megnyílt! Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) célja a vállalkozói kultúra kiépítésének támogatása. E cél elérése érdekében az EIT 2 kategóriában (EIT Venture Award, CH.A.N.G.E.) hirdeti meg éves versenyét a 3 Tudományos és Innovációs Társulással (KICs: Climate-KIC, EIT ICT Labs and KIC InnoEnergy) együttműködésben.
 
CERN ösztöndíjak 2014

A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben, a CERN-ben a következő ösztöndíjak állnak rendelkezésre egyetemi hallgatók és doktoranduszok (PhD hallgatók) részére 2014-ben. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) együttműködve 2013. november 4-én tájékoztatást tart a CERN ösztöndíj lehetőségekről, ahová minden érdeklődő diákot szeretettel várunk. A rendezvény pontos helyszínét és programját rövidesen meghirdetjük az NIH internetes portálján.
 
Struktúraváltás a kutatási szervezeteknél a nemek közti egyenlőség ösztönzésére

A „Struktúraváltás a kutatási szervezeteknél a nemek közti egyenlőség ösztönzésére” című nemzetközi konferencia, november 21-22-én kerül megrendezésre Vilniusban, az EU Tanács litván elnökség égisze alatt. A konferenciát a Vilniusi Egyetem szervezi az Európai Bizottság támogatásával.
 
EU-Gateway Programme – Egészségügyi és orvosi műszerek kiállítása

Az „EU-Gateway Programme”-ot az EU annak érdekében indította, hogy támogassa az Unió vállalkozásait a japán üzleti kapcsolatok és együttműködések kialakításában. A program fő célja egyrészről az, hogy az Unió tagállamaiban működő vállalkozások számára lehetőséget biztosítson a Japánban történő bemutatkozáshoz, másrészről pedig az, hogy a japán vállalkozások első kézből nyerhessenek információt olyan sikeres termékekről és technológiákról, amelyek az Unió valamely vállalkozásánál születtek. Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.
 
Az új orosz akadémiai törvény

Az állami státusú tudományos akadémiák működésének rendszerét szabályozni hivatott új szövetségi törvény tervezete idén júniusban került megvitatásra az orosz parlament alsóháza –a Duma– elé. A nyári törvénykezési szünet miatt a tervezet harmadik olvasatát szeptember végén hagyta jóvá a Duma. A parlament felsőháza – a Szövetségi Tanács – 2013. szeptember 26-ai ülésén tárgyalta meg a dokumentumot és azt két tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta. Putyin elnök a törvényt másnap aláírta, így az azonnal hatályba lépett. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Knipf- Komlósi Erzsébet Jacob és Wilhelm Grimm Díjban részesült

2013. szeptember 24-én vette át Knipf- Komlósi Erzsébet, az ELTE Germanisztikai Intézetének igazgatója a Jacob és Wilhelm Grimm Díjat a kieli Christian Albrechts Egyetemen, a „Német Germanisták Napja” rendezvénysorozat keretében. A DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat) a díjat minden évben olyan külföldi kutatónőnek/kutatónak adományozza, aki a germán irodalom és nyelvtudomány, illetve a német, mint idegen nyelv területén jelentős eredményeket ért el. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
SLUSH 2013 – Európa vezető start-up és befektetési konferenciája, 2013. november 13-14, Helsinki, Finnország

A SLUSH egy nonprofit, kétnapos technológiai és start-up rendezvény, ahol a legígéretesebb Észak-Európai, Oroszországi és még ennél is távolabbról jövő cégek találkoznak a világ minden tájáról ideérkező legjobb befektetőkkel és a média képviselőivel. Szilágyi László, brüsszeli TéT attasé cikke.
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra