InnoTrend hírlevél 2013/18.
2013-10-06 14:00:00
Aktuális hírek, események

Az Izraeli-Magyar Innovációs Napot élõben közvetíti a Nemzeti Innovációs Hivatal

Az Izraeli Nagykövetség a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Nemzeti Innovációs Hivatallal együttmûködve szervezi meg Budapesten az elsõ Izraeli-Magyar Innovációs Napot. A rendezvény keretében számos magyar start-up vállalkozó és kockázati tõkebefektetõ ismerkedhet meg sikeres, már nemzetközi szinten is kimagasló üzleti eredményeket elérõ izraeli start-upok történeteivel, illetve legjobb gyakorlataival. Kövesse élõben a rendezvényt a Nemzeti Innovációs Hivatal honlapján.
 
FP7-Horizont 2020 Értékelõi Fórum

A Nemzeti Innovációs Hivatal FP7-Horizont 2020 Értékelõi Fórumot szervez 2013. október 2-án, szerdán, amelyre szeretettel várjuk a 7. Keretprogram pályázatainak értékelésében közremûködõ magyar szakértõket illetve azokat a szakembereket, akik a 2014-tõl induló Horizont 2020 programban szívesen vállalnának pályázat-értékelõi munkát.
 
Kínai-Magyar Tudományos és Technológiai (TéT) üzletember találkozó a Nemzeti Innovációs Hivatalban

Budapest, 2013. szeptember 23. – A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) sikeres Kínai-Magyar Tudományos és Technológiai (TéT) üzletember találkozót szervezett székházában, melyen ígéretes magyar projektek mutatkoztak be a hazai KFI eredmények iránt komoly érdeklõdést mutató kínai partnereknek.
 
Új TéT attasék kezdték meg munkájukat Berlinben, New York-ban és Tokióban

Három új Tudományos és Technológiai (TéT) attasé kezdte meg munkáját Magyarország berlini, new york-i és tokiói nagykövetségén. A TéT attaséi rendszer a kormányzat kutatási és technológia-fejlesztési törekvéseivel összhangban a magyar tudományos és innovációs közösség egészének érdekében mûködik.
 
A Magyar-Norvég Kétoldalú Kutatási Együttmûködés (HU10) programterület Program Bizottságának elsõ ülése

A Nemzeti Innovációs Hivatal, mint program operátor felállította a Magyar-Norvég Kétoldalú Kutatási Együttmûködés (HU10) programterület három magyar és két norvég delegáltból álló, öttagú Program Bizottságát amely 2013. szeptember 16-17-én tartotta alakuló ülését Hivatalunk helységeiben. Az ülésen a PB tagjai a Norvég Királyság Magyarországi Nagykövetségének, a Norvég Alap Finanszírozási Mechanizmus Iroda (Financial Mechanism Office, FMO), Norvég Kutatási Tanács (Research Council of Norway, RCN), Hivatalunk képviselõivel, valamint az érintett szaktárcáktól és intézményekbõl érkezett megfigyelõkkel egészült ki.
 
Újdonságok ambiciózus cégeknek

Mozgalmas lesz az õsz, lendületben marad a kutatás-fejlesztés és innováció – nyilatkozta lapunknak Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. Elmondta, hogy hamarosan létrejönnek azok a technológiai inkubátorok, amelyek segítségével a startup kezdeményezésekbõl sikeres vállalkozás lehet. A Világgazdaság cikke.
 
Észak-Alföldi Innovációs Díj 2013

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (DAB), a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Észak-Alföldi Innovációs Díj pályázatot hirdet az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedõ vállalkozásoknak.
 
Októberig lehet jelölni szakembereket a Gábor Dénes-díjra

Október 10-ig lehet Gábor Dénes-díjra jelölni a mûszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén kiemelkedõ teljesítményt nyújtó magyar szakembereket. A Gábor Dénes-díjra olyan jelenleg is aktívan dolgozó jelölteket várnak a kiírók, akik a mûszaki szakterületen jelentõs, a gyakorlatban az elmúlt öt évben bevezetett, konkrét tudományos és mûszaki-szellemi alkotást hoztak létre vagy kiemelkedõ tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak, illetve megvalósult tudományos, kutatás-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megõrzéséhez, a fenntartható fejlõdéshez, személyes közremûködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.
 
Az USA az EU legfontosabb kereskedelmi és innovációs partnere

Szeptember 12-13-án Washingtonba vezetett Maria Cristina Russo, az EU Bizottság Kutatási és Innovációs Fõigazgatóság nemzetközi igazgatójának elsõ külföldi útja. A Washingtonban mûködõ European Institute volt az elsõ állomás, ahol Russo asszony kongresszusi képviselõk, EU szakdiplomaták, kutatóintézetek, egyetemek és a sajtó képviselõi elõtt tartotta meg amerikai körútjának nyitóbeszédét. Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.
 
EU-Kína szakértõi szeminárium felhívás (élelmiszer, mezõgazdaság, biotechnológiák)

Az Európai Unió Pekingi Képviselete Tudományos és Technológiai részlege szemináriumot szervez „EU-China experts’ seminar on developing a joint initiative for cooperation in research and innovation on food, agriculture and biotechnologies (FAB)” címmel 2013. október 10-11-én Pekingben, az Agrártudományi Egyetemen. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
Helmholtz - Gemeinschaft - Jahrestagung 2013 - 2013. szeptember 19.

2013. szeptember 19-én került sor a Helmholtz- Egyesület éves konferenciájára, Berlinben. A nagyberendezéseket mûködtetõ Helmholtz - Egyesület a maga 34 ezer dolgozójával, 18 kutatási intézetével és évi 3, 7 milliárd eurót kitevõ költségvetésével Németország legnagyobb kutatási szervezete. Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.
 
Zhongguancun éves fórum 2013, Kína

2013. szeptember 12-13-a között került megrendezésre a Zhongguancun Tudományos Park éves ülése, a Zhongguancun Fórum 2013, amelynek mottója és fõ témaköre a „Tudományos innováció és Ipari forradalom” volt. Az eseményt a TéT Minisztérium, a „Fáklya” Csúcstechnológiai Fejlesztési Központ, a Pekingi Önkormányzat, a kínai Tudományos Akadémia, valamint a Tsinghua Egyetem Innovációs kutatóintézete szervezte és támogatta. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
Visszalépés az előző oldalra