InnoTrend hírlevél 2013/16.
2013-09-12 18:35:00
Aktuális hírek, események

Ha ezt tesszük, akkor 2020-ra mindenkit lehagyhatunk

Óriási az érdeklődés a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által kiírt inkubátorpályázatra, amelynek a mostani 2,1 milliárdos összege a következő hét évben akár a többszörösére is emelkedhet – mondta el az MNO-nak adott interjújában Korányi László, a NIH megbízott elnöke.
 
Lezajlott a 4. Mentor Klub ülése

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Go!nno komplex, web alapú innovációs szolgáltató portál részeként, 2012. november 15-én indította el a "Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása" elnevezésű programját. A program keretében, 2013. szeptember 4-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Mentor Klub ülése. A program indulása óta, 88 mentor és 93 mentorált jelentkezett, ill. regisztrált a Go!nno portáljába. Az eddigi ülések során 69 mentorált találkozhatott leendő mentorával, a visszajelzések alapján a kialakított mentor-mentorált párosok 70%-a aktívan együttműködik.
 
A Nemzeti Innovációs Hivatal egy inkubátor-rendszert indít el

Beszélgetés Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnökével a hazai inkubátorokról és az új inkubátor programról a Gazdasági Rádió 2013. augusztus 30-i Délutáni monitor c. műsorában. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
 
Singularity University summit - 2013. november 15-16., Budapest

2013. november 15-16-án Budapesten tartja 1. világ konferenciáját a NASA, Google és még számos neves cég által alapított szilicium-völgyi Singularity University. Az egyetem célja, a globális gazdasági fejlődés előmozdítása és a kisvállalkozások (startupok) nemzetközi gazdasági vérkeringésbe való hatékony bekapcsolása. Az egyetemen vállalkozók, üzletemberek képezhetik magukat féléves, fizetős kurzusokon, az egyetem diákjai között több multimilliárdos startup vállalkozó is megfordult.
 
Képzési és mentorprogram innovátoroknak

A Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség négy párhuzamos csoporttal elindítja az Innovatív Generáció (iGen) Pályakezdő Innovációs Programjának második hullámát. Az iGen a Kreater 2013-ban indulthibrid programja: gyakornoki program, képzés és inkubáció egyben. 2013 őszén – külön célcsoportokra szabott – 4 csoport indításával folytatódik a munka. Az októberben induló csoportokba szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket.
 
ECSEL (ARTEMIS - ENIAC - EPoSS) Közös Technológiai Kezdeményezés a Horizon2020-ban

"Kutatási együttműködési lehetőségek Ausztriában és Európában" elnevezésű rendezvényre kerül sor 2013. szeptember 26-27-án, Grazban. Az ECSEL (JTI on Electronic Components and Systems for European Leadership) Közös Technológiai Kezdeményezéssel kapcsolatos információk cseréjére kerül sor első alkalommal Brüsszelen kívül, Ausztriában.
 
Nyílt Napok a CERN-ben

A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Nyílt Napokat (Open Days) 2013. szeptember 28-29-én, naponta 8:00 órától 20:00 óráig. A rendezvényre, melynek mottója „Our Universe is Yours”, körülbelül 100,000 látogatót várnak. A szeptemberi hétvégén a CERN kinyitja létesítményeit és laboratóriumait a nyilvánosság előtt, hogy bemutassa a kutatásait, felfedezéseit, és a fantasztikus berendezéseit a széles közvéleménynek.
 
Környezetvédelemmel kapcsolatos hírek Franciaországból - 2013. június

Megjelent az a jogszabály, ami feljogosítja az állami tulajdonban lévő országos áramszolgáltatót (EDF) a Blayais-ban működő nukleáris erőmű harmadik és negyedik blokkjában a plutónium-oxidot is tartalmazó MOX-üzemanyag használatára. Ezt az uránium- és plutónium-oxid keverékéből álló fűtőanyagot az erőmű első és második blokkjában már használják. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
InnovateNE, Newcastle Science City - 2013. szeptember 12.

2013. szeptember 12-én Newcastleben kerül megrendezésre az InnovateNE (North-East) innovációs esemény a Newcastle Science City szervezésében, amely egy együttműködés a Newcastle University és a városi önkormányzat között, a brit észak-keleti régió tudományos és technológiai fejlesztésre épülő iparának fejlesztése céljából.
 
A biodiverzitás és a tradicionális tudás megőrzése

A Fondation Hermes és az IDDRI szervezésében tartották azt a konferenciát Párizsban, melynek témája a biológiai sokféleség és a tradicionális tudás megőrzése, a két terület kapcsolata volt. A téma aktualitását az adta, hogy a biológiai sokféleséghez szerte a világban nagyon sok helyi tudás kapcsolódik, ha pedig a biodiverzitás szűkül, menthetetlenül elveszik az emberiség kulturális örökségének egy része is. Ezért arra kell törekedni a fejlett és fejlődő országokban egyaránt, hogy a természeti erőforrások kiaknázása és a gazdasági fejlődés fenntartható módon, a biológiai sokféleség eróziója nélkül történjen. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
"KKV-k a Horizon2020-ban": Európai Bizottság Információs Napok

Idén ősszel az Európai Bizottság két Információs Napot is tart a KKV-k részvételről a Horizon 2020-ban, különös tekintettel a KKV-kat támogató szervezetekre (kormányzati és nem kormányzati). Az információs napok október 18-án illetve november 25-én kerülnek megrendezésre Brüsszelben. A november 25-i eseményt interneten keresztül is közvetítik, és később online is elérhető lesz. Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.
 
A vasútépítés, a környezetvédelem, az energetika és a biológiai sokféleség kapcsolata

A Chaire Développement durable - Sciences Po és az SNCF szervezésében került sor arra a szemináriumra, ahol a mai bizonytalanságokkal teli világban megvalósítás alatt álló nagy beruházási projektek energetikai követelményeit vizsgálták az előadók a Bretagne-ban építendő nagysebességű vasúti pálya példáján keresztül. A szakértők szerint minden tényezőt figyelembe véve négy fő szcenárió képzelhető el a beruházás majdani megtérülése szempontjából. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
ARWU egyetemi rangsor

A sanghaji JiaoTong Egyetem közzétette az általa évente összeállított ARWU (Academic Ranking of World Universities) idei egyetemi rangsorát. Ami az ARWU-ban szereplő oroszországi egyetemek számát illeti, abban a tavalyihoz képest változás nem történt: a világ első 500 egyeteme közt továbbra is két orosz – a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem, valamint a Szentpétervári Állami Egyetem – található meg. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
A palagázzal kapcsolatos fejlemények Franciaországban

A palagáz kitermelése, sőt az ezzel kapcsolatos kutatás is heves viták és egyelőre merev kormányzati tiltás tárgya Franciaországban. Noha a köztársasági elnök és a miniszterelnök következetesen elutasít bármilyen engedményt, a gazdasági élet szereplői – sőt bizonyos megnyilvánulásai alapján maga Arnaud Montebourg gazdaságélénkítési miniszter is – kiállnak amellett, hogy az ország gazdasági helyzete, versenyképessége és energetikai függősége miatt nem lenne szabad mereven elzárkózni a palagáz adta lehetőségek mérlegelésétől és a kutatások folytatásától. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Oroszországi fizikai kutatóintézetek tervezett átszervezése

Az oroszországi állami státusú tudományos akadémiák most folyó radikális átszervezésével párhuzamosan az orosz kormány egy másik komoly tudományos reformra is készül. A Putyin elnök utasítására elindítani tervezett reform alanyai a fizikai kutatások terén működő intézetek. Akadémiai berkekben a tervezett reform kezdeményezőjének a Putyin szűkebb köréhez tartozó Mihail Kovalcsukot, a Kurcsatov Intézet Nemzeti Kutatóközpont (Moszkva) igazgatóját tekintik, aki tavaly decemberben azt javasolta, hogy a fizikai tudományok terén kutatásokat folytató 15 intézet kössön egymással partnerségi megállapodást. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Szabadalmak és lehetőségek Franciaországban és Európában

Jean-Charles Houracade, a France Brevets (francia szabadalmi oltalmakat kezelő és értékesítő állami alap) igazgatója hangsúlyozottan felhívja a figyelmet a francia, illetve európai szabadalmi oltalmakban rejlő gazdasági lehetőségekre, amelyek jelenleg javarészt kihasználatlanul hevernek az innovatív cégek, kutatóintézetek polcain. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
A szabadföldi GMO-kísérletek vége Franciaországban

Az INRA Orléans-ban beállított nyárfa GMO-kísérletének felszámolását követően Franciaországban nincs több szabadföldi GMO-kísérlet. A megszüntetés mögött sem határozott politikai állásfoglalás, sem érdemi, konstruktív és korrekt társadalmi vita nincs, ellenkezőleg, az államigazgatás egyfajta „szabotázsa” érhető tetten, ami a ki nem mondott politikai elvárásoknak megfelelni akarván a rendelkezésre álló 90 nap helyett majdnem hét hónap alatt nem tudott/akart érdemben dönteni az INRA által fogalmazott, a kísérlet tovább-folytatása ügyében beadott kérvénye ügyében. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Interjú Christian Bataille-jal, a francia Nemzetgyűlés és a Szenátus tagjait magában foglaló OPECST egyik alelnökével

A francia sajtóban nem kevés olyan tudósítás jelenik meg, amik arra utalnak, hogy a GMO-kkal, a palagázzal, valamint a nukleáris energiával kapcsolatos kérdések egyre komolyabban képesek megosztani a kormánykoalíciót. A zöldek komoly konfliktusként kezelték az egyébként szocialista párti Delphine Batho környezetvédelmi miniszter július 2-i menesztését, rövid ideig a koalícióból való kilépés gondolatát is meglebegtette néhány képviselőjük. A helyzet a köztársasági elnök és a kormánytöbbség szempontjából azonban nagyon kényes, hiszen a zöldek nélkül egyáltalán nem biztos, hogy a szocialisták várakozásaiknak megfelelő eredményt tudnak elérni a jövő évi helyhatósági választásokon, ami elsősorban az UMP számára jelentene hatalmas fegyvertényt. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
A legújabb franciaországi fejlemények a GMO területén

A francia Államtanács a legmagasabb szinten is érvénytelenítette a Mon810 GMO-kukorica termesztésére hozott moratóriumot, ezzel elvben megnyílt a lehetőség a növényfajta termesztése előtt. A kormány részéről azonban szinte azonnal bejelentették, hogy ezt a döntés ellenére sem fogják engedélyezni, és újabb tiltást léptetnek életbe. Ezzel újra fellángolt a vita a GMO-k franciaországi termesztéséről, ami már réges-régen nem tudományos, hanem ideológiai alapon zajlik az országban, sőt kormánykoalíción belüli feszültségekkel is jár. Az pedig jóval a dolgokon túlmutató vitákat indukálhat, szerencsés-e, ha a kormány és maga a köztársasági elnök is gyakorlatilag semmibe veszi az Államtanács verdiktjét? Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
NICA berendezés Dubnában

A dubnai Egyesített Atommagkutató Intézet (Joint Institute for Nuclear Research, JINR) vezetése 2013. augusztus 8-án tudományos ülésen számolt be az intézményben készülő NICA (Nuclotron-based Ion ColliderFacility) nehézion ütköztető megvalósításának helyzetéről. A NICA az oroszországi Megascience Projekt hat kutatási nagyberendezésének egyike lesz. A már működő Nuclotron gyorsító bázisán megvalósítandó berendezésben atommagok kis energiájú ütköztetése révén olyan vizsgálatok végezhetők majd el, amelyekre máshol (például a CERN-ben) nincs lehetőség. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra