InnoTrend hírlevél 2013/15.
2013-08-12 18:00:00
Aktuális hírek, események.

2,1 milliárd forintos állami támogatás az ígéretes magyar vállalkozásoknak

A Magyar Állam 2,1 milliárd forinttal támogatja a hazai, technológiára épülő, induló vállalkozásokat a start-up ökoszisztéma élénkítése céljából. Állami inkubátorpályázat segítségével sikeressé, exportképessé tehetők és egyben a hazai piacon tarthatók lehetnek a még induló, de egyben ígéretes hazai technológiai vállalkozások. A 2,1 milliárdos, kétszintű pályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozik, olyannyira, hogy máris szükségessé vált pótlólagos források keresése.
 
Módosultak a pályázati dokumentumok

Módosításra kerültek az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI-2013) felhívás kapcsolódó dokumentumai. A módosítások érintik az adatlapot, a Pályázati felhívás és útmutatót, a Kitöltési segédletet, valamint egy új melléklettel bővült a pályázati csomag. A javított dokumentumok letölthetőek a felhívás cikkéből. A könnyebb követhetőség végett a módosítások és törlések a dokumentumokban szürke színnel kiemelésre kerültek. A kitöltési segédlet immár szerkeszthető formában került föl a honlapra, mely a pályázók számára az adatlap végleges tartalmának előkészítését hivatott segíteni.
 
Startup.TE - Videosorozat startup cégekről

A Nemzeti Innovációs Hivatal Startup.te 5 részes videósorozatában a startup-világ szereplői vallanak arról, miért jó vállalkozni, az őket segítő iparági szereplők, mentorok mondják el véleményüket a startup világra jellemző ökoszisztémáról, illetve adnak hasznos tanácsokat. Startup . Pont . Te !!! A filmek megtekinthetők honlapunkon.
 
Két új brüsszeli és a londoni TéT attasé kezdte meg munkáját

Három új Tudományos és Technológiai (TéT) attasé kezdte meg munkáját Magyarország brüsszeli és londoni nagykövetségén. A TéT attaséi rendszer a kormányzat kutatási és technológia-fejlesztési törekvéseivel összhangban a magyar tudományos és innovációs közösség egészének érdekében működik.
 
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) 238 milliós fejlesztést valósít meg Uniós támogatásból a hatékony ügykezelésének megteremtése és szolgáltatásainak bővítése céljából

A NIH az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében megvalósuló „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítására” című pályázaton elnyert 238 millió forintos támogatásból megújítja belső folyamatait, egyszerűsíti ügymenetét, és bővíti a Hivatal által nyújtott szolgáltatások körét. A NIH a kutatás-fejlesztés és az innováció területén olyan államigazgatási együttműködési struktúrákat, kooperációs hálózatokat és innovációs elemző, szolgáltató kapacitásokat épít ki és működtet, amelyek Magyarország és az EU gazdaságstratégiai céljainak megvalósítása érdekében elősegítik a nemzeti innovációs rendszer szereplőinek munkáját és a hazai, illetve nemzetközi együttműködések kialakítását.
 
Kompozitanyagok gyártásának növelése Oroszországban

Medvegyev miniszterelnök 2013. július 24-én kelt 1307. számú rendeletében hagyta jóvá a kompozit-anyagok gyártása növelésének útitervét. A road map alapvető célként határozza meg a korszerű kompozit anyagok oroszországi gyártásának növelését, az export kibővítését, továbbá a belőlük előállított termékek minél szélesebb körű polgári célú felhasználását az építőiparban, a kommunális gazdálkodásban, az energetikában, a sportban, a közlekedésben és a mindennapi élet számos más területén. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
SEEDCAMP HÉT, 2013. szeptember 2-5., London

2013. szeptember 2-5-én Londonban kerül megrendezésre a SEEDCAMP WEEK négy napos rendezvény azzal a céllal, hogy összehozzák Európa húsz legjobb web-technológia, mobil technológia és software tehetséges kezdő vállalkozását (’start up’) vezető vállalkozásokkal és befektetőkkel. A rendezvényen egy intenzív mentorálási szolgáltatás is elérhető lesz a nyertes start up-ok részére. Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.
 
Nano2017 - 3,5 Mrd € fejlesztési program

Jean-Marc Ayrault francia kormányfő július 23-án jelentette be Crolles-ban (Grenoble) a, Nano 2017” félvezetők fejlesztésére kialakított 3,5 milliárd eurós összfinanszírozású kutatás-fejlesztési megaprogram beindítását, amelyhez a francia állam 600 millió euróval járul hozzá. Arnaud Montebourg ipari miniszter, Genevieve Fioraso felsőoktatási és kutatási miniszter, és Fleur Pellerin KKV-kért, innovációért és digitális gazdaságért felelős államtitkár szintén jelen volt a megnyitón. Szántó Szilvia, párizsi TéT attasé cikke.
 
A Jövő Mérnökei 2013 - nemzetközi fórum

Az Oroszországi Gépgyártók Szövetsége rendezésében 2013. július 18-án nyílt meg a Bajkál-tó partján fekvő Bolsoje Golousztnoje településen „A Jövő Mérnökei - 2013” nemzetközi fórum. A rendezvényen közel 200 oroszországi egyetem, kutatóintézet és vállalat, valamint külföldi felsőoktatási intézmény mintegy 1200 képviselője vett részt, akik plenáris- és szekcióülések, valamint kerekasztal beszélgetések formájában vitatták meg az oroszországi műszaki felsőoktatás és a fejlett technológiai ipar jelenének helyzetét, fejlesztésük perspektíváit, valamint a nemzetközi együttműködés lehetőségeit.
 
Megjelent az IMI (Innovative Medicine Initiatives) 9. felhívása

Az Innovative Medicines Initiative (IMI) a gyógyszerkutatás területén a világ legnagyobb public-private kezdeményezése, melynek célja egy új és egyedülálló együttműködés megteremtése a köz- és a magánszféra között. A 2008-2017 között zajló, 2 milliárd € összköltségvetésű kutatási programmal az IMI az európai gyógyszeripar versenyképességének javítását, a gyógyszerfejlesztés folyamatának felgyorsítását és biztonságosabb, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését tűzte ki céljául.
 
Francia biotechnológiai verseny Start-up cégeknek

90 000 € díjazású, a környezetvédelmi, agrár és egyéb ipari felhasználású biotechnológiai innovációs versenyt hirdet start-up cégeknek szeptember 27-i beadási határidővel a francia Genopole bioklaszter a Kutatási, a Környezetvédelmi valamint az Ipari Minisztérium támogatásával. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Az EU 400 millió euróval segíti 287 fiatal kutató munkáját az alapkutatás terén

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) kiválasztotta azt a 287 kiváló pályakezdő tudóst, akit indító támogatásban részesít a „Starting Grants” elnevezésű pályázat keretében. A „Starting Grants” alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségek számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos alapkutatások terén. A kutatók összesen közel 400 millió euró – projektenként 2 millió euró összegig terjedő – finanszírozásban fognak részesülni az elkövetkező – legfeljebb öt évig tartó – időszakban. Forrás: Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
 
A francia Hollande-kormány egy éve: kutatás-fejlesztés-innováció, felsőoktatás

A François Hollande köztársasági elnök, valamint Jean-Marc Ayrault vezette szocialista kormány első hivatali éve alapvető változásokat nem hozott a KFI és felsőoktatás terén. A választási kampányban szereplő témák nagyrészt a 2013. márciusában vitára bocsátott „felsőoktatási és kutatási törvény tervezet” keretén belül kerültek a közvélemény és a jogalkotók elé, amely várhatóan ez év nyarán/őszén kerülhet elfogadásra. Az előző kormányzatok által indított programok többségében némi finomhangolás után továbbvitelre kerültek, amely bizonyos szempontból folytonosságot visz a rendszerbe. Szántó Szilvia, párizsi TéT attasé cikke.
 
Az oroszországi állami tudományos akadémiák reformja

Oroszországban jelenleg hat, úgynevezett „állami státusú” tudományos akadémia van, amelyek az alábbiak: Orosz Tudományos Akadémia (OTA), Orosz Orvostudományi Akadémia, Orosz Mezőgazdasági Akadémia, Orosz Építészeti Akadémia, Orosz Oktatási Akadémia, Orosz Művészeti Akadémia. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Pályázati felhívás 2015. évi konferenciák rendezésére molekuláris biológia szakterületen

A European Science Foundation (ESF) pályázati felhívást tett közzé a molekuláris biológia szakterületen 2015. évben megrendezésre kerülő magasszintű tudományos-kutatási konferenciák megrendezésére. Az ESF és a European Molecular-Biology Organisation (EMBO) közösen támogat multidiszciplináris konferenciákat annak érdekében, hogy a molekuláris biológia és egyéb kutatási szakterületek művelőinek legyen lehetőségük megismerni egymás kutatási területeit és hatékonyan hozzájáruljanak multidiszciplináris kutatási hálózatok kialakításához. Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.
 

Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra