InnoTrend hírlevél 2013/10.
2013-05-10 14:00:00
Aktuális hírek, események.

Innotrends Hungary 2013 - Nemzetközi konferencia és kiállítás

A Nemzeti Innovációs Hivatal egyik legfőbb feladata a hazai kutatás-fejlesztés és innováció nemzetgazdasági szintű ösztönzése, a hazai start-up ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatása, a vállalkozói szféra hálózatosodásának előmozdítása. E misszió elérésének céljából a Nemzeti Innovációs Hivatal első alkalommal szervezi meg 2013. június 11-12. között az INNOTRENDS HUNGARY 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást!
 
TiJöttök! Műszaki- és természettudományos életpályát népszerűsítő program - Sajtóközlemény

Európai Uniós támogatással indul útjára a „TiJöttök!” elnevezésű program, mely a műszaki- és tudományos életpályákat kívánja bemutatni és vonzóvá tenni Magyarország fiataljai számára. A május 7-én induló program fővédnöke Dr. Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 49,4 millió forintos támogatásnak köszönhetően a fiatalok megismerkedhetnek a tudományos kutatói, a vállalati mérnöki, illetve az innovatív vállalkozói életpályák nyújtotta lehetőségekkel.
 
A Nemzeti Innovációs Hivatal adott otthont a Magyarországon először megrendezésre került „Földrengésbiztos építési technológia” nemzetközi konferenciának

Magyarországon első alkalommal került megrendezésre nemzetközi földrengésbiztos építési technológia konferencia, melynek a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) adott otthont 2013. április 24-én. A több mint 90 fő részvételével megvalósult rendezvényen jelen volt egy ötfős kínai delegáció is, melyet Dr. Fu Lin Zhou professzor és a Zhuzhou Times New Technology vezérigazgatója Dr. Xiang Liang Ning úr vezetett.
 
Magyarország és Kína a hasznosítható kutatói programokat ösztönzi

A piac próbáját is kiálló kutatási projektek finanszírozását tartják hasznosnak a kínai és magyar ágazati vezetők - hangzott el a kínai-magyar tudományos és technológiai (TéT) vegyes bizottság ülésén Pekingben. A kétévente megtartott ülésen csaknem negyven kínai-magyar közös pályázatról döntöttek, s egy sor új elképzelést vitattak meg a résztvevők - tájékoztatta Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese az MTI-t szerdán Pekingben.
 
Az EU Bizottságának első jelentése a Duna Régió Stratégiájának kezdeti eredményeiről

A stratégia 2011-ben indult az uniós kormányok két évvel korábbi kérését követően. A makro-régió 14 országa (köztük 8 EU-tagállam) a következő: Németország, Ausztria, Magyarország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova. Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.
 
IZEST Workshop Moszkvában

2013. április 26-án Franciaország moszkvai nagykövetségén a külképviselet, az École Polytechnique (Palaiseau, Franciaország), valamint az Orosz Tudományos Akadémia Alkalmazott Fizikai Intézete (Nyíznyij Novgorod) szervezésében „The Laser Ascentto Subatomic Physics and Applications” címmel nemzetközi workshopra került sor. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Az EU 150 millió euróval támogatja az agykutatást – indul az „agykutatás európai hónapja” nevű kezdeményezés

Májusban startol az „agykutatás európai hónapja” elnevezésű kezdeményezés. Ennek kapcsán az Európai Bizottság hozzávetőleg 150 millió euró összegű támogatást különített el 20 új nemzetközi agykutatási projekt céljára. Ezzel több mint 1,9 milliárd euróra nőtt az az összeg, amelyet az Európai Unió 2007 óta az agykutatás támogatására fordított. Murányi Béla brüsszeli TéT attasé cikke.
 
Oroszországi egyetemek nemzetközi versenyképességének javítása

Putyin elnök rendelete értelmében 2020-ig legkevesebb 5 oroszországi felsőoktatási intézménynek be kell kerülnie valamelyik nemzetközi egyetemi rangsor első száz helyének egyikére. Az oroszországi egyetemek nemzetközi versenyképességének javítása érdekében az Oktatási és Tudományos Minisztérium több projektet dolgozott ki, amelyek célja a „szövetségi” és a „kutatóegyetem” státuszú intézmények fejlesztése, ezen belül kiemelt hangsúlyt fektetve az innovációs infrastruktúrára, valamint vezető hazai és nemzetközi tudósok alkalmazására. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
A mélytengerek és az emberiség jövőjének kapcsolatai

A párizsi CESE adott otthont annak a neves előadók részvételével megrendezett nemzetközi konferenciának, amely a "mélytengerek, mint az emberiség jövője szempontjából megkerülhetetlen tényezőről" igyekezett minél teljesebb áttekintést adni, illetve bemutatni azokat a lehetőségeket, kihívásokat amiket a mélytengerek jelentenek, nem hagyva figyelmen kívül az ezekre irányuló veszélyeket sem. Az esemény – legalábbis francia - szempontból akár az októberben Marseille-ben és Ajaccio-ban rendezendő, védett tengeri zónákról szóló 3. nemzetközi konferencia „előfutárának” is volt tekinthető azzal a különbséggel, hogy itt kifejezetten a tájékoztatás volt a cél, tárgyalások, egyeztetések nem kísérték azt. Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Japán Atomenergia Ipari Fórum éves konferenciája

Április 23-24-én rendezték meg az atomenergia iparághoz kapcsolódó vállalatok szervezete, a Japán Atomenergia Ipari Fórum (JAIF) éves konferenciáját Tokióban. Az elmúlt évhez hasonlóan, a konferencia egyik fő témája a két évvel ezelőtt bekövetkezett fukusimai baleset hatásai, az atomenergia további felhasználásának lehetőségei, az atomenergia iránti bizalom visszaállításának kérdései voltak. Erdős Attila tokiói TéT attasé cikke.
 
K+F és innováció - regionális szemüvegen keresztül

Az idei évben nyolcadik alkalommal tartották meg Reims-ben azt a regionális kutatás-fejlesztési konferenciát (Assises Recherche & Entreprises), melynek célja a régió tudományos és innovációs tevékenységének elemzése, a K+F szektor és a gazdaság kapcsolatrendszerének vizsgálata, a gazdaságélénkítési célú innováció ösztönzési lehetőségeinek áttekintése és az innovatív vállalkozások alapításának támogatása. Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.
 
Regionális kutatás-fejlesztési konferencia Reims-ben

Az idei évben 17. alkalommal megrendezett regionális vállalati innovációs szakkiállítással (INNOVACT) egy időben rendezték meg a nyolcadik regionális kutatás-fejlesztési konferenciát (Assises Recherche & Entreprises) Reims-ben, ahol a délutáni plenáris konferencia témája - azaz „Új törvények, új eszközök – ezek hatása a kutatásra és az innovációra” – a tavalyi kormányváltás óta körvonalazódó felsőoktatási és kutatási reformot érintette. Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke
 
Őssejt kutatások a Skoltechben

Putyin orosz elnök hollandiai látogatása alkalmával került aláírásra az a háromoldalú egyezmény, amelynek értelmében a szerződő felek a Szkolkovói Tudományos és Technológiai Intézetben (Skoltech) létrehozzák az őssejtek kutatásával foglalkozó Tudományos, Innovációs és Oktatási Központot. A tervek szerint a Skoltech keretein belül 2020-ig összesen 20, egy-egy tudományterületre specializálódott központot hoznak létre. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
François Hollande útjára indította az "Innovation 2030" Bizottságot

2013. április 19-én François Hollande, francia köztársasági elnök létrehozta az "Innovation 2030" Bizottságot. A 20 főből álló tagságot, amelyet Anne Lauvergeon vezet, ipari szektor személyiségei, tudósok, közgazdászok alkotják. Amint arra a Köztársasági elnök emlékeztetett, Anne Lauvergeon küldetése, hogy olyan szektorokat, technológiai területeket mutasson a kormánynak, amelyekben Franciaország esélyes vezető pozíció betöltésére. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Visszalépés az előző oldalra