InnoTrend hírlevél 2013/08.
2013-04-11 17:20:00
Aktuális hírek, események.

Pályázati felhívás KFI szakkiállításon való részvételre hazai, kutatás-fejlesztésre és innovációra alapuló start-up vállalkozások számára

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) egyik legfőbb feladata a hazai kutatás-fejlesztés és innováció nemzetgazdasági szintű ösztönzése, a hazai start-up ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatása, a vállalkozói szféra hálózatosodásának előmozdítása. A NIH 2013. június 11-12. között rendezi meg az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást, amelyhez kapcsolódóan pályázati felhívást tesz közzé a hazai, kutatás-fejlesztésre és innovációra alapuló start-up vállalkozások kiállítóként való részvételére.
 
Mobile Monday Hungary

Budapest, 2013. március 25. - A Nemzeti Innovációs Hivatalban (NIH) 2013. március 25-én került megrendezésre a budapesti Finn Nagykövetség és a Finpro Hungary (Finnország Kereskedelmi Képviselete) gondozásában induló Mobile Monday Hungary idei első rendezvénye. Az eseményen részt vett és felszólalt Dr. Deák Csaba a NIH stratégiai elnökhelyettese, aki megnyitójában hangsúlyozta, hogy mivel Magyarországon az IKT piac rendkívül dinamikusan fejlődik és nagy növekedési potenciállal rendelkezik, hazánk egyik kitörési pontjának is tekinthető.
 
Tizenkét hazai energetikai innováció mutatkozhat be a RENEXPO kiállításon

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) nyilvános közös pályázata innovatív energetikai projektek bemutatkozására biztosít lehetőséget a hetedik RENEXPO Central Europe rendezvényen, 2013. április 25-27-én. A hazai fejlesztők, feltalálók, kutatók számára megnyitott kiírásra harminchat értékes pályamunka érkezett be. A szakmai zsűri tizenkét terméket, szolgáltatást választott ki a kiállítási részvételre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.
 
Air Transport Net (AirTN) FP7 projekt soros vezetőségi ülése

Az Air Transport Net (AirTN) FP7 projekt Budapesten, a Nemzeti Innovációs Hivatalban tartotta soros vezetőségi ülését március 21-én és 22-én. A légiközlekedési és repülőipari kutatással és innovációval foglalkozó projektben a NIH is konzorciumi tag. A találkozót Dr. Kovács Ildikó főosztályvzető (Külkapcsolatok Főosztálya) nyította meg. A NIH részéről Bajdor Gyöngy Katalin főtanácsos és Gurály Roland szakértő vettek részt a kétnapos esemény érdekes diskurzusaiban. Dr. Erdei János szintén segíti a projektben folyó munkát.
 
Francia felsőoktatási és kutatási törvénytervezet

A felsőoktatásért és kutatásért felelős miniszter, Genevieve Fioraso 2013. március 20-án mutatta be törvénytervezetét a Miniszterek tanácsának. A felsőoktatást és kutatást érintő átfogó törvénytervezet várhatóan idén nyáron-ősszel kerülhet elfogadásra. A javaslat komoly egyeztetési folyamat eredménye. Az ambiciózus célkitűzések mellett a reformokra allokálandó összeg is befolyásolja, hogy a gyakorlati megvalósítás milyen érdemi változásokat hoz. Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.
 
Az Európai Bizottság on-line kérdőíve és e-learning kurzusa az innováció témakörében, kis- és középvállalkozások részére

Az Európai Bizottság és az SME4RTDI elnevezésű EU FP7 projekt egy olyan innovációs platform előkészítésén dolgozik, amely a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára útmutatóval szolgál az innovációs lánc valamennyi szakaszában. A termékek, szolgáltatások és eljárások innovációja segíthet az európai KKV-k gazdaságosságának és versenyképességének növelésében, és munkahelyek teremtésében. Azok a vállalatok, amelyek az innovációba fektetnek be, az Európai Unió egészének versenyképességéhez is hozzájárulnak.
 
Az Innovációs Unió Teljesítménye 2013

Az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága 2013. március 26-án közzétette az „Innovációs Unió Teljesítménye 2013” című kiadványát. Az innovációnak meghatározó szerepe van a globális versenyképesség megtartása és a növekedés szempontjából Európában. Az Innovációs Unió Teljesítmény Táblája összehasonlító elemzésre ad lehetőséget az EU 27 tagországa kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményéről, a tagországok kutatás-fejlesztési és innovációs rendszereinek erős és gyenge oldalairól.
 
Az Európai Bizottság által évente meghirdetett Marco Polo pályázati felhívás - 2013

Közzététel: 2013 március 26. A benyújtási határidő: 2013 augusztus 23. Marco Polo az Európai Unió finanszírozási programja, amely támogatja azon projekteket melyek, váltják az áruszállítást az utakról a tengerre, a vasútra és belvizekre. Ez azt jelenti, kevesebb kamion forgalom lenne az utakon, és így kevesebb torlódás, kevesebb szennyezés, és megbízható, hatékony áruszállítás.
 
Kínai állami ösztöndíj európai uniós állampolgárok részére

A pályázat keretében kínai egyetemeken ösztöndíjasként tanulhatnak egyetemi hallgatók (kínai nyelvet tanulók is). Az ösztöndíj program oktatóknak is kínál ösztöndíj lehetőségeket poszt-doktori tanulmányok folytatására. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
Korea EUREKA Days

2013. május 28-30. között kerül sor a Koreai EUREKA Napra, a török EUREKA- elnökség égisze alatt, a KIAT (Korea Institute for Advancement of Technology) társszervezésében, Isztambulban, Törökországban. A Koreai EUREKA Napok fontos szerepet játszanak a gazdasági lehetőségek felismerésében és kiaknázásában, valamint innovatív projekt ötletek kifejlesztésében és új K+F együttműködések kialakításában a koreai és az európai cégek között, amelyek megvalósíthatóak az EUREKA-program keretén belül.
 
CERN Knowledge Transfer 2012

A CERN 2012-es tudástranszfer jelentése jól mutatja a CERN elkötelezettségét az emberi tudás határain végzett munka során megszerzett gazdag tudás és technológia eredmények közzétételére. Ez a szerepvállalás - melyet a CERN Alapszerződése is rögzít - egyre növekvő részévé válik a CERN alaptevékenységének.
 
„Nanokompozit” számítógépes modellezés az Oroszországi Kémiai-Technológiai Egyetemen

A Mengyelejev nevét viselő Oroszországi Kémiai-Technológiai Egyetem (RHTU) kutatói kísérleteik mellett szuper-számítógépes modellezést is alkalmaznak kémiai, nanotechnológiai és hidrogén-energetikai kutatásaik során. Az egyetem kutatásait az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma szövetségi célprogram keretében 6 millió rubellel (1 rubel körülbelül 7,5 forint) támogatta. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Visszalépés az előző oldalra