InnoTrend hírlevél 2013/06.
2013-03-20 11:30:00
Aktuális hírek, események.

Első Magyar-Kuvaiti KFI Workshop - 2013. március 13-14. Budapest, Nemzeti Innovációs Hivatal

Budapest, 2013. március 13. – Magyarország a keleti nyitás politikája során az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik az arab világgal, ezen belül is Kuvait az egyik olyan célország, amellyel stratégiai partnerséget kíván kialakítani. Az NTEC fejlesztési programokba fektet be magán és kockázati tőkealap formájában. Évente több mint 300 befektetési lehetőséget vizsgál meg, s a kiválasztott cégekben vagy projektekben közvetlenül vagy alkalmanként más befektetőkkel társulva vesz részt. Kiemelt kapcsolatokat ápol kutatólaboratóriumokkal, K+F központokkal, egyetemekkel és iparági szakértőkkel.
 
Seismic Base Isolation workshop - 2013. április 24.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a KMFBIW intéző bizottság közreműködésével 2013. április 24-én nemzetközi szakmai workshopot rendez Seismic Base Isolation címmel. A szakmai tanácskozás alkalmat ad a szeizmikus szigetelési technológia alkalmazása, az emberi élet és az épített környezet földrengések okozta pusztítástól való megóvása terén szerzett tapasztalatok megbeszélésére és hasznosítására. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
 
Pályázati felhívás - Kiállítási részvételre pályázhatnak az energetikai ötletek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) pályázati úton biztosít lehetőséget innovatív energetikai projektek bemutatkozására az idei RENEXPO kiállításon, a két szervezet közös innovációs szigetén. A nyilvános pályázaton a kiállítás profiljába illeszkedő (megújuló energia, energiahatékonyság) termékeket és szolgáltatásokat indíthatnak elsősorban feltalálók, kis- és középvállalkozások, innovációs szervezetek és egyesületek.
 
Magyar-Flamand Gazdasági Vegyes Bizottság 2013- 2014. évi munkaprogramjának aláírása

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) nevében Fodor Zoltán vezető tanácsos részt vett a 2013. február 21.-én Brüsszelben megrendezett Magyar – Flamand Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén, melyen kétéves együttműködési munkaprogram aláírására került sor. A flamand oldalról tárgyalópartnerünk Philip Van Avermaet, a Flamand Gazdasági, Tudományos és Innovációs Minisztérium kutatásért felelős vezetője volt.
 
Innoklinika - elkészült a kisokos kiadvány

"InnoKlinika - elakadt vállalkozásoknak" a szlogenje az egyik jelenleg is futó kamarai szolgáltatáscsomagnak, melyben saját tudásbázisával és szakértők bevonásával próbálnak ismét segíteni az innovációs zsákutcába jutott vállalkozásoknak. A közelmúltban elkészült egy füzet, amelyben az iparjogvédelem, pályázatok, pénzügy, szellemierőforrás-menedzsment és üzletfejlesztés kérdéskörben gyűjtötték össze a kérdéseket és válaszokat, többek között a NIH munkatársainak segítségével. A kiadvány letölthető a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról.
 
Hibrid (dízel-napelemes-akkumulátoros) üzemű villanytelep Szibériában

A Nyugat-Szibéria déli részén elterülő Altaj Köztársaságban üzembe állították Oroszország első hibrid üzeművillanytelepét. A telep létrehozását egy pilot-projekt keretében az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma finanszírozta, a tervezést és a kivitelezést két vállalat, a Hevel (a Renova és a Rosznano közös cége) és az AvelarSolarTechnology Kft (a Renova cége, 2011-ben alapította a svájci AvelorEnergy Group), valamint az Orosz Tudományos Akadémia szentpétervári Fizikai-Műszaki Intézete végezte. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Kína-EU Együttműködési Program 2013

A Kínai Tudományos Akadémia közzétette Kína-EU Együttműködési Program 2013 felhívását, amely keretében kínai-európai partnerek (legalább két intézmény) közös kutatási projektjeit támogatja a felhívásban megjelölt területeken. A beadási határidő: 2013. 04. 30. Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
A Szkolkovói Innovációs Központ bemutatása

A Szkolkovói Innovációs Központ vezetősége március 6-án helyszíni előadás keretében mutatta be a központot a moszkvai nagykövetségek képviselőinek. A rendezvényen – amelyre a tavaly átadott Hiperkub nevű épületben került sor - a magyar nagykövetséget moszkvai TéT attasénk képviselte. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
ceFIMS Hírlevél

A jövő Internettel foglalkozó és az Európai Unió által támogatott ceFIMS (Coordination of the European Future Internet Forum of Member States) projekt megjelentette elektronikus hírlevelének legújabb számát, melyben három magyar vonatkozású cikk szerepel:
 
Egyetemek nemzetközi rangsora

Megjelent a Times High Education Reputation Ranking című kiadvány, amely a világ egyetemeit rangsorolja. Ebben az évben az első száz közé egy oroszországi felsőoktatási intézmény, a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem (MGU) került be, az 50. helyen osztozik az USA-beli Purdue University-vel. 2011-ben az MGU ugyanezen a listán a 33. volt, tavaly viszont nem került be oroszországi egyetem a Top-200-ba sem. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Megújuló energia konferencia

2013. február 26-án került megrendezésre Tokióban a „REvision 2013-Creating a New Renewable Energy Future” elnevezésű nagyszabású nemzetközi konferencia. A japán megújuló energiaiparágat képviselő vállalatok és szervezetek előadóin kívül Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkezett szakértők ismertették a megújuló energiák felhasználásának adott országbeli jelenlegi helyzetét és a fejlesztések rövid- és középtávú terveit, valamint a várható nemzetközi folyamatokat. Erdős Attila tokiói TéT attasé cikke.
 
Nanotechnológiai kísérletek titán-dioxiddal

Az orosz Szövetségi Űrügynökség, a ROSZKOZMOSZ vállalataként működő, a Moszkva melletti Koroljov városában található Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMAS) fő feladata a rakétákkal és az űrkutatással kapcsolatos tevékenység. Ennek megfelelően az intézmény részt vállal az szakterület rendszertervezésében, az oroszországi műholdas helymeghatározó rendszer (GLONASZSZ) tudományos-műszaki fejlesztésében, a rakétákkal és más űreszközökkel kapcsolatos szabványosításban, az űrrepülések irányítási alapjainak kidolgozásában, stb. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Radioaktív hulladékok elhelyezése kerámiamátrixban

A Szentpétervári Állami Egyetem Kristálytani Tanszékének kutatói olyan abszorbenst fejlesztettek ki, amely nagy hatékonysággal képes megkötni a folyékony halmazállapotú radioaktív hulladékokat. Az ioncserélő és reduktív képességekkel rendelkező anyag több mint 50 elemet képes elnyelni. Az új abszorbens kifejlesztésének munkálatait a „Tudományos-technológiai kutatás és fejlesztés a prioritásirányok mentén 2007-2013 között” elnevezésű szövetségi célprogram támogatta, összesen 4 millió rubellel. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Visszalépés az előző oldalra