InnoTrend hírlevél 2013/05.
2013-03-01 16:40:00
Aktuális hírek, események.

Megkezdődött a regionális intelligens szakosodást szolgáló innovációs stratégiák (S3) kialakítása

A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közreműködésével készül Magyarország és a magyar régiók intelligens szakosodási stratégiája a 2014-2020 közötti időszakra. A készülő dokumentumok előzetes feltételei annak, hogy Magyarország az EU Strukturális Alapokból innovációs, kutatási és fejlesztési célokra támogatási forrásokhoz jusson. Vegyen részt személyesen konzultációs rendezvényeinken és javaslataival támogassa a stratégiaalkotás folyamatát!
 
Meghívó a Közép-magyarországi régió „Intelligens szakosodás” regionális konzultációjára - 2013. március 7., Budapest

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízásából 2013. március 7.-i „Intelligens szakosodás” címmel szervezett konzultációnkat a Közép-magyarországi régió helyzetének értékelésére a résztvevők véleményének és javaslatainak összegyűjtésére szervezzük. Vegyen részt javaslataival a stratégia megalkotásában, a régió stratégiai irányainak és ezáltal jövőjének, valamint forráselosztásának tervezésében!
 
EUROSTARS Pályázati Konzultáció - 2013. március 4., Budapest

A Nemzeti Innovációs Hivatal EUROSTARS konzultációs napot szervez annak apropóján, hogy a program 2013. évi pályázati fordulójának beadási határideje 2013. április 4. A rendezvény az Andrássy út 12. szám alatt kerül megrendezésre 2013. március 4-én.
 
AAL program információs nap - 2013. március 8., Budapest

2013. január 31-én megjelent az AAL (Ambient Assisted Living) 6. felhívása „IKT-alapú megoldások az időskorúak foglalkoztatásának támogatására” témában, ezért a NIH információs napot szervez az AAL és más kapcsolódó programról 2013. március 8-án 10:00 – 16:00 óráig, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
 
Budapesti Információs Nap a Marie Curie Road Show 2013 keretében - 2013. március 19., Budapest

Szeretettel meghívjuk Önt a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Brüsszeli Magyar KFI Irodája (HunOr iroda) által szervezett Budapesti Információs Napra, amely a Marie Curie Road Show 2013 rendezvénysorozat keretében valósul meg. Az esemény célja, hogy a kutatók megismerkedjenek a különböző európai uniós országokban lévő kutatási lehetőségekkel és tevékenységekkel.
 
Hogyan áll a Nemzeti Innovációs Hivatal mentori programja?

Innovatív, kezdő vállalkozások mentori rendszerét indította el a Nemzeti Innovációs Hivatal. A rendszer gyakorlati működéséről Dr. Imre József, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezetője, Somogyi Miklós mentor-vezető tanácsadó és Kocsis Márk mentorált beszélgetett a Gazdasági Rádió 2013. február 22-i Délutáni monitor c. műsorában. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
 
„Átalakuló Gondolkodás” projektbemutató a Nemzeti Innovációs Hivatalban

Budapest, 2013. február 8. - A Nemzeti Innovációs Hivatalban (NIH) 2013. február 8-án került megrendezésre a Carbon Management Hungary Nonprofit Kft. gondozásában induló Transition Thinking (Átalakuló Gondolkodás) projekt bemutatója. Az eseményen részt vett és felszólalt Korányi László, a NIH kül-és belkapcsolatokért felelős elnökhelyettese, aki megnyitó beszédében a klímaváltozás kezelésének kiemelt jelentőségét hangsúlyozta, aminél fontos figyelembe venni a kutatási eredmények üzleti hasznosításának szempontjait.
 
Mentori rendszert indított a Nemzeti Innovációs Hivatal

Innovatív, kezdő vállalkozások mentori rendszerét indította el a Nemzeti Innovációs Hivatal. A célokról és tervekről Dr. Deák Csaba, a Hivatal stratégiai elnökhelyettese nyilatkozott az InfoRádió 2013. február 14-i Délutáni mérleg c. műsorában. A hangfelvétel meghallgatható honlapunkon.
 
Következő pályázati beadás a EUROSTARS programban 2013. április 4.

A EUROSTARS az EUREKA tagállamok és az Európai Bizottság közös programja, amely az innovatív, jelentős növekedési potenciállal rendelkező, K+F tevékenységet végző, kis- és középvállalkozások támogatását tűzte ki célul. A program minden technológiai terület felé nyitott, olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek legalább két különböző, a EUROSTARS programhoz csatlakozott államban működő intézmény (kis-és középvállalkozás, nagyvállalat, felsőoktatási intézmény, kutatóintézet) együttműködésében valósulnak meg és amelyek eredményeként innovatív termék, eljárás, szolgáltatás jön létre oly módon, hogy ezek piaci hasznosítása a projekt lezárását követő két éven belül meg is kezdődik.
 
Az orosz kormány tevékenységének alapvető irányai 2018-ig – TéT terület

Medvegyev orosz kormányfő 2013. január 31-én hagyta jóvá „Az Oroszországi Föderáció kormánya tevékenységének alapvető irányai 2018-ig” című dokumentumot, amely meghatározza a kormány céljait és prioritásait az ország társadalmi és gazdasági fejlesztése terén. Az anyag öt prioritást (versenyképesség növelése, szociális szféra intézményeinek fejlesztése, lakáshelyzettel kapcsolatos feladatok, a kormányzás hatékonyságának növelése, valamint a kiegyensúlyozott regionális fejlesztés) jelöl meg, részletesen elemezve az öt terület előtt álló feladatokat. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Ingyenes megjelenési lehetőség Kínai Információtechnológiai Expón

Megfelelő számú kiállító jelentkezése esetén a szervezőktől érkezett felajánlás szerint lehetőség nyílik egy magyar kiállítási stand felállítására a Sencsenben, 2013. április 10-12-e között megrendezésre kerülő Kínai Információtechnológiai Expón (CITE), valamint az azonos időpontban megrendezésre kerülő 81. Kínai Elektronikai Vásáron (CEF). Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.
 
Toxinológiai kutatás és eredményeinek gyakorlati alkalmazása

Az Orosz Tudományos Akadémia Bioorganikus Kémiai Intézetének kutatói egy ritka hüllőfaj, a Fea vipera mérgének olyan alkotóelemét izolálták, amely a vázizmokra gyakorolt szelektív hatása miatt új generációs gyógyszerek alapja lehet. A kutatási témát az EU 7-es keretprogramja, az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma, az Oroszországi Alapkutatási Alap (RFFI) és a WellcomeTrust támogatta. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
EuroNanoForum 2013 - 2013. június 18-20., Dublin

A konferencia azokra a környezet, egészség és energia témákban felmerülő társadalmi kérdésekre fókuszál, amelyekre a nanotechnológia adhat választ. Bemutatkozik az innováció, mint a gazdaság hajtóereje. Olyan új technológiákat és termékeket ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek a nanotudományokból és azok alkalmazásaiból fejlődtek ki. Ezen technológiák és termékek kereskedelembe vitele, valamint az e folyamatokat erősítő kooperatív összefogások ugyancsak szóba kerülnek a konferencián hasonlóan olyan kulcsfontosságú alaptechnológiákhoz, mint a korszerű anyagok, a nanoelektronika, vagy az új gyártástechnológiák.
 
Rák elleni gyógyszerek kutatása Oroszországban

A rákos betegek kezelésére használt gyógyszerek maguk is nagyon mérgezőek. E szerek úgy tehetőek kevésbé veszélyessé és jóval hatékonyabbá, ha az emberi szervezetbe hordozó útján, mintegy „burkolatba” zárva juttatják be őket. A gyógyszer azt követően fejti ki hatását, hogy a szervezetben kiszabadul a gyakorlatban használt polimer alapú hordozóból. E káros hatások kiküszöbölését tűzték ki célul az Orosz Tudományos Akadémia Biokémiai Intézetének és a Lomonoszov Egyetem Biológiai Karának kutatói, akik közösen új, polimer alapú gyógyszerhordozók kifejlesztésén munkálkodnak. Tevékenységüket két oroszországi szövetségi célprogram anyagi támogatásával végzik. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Melyik kezdeményezés fogja a leginkább ösztönözni a vállalkozói tevékenységet?

A vállalkozói szellem a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés legerősebb mozgatórugója. De vajon melyik az az európai kezdeményezés, amelyik a legkreatívabb módon és a legeredményesebben mozdítja elő a vállalkozások létrehozását és új munkahelyek teremtését? Erre keresi a választ az Európai Bizottság azzal, hogy a mai napon meghirdette az Európai Vállalkozásösztönzői Díjért (European Enterprise Promotion Awards – EEPA) folyó ez évi versenyt. A díj a vállalkozásfejlesztés és a vállalkozói tevékenység előmozdítása terén jutalmazza a legjobb állami kezdeményezéseket, valamint a köz-magán társulásokat. Idén új kategóriával bővül a díjazottak köre: a zöld gazdaság területén sikeres projektek is indulhatnak a megmérettetésen.
 
A Bajkál-tó kutatásának legújabb eredményei

Az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Tagozata elnökségének ez évi első, kibővített ülésén a Bajkál-tó kutatásának eredményeiről számolt be Arnold Tulohonov akadémikus, a Bajkáli Természetgazdálkodási Intézet igazgatója. A rendezvényen többek között felszólalt Mihail Szlipencsuk Duma képviselő, a Bajkál Alapítvány kuratóriumának elnöke is. A beszámoló időzítése azért aktuális, mert tavaly fejeződött be a tó 2008-2010 között folytatott kutatási programjának kiértékelő szakasza. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Megegyezés született a Horizon 2020 költségvetéséről

Megjelent az Európai Tanács következtetése a Többéves Pénzügyi Keretről (MFF), amelynek a Horizon 2020 is a része. A közleményből kiderül, hogy a Horizon 2020 költségvetése az eredeti javaslatban szereplő összegtől eltérően 69.24 milliárd euró lesz. A tervezett összeg közel 20 milliárd euróval több, mint a 7. kutatási keretprogramra fordított támogatási szöveg.
 
Tudományos és Innovációs Elnöki Díj fiatal kutatók részére

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 8-án a Kremlben öt tudósnak adta át a fiatal kutatók szakmai munkájának és sikereinek elismerésére alapított Tudományos és Innovációs Elnöki Díjat. A díjazottak: Nagyezsda Bokacs, Fjodor Ignatov, Kornyelij Todüsev, Dmitrij Csudakov és Andrej Uszacsov. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Visszalépés az előző oldalra