InnoTrend hírlevél 2013/03.
2013-02-01 19:30:00
Aktuális hírek, események.

Államtitkári látogatás a Nemzeti Innovációs Hivatalban

Elfogadva Dr. Deák Csaba és Korányi László elnökhelyettes urak személyes meghívását, 2013. január 7-én Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium Parlamenti és Gazdaságstratégiáért Felelős államtitkára ellátogatott és évindító beszédet tartott a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) állománygyűlésén. A zártkörű rendezvényen részt vett továbbá Dr. Nikodémus Antal az NGM Innovációs és K+F Főosztályának vezetője, valamint Szigeti Ádám kabinetfőnök is.
NIH-RIÜNET évindító munkaértekezlet

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek Hálózata (RIÜNET) szervezésében 2013. január 9-én került megrendezésre a NIH és a RIÜNET közös, évindító munkaértekezlete. A megbeszélés megnyitásaként Korányi László a NIH elnökhelyettese kiemelte a RIÜ-k és a NIH hagyományosan jó munkakapcsolatát a regionális KFI területén.
Új pályázati felhívás kiegészítés jelent meg a Magyar - Francia TéT programban való magyar részvétel támogatására

A Kétoldalú Tudományos és Technológiai (TéT) együttműködés tárgyú pályázathoz 2012. augusztus 10-én közzétett Pályázati Felhívás kiegészítéseként meghirdetjük, a Magyar-Francia TéT együttműködés keretein belül igényelhető támogatásra vonatkozó felhívást.
Módosult a két- vagy többoldalú Tudományos és Technológiai Együttműködés tárgyú pályázat felhívása

Módosult az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Két- vagy többoldalú Tudományos és Technológiai Együttműködés (TéT) Programokban való magyar részvétel támogatására (TÉT_12 jelű) kiírt pályázat felhívása.
Az Európai Bizottság elindította szakértők toborzását a Horizont 2020 tanácsadói csoportokba

Az Európai Bizottság minden tudományterületen növelni szeretné szakértői számát, akik részt vesznek a Horizont 2020 agendájának a kidolgozásában. A Horizont 2020 a következő hétéves tervezési ciklusban (2014-2020) az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja.
Pályázati felhívás szerződéses alkalmazottak számára az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjánál

Az Európai Bizottság, s főként a Közös Kutatóközpont (JRC) kérésére az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) kiválasztási eljárást indít abból a célból, hogy adatbázist állítson össze olyan sikeres pályázókból, akik közül szerződéses alkalmazottként kutatókat vesznek fel további kapacitás biztosítása érdekében. A sikeres pályázók adatbázisát főként az Európai Bizottság és a Közös Kutatóközpont használja majd.
Az Európai Bizottság tájékoztatója a 7. kutatási keretprogramban résztvevők számára

Az Európai Bizottság megjelentetett egy tájékoztató füzetet “Communicating EU Research & Innovation – A guide for project participant” címmel a 7. keretprogramban résztvevő projekt tagok számára. A cél az, hogy hasznos információkat kapjanak a projekt résztvevők, ahhoz kapcsolódóan, hogy hogyan tudnak minél eredményesebben hírt adni projektjeikről és megvalósított célkitűzéseikről.
Pályázati lehetőségek magyar-chilei tudományos és technológiai együttműködésre

A magyar-chilei kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai (TéT) megállapodást 2005 szeptemberében írták alá. Chile, mint a térség egyik vezető országa, fontos szerepet tulajdonít a kutatás-fejlesztés- és innovációnak. Az alábbi pályázati lehetőségeket nyújtja Chile a külföldi, illetve a magyar kutatók számára is: Startup Chile, Global Connection, ContactCHILE, Centre of Excellence and Competitivness.
A Skoltech évfordulója

A közelmúltban ünnepelte alapításának első évfordulóját a Skoltech, a Szkolkovói Tudományos és Technológiai Intézet. A Skoltech nem állami oktatási-kutatási egyetemként jött létre azzal a céllal, hogy segítse az oroszországi innovációt, oktatást és kutatás-fejlesztést. Az intézmény a Szkolkovói Innovációs Központ kulcselemeként jelenleg a biomedicina, az energiával kapcsolatos technológiák, az informatika, valamint a nukleáris technológiák terén képez szakembereket, kiemelt figyelmet fordítva a vállalkozási ismeretekre. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
Pályázati lehetőség az ANRT-CIFRE katonai kutatásokkal kapcsolatos doktoranduszi lehetőségeire

Mint ismeretes, 2009-től a Védelmi Minisztérium megbízta az ANRT-t a felügyelete alá tartozó, költségvetési és vállalati szférával közösen folyó katonai kutatások doktori pályázatainak kezelésével. A védelmi területen a pályázatokat évente egy alkalommal lehet beadni. Az idei határidő: 2013. április 30. Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági és TéT attasé cikke.
Az oroszországi orvostudomány fejlesztésének stratégiája

Medvegyev miniszterelnök jóváhagyta az Oroszországi Föderáció orvostudományának 2025-ig érvényes stratégiáját. A stratégia célja fejlett technológiákon, technológia-transzferen és innováción alapuló olyan hazai orvostudomány létrehozása, amely hozzájárul a lakosság minél jobb egészségügyi ellátásához. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
A Szkolkovó Alapítvány és a Samsung Electronics együttműködése

A Szkolkovó Alapítvány nevében Viktor Vekszelberg elnök, a Samsung Electronics részéről pedig JunSungHo, a cég FÁK ügyekben illetékes vezetője látta el kézjegyével azt a szerződést, amelynek értelmében a dél-koreai vállalat Szkolkovóban K+F központot hoz létre. A dokumentum szerint az alapítvány 3 klasztere (IKT, biomedicina, energiahatékonyság) működik együtt majd a Samsunggal. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.Visszalépés az előző oldalra