InnoTrend hírlevél 2013/02.
2013-01-23 15:00:00
Aktuális hírek, események.

Jelentés készült a hazai k+f infrastruktúra helyzetéről – tudományágak, trendek, szakpolitikai javaslatok

A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a NEKIFUT projekt Irányító Testülete és szakértői csoportja jelentést készített, mely a nemzetközi tudományos trendekkel párhuzamban a magyar kutatás-fejlesztési infrastruktúra-ellátottságát és fejlesztendő területeit vizsgálja. A NEKIFUT projekt a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásában valósul meg.
 
Pályázati felhívás tudományos és technológiai (TéT) attaséi álláshelyek betöltésére

A Nemzeti Innovációs Hivatal a Külügyminisztériummal egyetértésben pályázatot hirdet tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata álláshelyek betöltésére: Berlin, London, Tel-Aviv, Tokió, Washington.
 
Tudomány: a mezőgazdaság ellensége vagy szövetségese?

”Tudomány: a mezőgazdaság ellensége vagy szövetségese?” – ezzel a címmel rendezett konferenciát a FARRE (Forum de l’agriculture raisonnée respectueuse de l’environnement) több szakmai szervezet (GNIS, UIPP, UNIFA) valamint a mezőgazdasági tárca támogatásával. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy – ahogy Christophe Grison, a Farre elnöke fogalmazott – a tudományra nagyon sokan ellenségesen, gyanakodva tekintenek, szinte ellenségként kezelve azt, különösen akkor, ha olyan kérdések kerülnek szóba, mint a GMO-k, a növényvédő szerek. Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági és TéT attasé cikke.
 
Oroszország 2013-2020 közötti állami űrkutatási programja

Medvegyev orosz kormányfő 2012. december 28-án kelt rendeletével jóváhagyta Oroszország 2013-2020 közötti állami űrkutatási programját. A program fő célja a hazai űrkutatás reformja annak érdekében, hogy Oroszország megőrizze, illetve javítsa helyét a világ kozmikus hatalmai között. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Termeljünk másként! – a francia mezőgazdasági tárca agro-ökológiai programja

Stéphane Le Foll miniszter december 18-án mutatta be agro-ökológiai programját (Agricultures : produisons autrement). Szándékai szerint egy olyan eszközrendszert alkotnának meg, ami lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés szereplőinek támogatása mellett olyan agro-ökológiai termelési rendszereket alakítsanak ki, amiket a gazdaságok és az azokat befogadó termőhelyek adottságaihoz igazítanak. Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági és TéT attasé cikke.
 
„Tudományos és technológiai fejlesztés 2013-2020” orosz állami program

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök 2012. december 20-án hagyta jóvá az oroszországi „Tudományos és technológiai fejlesztés” 2013-2020 közötti időszakra kidolgozott állami programját. Az állami program célja egy olyan versenyképes és hatékony hazai K+F szektor megteremtése, amely kulcsszerepet játszikaz orosz nemzetgazdaság technológiai modernizálásában. Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.
 
Visszalépés az előző oldalra