Project 25 (P25)
2012-01-21 16:00:00
Az APCO (Association of Public Safety Communications Officials International), a NASTD (National Association of State Telecommunications Directors), az NCS (National Communications System), az NTIA (National Telecommunications and Information Administration) és az NSA (National Security Agency) együttműködésének eredményeképpen, 1989. októberében alapították – a készenléti szervek földfelszíni mobil kommunikációjának szabványosítására - az APCO-NASTD-Fed Project 25-öt, amelyre ma csak Project 25 (P25) néven történik hivatkozás.
(Forrás: Project 25 Technology Interest Group)A hatékonyabb spektrum használat érdekében, több földfelszíni digitális mobil rendszert fejlesztettek ki az elmúlt évtizedekben a kritikus kommunikáció részére, amelyek szabványosítását az ITU-R 8A munkacsoportja tárgyalta. A két vezető szabvány, az Európai (ETSI) TETRA és az észak-Amerikai (US) Project 25 mellett, javaslat érkezett a 8A munkacsoporthoz a Tetrapol (francia), EDACS® Aegis™ (svéd-Ericsson), DIMRS (Canada), IDRA (Japan), FHMA (Israel) szabványosítására.

A P25 csoportban megtalálhatók szövetségi és állami szervek, különböző szolgálatok, de a magán szektor képviselői is. A P25 világméretű csoport résztvevőinek területi eloszlását tekintve, hisz az Amerikai földrészen kívül Ausztrál, Ázsiai, Európai és Afrikai országokból is találhatók szereplők. Európából például Ausztria, a Cseh Köztársaság, Finnország, stb. is tagja a P25-nek.

A P25 szabvány és technológia fejlesztésének három fázisa különböztethető meg. Az 1. fázisban a rádió rendszer csatorna osztása 12,5 kHz, és analóg, digitális vagy kevert módú üzemre alkalmasak a berendezések és a rendszerek. A 2. fázisban 6,25 kHz-es csatornaosztás mellett, a spektrum használat hatékonyságának növelése a cél TDMA és FDMA modulációs eljárás alkalmazásával. A fejlesztés alatt lévő 3. fázisában, a készenléti szervek nagysebességű szélessávú adatkommunikációs igényének kielégítése a cél. A 3. fázis szabványosításában az ETSI és a TIA (Telecommunications Industry Association) együttműködik a MESA (Mobility for Emergency and Safety Applications) projekt keretében.

Néhány jellemzője a P25 szabványnak. A földfelszíni mobil kommunikáció részére a P25 nyolc (8) nyilvános (open) interfészt specifikál, pl. a rádiós interfészt, az állandóhelyű állomás interfészt, a hálózat-felügyeleti interfészt, a PSTN interfészeket (analóg és ISDN), stb. Az open interfésznek köszönhetően a P25 támogatja a többszállítós követelményeket, végeredményben a szállítói versenyt. Üzemmódját tekintve a P25-ben lehetőség van közvetlen csatorna-választással a végfelhasználók közötti direkt, vagy nagy forgalmú területeken trönkölt rendszerű kommunikációra. Az átvitt információ tartalmát tekintve a P25 támogatja a beszéd és a keskenysávú adatátvitelt, mind nyilvános, mind titkosított formában. A védett kommunikációhoz rejtjelzést, titkosító kulcs menedzselést és berendezés azonosítást használ a rendszer.

A P25 megfelel a „mission critical” követelményének, de alkalmazói között a készenléti szerveken kívül megtalálhatók a nagy ipari cégek (pl. olajtársaságok, közlekedési vállalatok, …) is. A P25-ről bővebben, lásd a Kapcsolódó weboldalon a Project 25 Technology Interest Group (PTIG) honlapját.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra