3GPP
2011-12-16 16:00:00
A harmadik generációs rádió rendszerek műszaki specifikációinak kidolgozása érdekében hozták létre az alapítók a 3GPP (Third Generation Partnership Project) projektet.
(Forrás: 3GPP)A szabványok kidolgozásával foglalkozó szervezetek (ETSI, ARIB, TTA, TTC, T1 és a CWTS) együttműködési megállapodása alapján, a harmadik generációs rendszerek technikai (GSM alaphálózatra építve), és a rádiós hozzáférés technológiájának (alapja az UTRA - Universal Terrestrial Radio Access) szabványosítására hozták létre 1998-ban a 3GPP-t. A 3GPP-ben a szabványosítási szervezetekkel együttműködnek további, a témával foglalkozó testületek annak érdekében, hogy világméretekben elfogadható műszaki specifikációkat és jelentéseket dolgozzanak ki.

A 3GPP céljai között szerepelt a GSM szabványok karbantartása és továbbfejlesztése, beleértve a rádiós hozzáférési technológiákat is (pl. a GPRSGeneral Packet Radio Service, és az EDGE - Enhanced Data rates for GSM Evolution). A technológia azonban folyamatosan fejlődik a piaci igények szerint. Míg kezdetben a GSM alapú harmadik generációs rendszerrel foglalkozott a Projekt, mióta elkészült az első LTE és EPC (Evolved Packet Core) specifikációja, a 3GPP vált a harmadik és negyedik generációs rendszerek fejlesztésének központjává.

A 3GPP 10. „kiadványától” (Release 10) kezdődően a 3GPP teljes mértékben megfelel az ITU-R 3G-re vonatkozó IMT-Advanced ’Systems követelményének. A 3GPP 8. kiadványában volt először megfogalmazva az LTE szabvány, míg a 10. kiadvány a kiegészített/módosított LTE-t, a 4. generációs rádiós rendszert specifikálja.

A 3GPP 10. kiadványát, 2011. márciusában véglegesítették/fogadták el, és itt választották a TSG-SA (Technical Specification Group Service and System Aspects) vezetőjévé Bertényi Balázst a Nokia Siemens Networks-től.

A Kapcsolódó weboldalon megismerhető a 3GPP tevékenysége, kiadványai, stb., és igen sok fehér könyv tölthető le, amelyekből az LTE kerülhet közelebb az olvasóhoz.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra