Az ECC rövid értékelése a WRC-12-ről
2012-04-25 16:00:00
Az ECC Newsletter 2012. februári Speciális kiadásában tette fel a kérdést, WRC-12: Sikeres volt a CEPT?

(Forrás: CEPT ECC)


Keveseknek adatott meg, hogy részt vegyenek a WRC-12 Genfi munkájában, ezért hasznos olvasmány lehet ECC Newsletter összefoglalója az Európai szemmel jelentős döntésekről.

A WRC-12 előkészítési stádiumában - a Konferencia napirendi pontjaihoz - a CEPT állította össze a CEPT Igazgatások közös javaslatát. A Konferencia ideje alatt, a CEPT Igazgatások vezetői, szükség szerint a napi egyeztetéseken alakították ki az együttes Európai álláspontot a legfontosabb kérdésekben.

Európai szemmel az egyik alapvető kérdésben, a 790-862 MHz sávban a digitális hozadék (digital dividend) felhasználására sikerült kielégítő műszaki és szabályozási feltételeket elfogadtatni. Ebben a frekvencia sávban néhány Európai ország légi rádiónavigációs szolgálatot üzemeltet, ami nehezíti a határmenti felhasználást. A probléma rendezése érdekében a régió államai egy keretszerződésben rögzítették a mobil szolgálatok és a légi rádiónavigációs szolgálat közötti koordináció szükségességét.

Ugyan csak a digitális hozadék sávra vonatkozott az Arab és az Afrikai országok javaslata, hogy a sáv alsó határát terjesszék ki 700 MHz-re. A javaslat nem szerepelt a WRC-12 napirendi pontjai között, a CEPT egyhangúlag ellenezte a javaslat tárgyalását. Végül hosszabb egyeztetési procedúra után az a kompromisszumos megoldás született, hogy a 694-790 MHz sávot közösen elsődleges jelleggel használhatja a műsorszórás és a mobil szolgálat (IMT), azonban az új kiosztás csak a WARC-15 után lép életbe. A WARC-15-nek a sáv alsó határát finomítania kell, és ki kell alakítani a mobil szolgálat technikai és szabályozási feltételeit ebben a frekvencia sávban.

Két sáv kiosztás, melyeknek hatása van az Európai felhasználásra. Új sávkijelölés (5030-5091 MHz) a robot repülőgépek (pilóta nélküli) részére, amely nincs hatással a Galileora. A légi mozgószolgálat (R) részére tervezett új kiosztások közül nem fogadták el az 5000-5030 MHz sávot a Galileo védelme érdekében.

Megemlítünk még egy technológiához tartozó állásfoglalást: az előzetes várakozással ellentétben nem került módosításra a Nemzetközi Rádiószabályzat a cognitív és a szoftver vezérelt rádió technológia alkalmazása szempontjából.

A Kapcsolódó weboldalról letölthető az ECC Newsletter speciális kiadása, de ugyan ezen a lapon megtalálható a Presentation-on belül az ECC WRC-12 előkészítő anyaga is, amit összevetve az eredményekkel, értékelhető a CEPT munkája.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra