Az ECC kutatási területei
2012-04-26 16:00:00
Az Európai elektronikus kommunikációs politika megerősítéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódóan, az ECC Steering group-ja közzé tette az öt éves stratégiai kutatási tervét.

(Forrás: ECC)


A technológia fejlődésével egyre több és nagyobb frekvencia sáv igénnyel jelentkeznek a rádiószolgálatok, a különböző rádió-alkalmazások. A rádiófrekvenciás spektrum hatékonyabb használata érdekében dolgozta ki az ECC azt a kutatási munkaprogramot, amibe több Európai egyetemet és kutató intézetet vont be. A programon belül két téma különös figyelmet érdemel, a felhasználás széles és egyre bővülő köre miatt.

A cognitive radio (CR) és a szoftver vezérelt rádiók (SDR) széleskörű alkalmazására többek között, a digitális TV műsorszórás által ellátatlan területeken (fehér foltokban) – a DVB frekvencia sávjaiban - van lehetőség. Ezen a területen nem csak a femtocellás alkalmazás, hanem például a szélessávú PPDR és az M2M is számításba jöhet. A kutatás célja a legvalószínűbb fejlesztési irányok megbecsülése a jelen és a jövő technológiájának figyelembevételével. A CR/SDR alkalmazásához kialakítandó a szabályozási környezet is, a technológiai lehetőségek és a várható üzleti modellek figyelembevételével.

A gép-gép (M2M) kommunikáció kutatási területen a cél olyan technikai megoldások kidolgozása, amelyek ipari környezetben – a vezetéknélküli kommunikáció részére - az alkalmazott technikai megoldásnak köszönhetően garantálják a fokozott megbízhatóságot. Például cél: ipari környezetben az interferencia jellemzők meghatározása adott frekvencia sávokban, továbbá a kommunikációs technológiák választásának a vizsgálata abból a szempontból, hogy ipari környezetben nagy „ellenálló képességgel” rendelkezzenek.

A Kapcsolódó weboldalról a Topics-on belül letölthető a Research Activity.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra