Rádiótávközlési Világértekezlet 2012
2012-02-06 16:00:00
Genfben, 2012. január 23-án kezdődött és február 17-ig tart a Rádiótávközlési Világértekezlet (World Radiocommunication Conference 2012 WRC-12)
(Forrás: ITU)


A három/négy évente megrendezésre kerülő Rádiótávközlési Világértekezlet feladata felülvizsgálni és módosítani a rádiótávközlés kereteit meghatározó Nemzetközi Rádiószabályzatot (Radio Regulations RR) és a műhold pályákat, az igazgatások közötti megegyezés alapján. A rádió spektrum használatának szabályozásakor figyelembe kell venni, hogy a rádiószolgálatokban, az információs és kommunikációs technológia (Information and Communication Technologies ICT) alkalmazása rohamosan fejlődik és terjed. A tengeri mozgó, a légi mozgó, a kutatás, a műholdas rádiótávközlés, és a többi rádiószolgálat spektrum igényének vizsgálatán felül kiemelt figyelemmel vizsgálják meg a mobil szélessávú igények kielégítésének lehetőségét, valamint az új technológiák alkalmazását.

Az ITU megbízatása, ésszerű, igazságos, hatékony és gazdaságos rádió spektrum használat elősegítése minden rádiótávközlési szolgálat részére. Elsődleges cél interferencia mentes környezet biztosítása a rádiószolgálatok részére, amit az RR alkalmazása elősegít. A WRC-k ezen felül - az Ajánlásokon keresztül - szabványosítják a rádiókommunikációs rendszerek műszaki jellemzőit és minőségi követelményeit.

A földfelszíni mozgószolgálat szempontjából, eldöntött kérdés, hogy a digitális hozadék (DD) spektruma elsődleges szolgálatként, a mobil szélessávú szolgálat rendelkezésére áll (WRC-07 döntés volt), de kérdés a hogyan tovább, és merre? (Ismereteink szerint a harmonizált 790-862 MHz DD sáv elsődleges jellegű mobil használatához, a magyar igazgatás is csatlakozni kíván a WRC-12-n.) A WRC-12 programjában – a nyilvánosan hozzáférhető anyagok között - nem találtunk arra vonatkozó utalást, hogy a konferencia foglalkozna a PPDR vagy a készenléti kommunikáció szélessávú spektrum igényével.

A tárgyalásra kerülő témák közül kiemeljük, a jövő szempontjából lényeges szoftver vezérelt rádiókkal (Software-defined radio) kapcsolatos értelmezések (meghatározások) tárgyalását. A szoftver vezérelt rádió, az a rádió adó és/vagy vevő, amely olyan technológiát alkalmaz, amelyik lehetővé teszi a rádiófrekvenciás paraméterek pl. frekvencia tartomány, moduláció típus, kimenő teljesítmény, stb. alaphelyzetben beállított értékének módosítását, a működési körülmények változásának figyelembevételével. Ez a fogalom és értelmezés felváltja a Nemzetközi Rádiószabályzatban korábban bevezetett adaptív rádióval kapcsolatos fogalmat.

A WRC-12 munkájával kapcsolatos információk a Kapcsolódó weboldalon olvashatók.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra