Konzultáció a KFGH-val
2012-01-13 16:00:00
Konzultáció 2012 január 12-én a KFGH-val(Közigazgatási Frekvenciagazdálkodási Hatóság) a készenléti TETRA rendszerek jövőbeni frekvencia felhasználási lehetőségeiről.

Az elmúlt évben (október és november) a TFHE és a HTE szervezésében előadásokat hallgattunk az NMHH ( Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság)részéről (Vári Péter és Simon Gyula főosztályvezetők előadásában) a frekvenciagazdálkodás helyzetéről és a várható Spektrum Stratégiáról, a nemzetközi szervezetek (ITU_WRC12, CEPT, EU) aktuális tevékenységéről. Megállapítható, hogy a készenléti területek (Public Safety ill. a PPDR) szélessávú spektrum igénye és annak megoldása még képlékeny állapotban van. Így pl. látszik, hogy a WRC12 napirendjén nem szerepel a PPDR spektrum kérdése.

Figyelembe véve, hogy a jelenleg üzemelő TETRA rendszerű készenléti hálózatok esetében már a közeljövőben felmerül a szélessávú (TEDS) alkalmazás, ezért célszerűnek tartjuk (összhangban más európai országokkal) a rendelkezésre álló frekvencia sávok részletesebb felmérését. Ehhez szükséges tájékozódni a nem polgári, készenléti célra használható frekvenciasávokról, a várható hazai és nemzetközi trendekről, a 380-400 MHz-es sávban a továbbfejlesztés lehetőségéről.

A TFHE kezdeményezésére 2012 január 12-én az érdekelt szervezetek (NSZI, Pro-M Zrt., Cassidian, TFH) bevonásával szakmai konzultációra került sor a Közigazgatási Frekvenciagazdálkodási Hatóság székhelyén a KFGH vezetőjével és munkatársaival. A KFGH tájékoztatása és a szakmai vélemények alapján a jelenlévők reális esélyt adnak annak, hogy 1-3 éven belül a TEDS és 3-5 éven belül az LTE technológia megvalósulhat a készenléti hálózatban. A jelenlévők fontosnak és hasznosnak ítélték a konzultációt, és további erőfeszítésekre van szükség a nemzetközi szervezetekben ahhoz, hogy a nemzeti hatáskörű szabályozás racionális gazdasági feltételeket biztosítson a készenléti hálózat továbbfejlesztéséhez. Elfogadásra került az a felajánlás a Cassidian részéről, hogy az EDR-ben a TEDS bevezetésére (az érdekeltekkel, így a Pro-M-el egyeztetve) megvalósítási tanulmányt készít. A tanulmány argumentumokat adhat a hazai döntéshozóknak, a szabályozóknak és a felhasználóknak egyaránt a jövőbeni fejlesztések racionális megoldásaihoz. A konzultáció háttér anyagait a honlapunkon (részben a csak tagoknak szóló részben) megjelentetjük.

A tagok oldalán az előadás PDF formátumban letölthető
Visszalépés az előző oldalra