M2M
2012-02-29 16:00:00
A gép-gép kommunikáció (Machine to Machine M2M) szabványosítási kérdésével az ETSI, az Európai Bizottság M/441 számú megbízása alapján foglalkozik.
(Forrás: ETSI)


Az EC M/441 megbízása értelmében, mérőrendszerek részére olyan nyitott architektúrájú szabvány kidolgozása a feladat, amelyik kommunikációs protokollja lehetővé teszi a berendezések kölcsönös együttműködését (interoperabilitását). Az EC a megbízását három szervezetnek címezte: a CEN-nek (Comité Européen de Normalisation), a CENELEC-nek (European Committee for Electrotechnical Standardization), és az ETSI-nek. Az „Okos mérőrendszer” (Smart Metering) kidolgozásának a célja egy olyan Európai szabvány alkotása, amely biztosítja az interoperabilitást a használatos mérőrendszerek esetén (víz-, gáz-, villamos-, hő-rendszer, stb.), és adott alkalmazások esetén megfelelően hozzáilleszthető a felhasználói igényekhez.

Ma már sok millió (vagy inkább milliárd) M2M berendezés üzeme segíti például az egészségügyben a betegek felügyeletét, tárgyak felismerését és nyomon követését, alkalmazzák „okos” mérőrendszerekben vagy automata gépek távfelügyeletéhez, és az M2M alkalmazások köre tovább bővül s rohamosan nő. Az alkalmazások egyik részében kis hatótávolságú – általában saját - rádió összeköttetés biztosítja az átviteli hálózatot, ellenben ha mobilitásra is szükség van, vagy nagy sebességű adatátvitel az igény, akkor a cellás alapú M2M kerül előtérbe.

Az ETSI megfogalmazásában: tulajdonképpen a cellás rendszer előfizetői között megjelent egy „új típusú előfizető” - a gép, amelynek igényei eltérnek a korábbi előfizetői igényektől. A kidolgozandó szabvány több eleme más aspektusból már létezik, mert van rádió interfész címzés, a különböző hálózat topológiák és a forgalom irányítás szabványosítása megtörtént, vagy az azonosítás módszere is rögzítve van. Az M2M szabvány kidolgozásának a rendeltetése, a sajátságos felhasználói igények kiszolgálása költség-hatékonyan, a meglévő szabványok optimalizálásával.

Az M2M széles felhasználói kört foglal magába, mint pl. a telemetria, a távfelügyelet, a távleolvasás, az azonosítás és a követés. Az M2M-el kapcsolatban eddig publikált és hozzáférhető ETSI jelentések és szabványok:

  • ETSI TR 102 691 V1.1.1 (2010-05) Smart Metering Use Cases

  • ETSI TS 102 689 V1.1.1 (2010-08) M2M service requirements

  • ETSI TS 102 690 V1.1.1 (2011-10) Functional architecture

Megjegyezzük, hogy az EC M/490 megbízása alapján a villamos hálózatba integrálható Smart Grids-el kapcsolatos szabványosítási munkák is megkezdődtek az ETSI-ben.

Közelebb kerülhetsz az M2M-hez, ha a Kapcsolódó weboldalon, a Technologies- en belül az M2M-re kattintasz.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra