Számítási felhő
2012-01-28 16:00:00
Az IT technika utóbbi időben elterjedt fogalma a számítási felhő (cloud computing), bár a fogalmat, az irodalmi források, egészen az 1960-as évekig vezetik vissza.
(Forrás: TechTarget com)


A számítási felhő magába foglalja mindazokat az informatikai szolgáltatásokat, amelyeket az Interneten keresztül érhetünk el. A fogalom egyszerű megértéséhez gyakorta hozzák fel párhuzamos példaként a villamos-energia szolgáltatást, ahol a villamos berendezésünkkel csatlakozva a hálózatra használjuk a szolgáltatást anélkül, hogy tudnánk annak forrását, vagy éppen ismernénk az átviteli rendszert. A számítási felhő alatt IT szolgáltatást kapunk az Internet közvetítésével: például olyan adat állományokhoz férhetünk hozzá amelyek nincsenek a számítógépünkön, vagy olyan szoftvert használhatunk amelyik nincs a számítógépünkre telepítve.

A felhőalapú szolgáltatásnak három olyan egyértelmű jellemzője van, ami megkülönbözteti a hagyományos szolgáltatásoktól. Kifejezett kérésre adják el néhány perc időtartamtól néhány óráig, rugalmas hiszen a felhasználó igénye szerint a rendelkezésre álló szolgáltatásnak csak kisebb vagy nagyobb részét veszi igénybe, a szolgáltató gondoskodik a szolgáltatás menedzseléséről (a felhasználónak csak személyi számítógépre és Internetes hozzáférésre van szüksége). A felhőalapú szolgáltatásra olyan gazdasági környezetben van igény, ahol rendelkezésre áll nagysebességű Internet hozzáférés, de a ritkán használt drága programokat nem vásárolják meg és telepítik saját gépekre, hanem azokat kölcsönzik és a saját számítógépen csak egy kisebb terjedelmű kliens alkalmazás fut.

A számítási felhő szolgáltatásokat, különböző jellemzők alapján szokás csoportosítani, így például van nyilvános hozzáférésű szolgáltatás (az Interneten keresztül bárki igénybe veheti), vagy létezik magán felhőalapú szolgáltatás amelyet csak előre meghatározott felhasználói csoport vehet igénybe. A felhőalapú szolgáltatás végeredményben egy olyan „új” piaci termék, amely az igények szerint gyorsan és rugalmasan bővíthető, felhasználói oldalról a költség hatékonyság mellet további előnye, hogy fizikailag mindazon helyekről elérhető, ahol rendelkezésre áll a szélessávú Internet hozzáférés. A felhőalapú szolgáltatást szemlélteti az alábbi ábra.


Számítási felhő (Forrás: Wikipedia)

A számítási felhővel kapcsolatban néhány olyan kérdés, amivel a szolgáltatónak és a felhasználónak egyaránt érdemes tisztában lennie: titkosítás, adathozzáférés, felhasználás törvényessége/jogszerűsége, szoftverhez nyilvános hozzáférés, nyilvános szabvány, titkosság, stb.

Az érdeklődő, például a Kapcsolódó weboldalról elindulva, további ismereteket szerezhet a számítási felhőről az Interneten keresztül.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra