Csökkenő cellaméretek
2011-08-29 16:00:00
A közeljövőben várhatóan elárasztanak azok a kisméretű rádióscellák, amelyek az alapját fogják képezni a jövő vezeték nélküli adatkommunikációjának.
(Forrás: Fierce Broadband Wireless)


A vezetéknélküli szolgáltatók, - a felhasználók egyre fokozódó mobil adatkommunikációs igényének kielégítése érdekében - 2011-ben új útra léptek, hálózataikban a kiscellás (mikró-cella, pikó-cella) architektúra kialakítása felé fordultak. Úgy tűnik, hogy azok a műszaki megoldások (trükkök), amelyeket a nagycellás hálózatokban alkalmaztak, kimerültek, nem képesek tovább növelni a spektrum használat hatékonyságát, ezzel együtt nem képesek a növekvő mobil adatkommunikációs igényeket kielégíteni.

Alcatel-Lucent's lightradio cube

Az új irányzatnak megfelelően a berendezésgyártók is keresik a technológiai megoldásokat, és piacra léptek ajánlataikkal. Például az Alcatel-Lucent a miniatűr bázisállomással (lightRadio, lásd a képet), a Huawei a mikrócellás berendezésével, az Ericsson a rádióba integrált antennás megoldással, míg a Nokia Siemens Networks mostanában jelentkezett a Liquid Radio-val.

A kiscellás technológia alkalmazásával együtt azonban új gondok lépnek fel, ezek közül három alapvető probléma: építés - ami kis területen belül nagyszámú állomás építési költséget jelent, az interferencia és a hand-over menedzselése, valamint visszatartó erő lehet a bázisállomás és a kapcsolóközpont közötti átviteltechnika megvalósítása.

A cikket lásd a Kapcsolódó weboldalon.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra