LTE a hosszú távú fejlődés
2011-03-23 16:00:00
A PAMR típusú, negyedik generációs rendszerek legújabb szabványa az LTE (Long Term Evolution LTE), ez a jövő szélessávú és nagysebességű adat és multimédiás kommunikációjának meghatározó technológiája. A Motorola fehér könyve összefoglaló műszaki leírást ad az LTE technológiáról.
(Forrás: Motorola)


A napjainkban a növekvő mobil adatforgalom, valamint az újabb mobil alkalmazások (pl. multimédiás online játékok, mobil TV, stb.) iránti igény jelentős emelkedése késztette arra a 3GPP-t, hogy dolgozza ki a hosszú távú fejlesztés szabványát, az LTE-t. Korábban a 3G-ben alkalmazott pl. GSM/EDGE technológia lehetővé tette a GSM sávban az IP alapú – max. 384 kbit/sec sebességű - vezetéknélküli multimédiás szolgáltatás nyújtását. A következő fejlesztési lépcső, már új frekvencia sávban, az UMTS/HSPA a lemenő ágon 14,4 Mbit/sec adatsebesség mellett – és szinte teljes mobilitás mellett - az alkalmazások széles körét foglalja magába, a beszéd és adatátvitel mellett kép, videó, grafika és más szélessávú alkalmazásokatt tett hozzáférhetővé. Az LTE Tulajdonképpen az UMTS továbbfejlesztett változata, a lényegesen megnövelt átviteli kapacitás és rövidebb várakozási idő mellett teljes mobilitást biztosít. Végeredményben az LTE a cellás mobil technológia versenyképes jövőjét jelenti a távközlésben. A kialakított hálózati struktúra (Evolved Packet Core EPC) támogatja az egyetemes földfelszíni rádió hozzáférést (Evolved Universal Terrestrial Radio Access E-UTRA), ezáltal csökkenthető a hálózati elemek száma, világos funkcionalitás és a redundancia javítása mellett igen lényeges, hogy hand-over és összeköttetés lehetséges más fix vagy vezetéknélküli hálózatokba, és mindez a teljes mobilitás mellett valósul meg. Az LTE technológiában alkalmazott sávszélesség 1,25 MHz-től lépcsősen 20 MHz-ig terjed, a lemenő ági adatsebesség 20 MHz sávszélesség esetén 100 Mbit/sec.

Az LTE történetében jelentős volt 2010, mert az első kereskedelmi hálózatok elindultak, hazánkban a mobil szolgáltatók megkezdték az első LTE hálózat teszteket, jelenleg a frekvenciasáv kijelölésére várnak ugyanúgy mint a TETRA hálózat. Még egy hír az LTE-ről: 2011. május 17.-18.-án Amszterdamban rendezik meg a hetedik LTE Világ Csúcstalálkozót. (www.lteconference.com)

A TETRA Association is vizsgálja a szélessávú adatátvitelre alkalmazható technológiákat, bizonyos feltételek mellett az LTE is alkalmazhatónak tűnik a TETRA hálózatokban. Lásd és hallgasd meg a TWC2011 május 26. Plenáris ülését.

3GPP 3rd Generation Partnership Project
EDGE Enhanced Data rates for GSM Evolution
GSM Global System for Mobile communications
HSPA High Speed Packet Access
UMTS
Universal Mobile Telecommunications Systems


Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra