WiMAX Forum
2011-04-01 16:00:00
A Budapesti TWC2011 Kongresszus második napján, a plenáris ülés előadásainak egyik témája a jövő szélessávú TETRA-ja. A készenléti szolgálatok mobil hálózatában a WiMAX technológia alkalmazása – a szélessávú szolgáltatások bevezetésének egyik lehetséges megoldása.


A WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access WiMAX) Forum, az IEEE 802.16 szabvány alapján, a vezetéknélküli szélessávú alkalmazás támogatására létrejött egyesülés. A mobil WiMAX elnevezés, a 802.16e-2005 szabvány és az OFDMA PHY technológiák alkalmazására elterjedt fogalom meghatározás.

A WiMAX Forumhoz bárki csatlakozhat jelentkezés alapján. Kétfajta tagság létezik az egyik a szabályozó (Principal Membership) a másik a rendes tagság (Regular Membership). A tagsághoz kapcsolódó jogok és a tagsági díj megtekinthető a Forum weboldalán. Abban az esetben lesz a WiMAX Forum tagja egy jelentkező, ha nyilatkozik, hogy elfogadja a tagságra vonatkozó megállapodást (Membership Agreement), és fizeti a választott tagságnak megfelelő tagdíjat.

A WiMAX Forumról részletes információ kapható a Kapcsolódó weboldalon.

Magyarországon a WiMAX részére kijelölt frekvencia sávokat a RAT tartalmazza, a jelenleg kijelölt sávrészek más rádióalkalmazásokkal közös frekvencia sávjai: 2.500 – 2.690 MHz, 3410 – 3.600 MHz, 5.725 – 5.925 MHz. A berendezések Magyarországi használatbavételének feltétele, hogy a WiMAX Forum elfogadó minősítésével rendelkezzenek.

RAT
Rádió Alkalmazási Táblázat

OFDMA
Orthogonal Frequency Division Multiplex Access

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra