A készenléti spektrum használatának hatékonysága Európában
2011-03-12 16:00:00
A TETRA Association által 2010. februárjában publikált tanulmány, a jelenlegi helyzetet világítja át.
(Forrás: TETRA Association)


A készenléti felhasználók részéről fogalmazódott meg az az igény, hogy a jelenlegi működésükhöz, valamint a készenléti alkalmazások növekvő adatforgalma miatt további spektrumra van szüksége a szolgálatoknak. A TETRA Association által 2010. februárjában publikált tanulmány, a jelenlegi helyzetet világítja át. A tanulmány arra keresi a választ, hogy készenléti alkalmazások esetén lehet-e spektrum hatékonyságról beszélni, illetve a nagysebességű PPDR alkalmazások fejlesztésének van-e gátja.

A tanulmány leszögezi, hogy készenléti szolgálat esetén a kommunikáció kritikus feltétele a küldetés sikerének. Amikor a spektrum hatékony használatáról beszélünk, akkor definiálni kell azt, hogy mit is értünk hatékonyságon. Kritikus események környezetében sokkal nagyobb kapacitásra van szükség az esemény ideje alatt, mint amit a „rendes napi” forgalom lebonyolítása kíván. Amennyiben ezt a kapacitást beépítjük a hálózatba, akkor az átlag forgalom alapján nem lesz hatékony a spektrum használata.

A tanulmány a lényeges CEPT Ajánlások ismertetése, valamint a készenléti alkalmazások néhány példáján keresztül, arra a következtetésre jutott, hogy

  1. A CEPT ERC/DEC(96)01 Határozatával kezdődő digitalizálással (az analóg rendszerek migrációja a kijelölt digitális sávrészbe) a készenléti szervek lényeges spektrum használati javulást mutatnak. A készenléti szervek kommunikációja koncentrálódott a 380 – 400 MHz sávban a részükre kijelölt 2x5 MHz-es sávrészre, ezzel az általuk korábban használt VHF/UHF analóg PMR frekvenciasávok felszabadultak, más célra használhatóak.

  2. A jelenlegi 2x5 MHz-es tartomány számos esetben szűkösnek bizonyult, a hálózat fejlesztést nem teszi lehetővé. A hatékonyság növelése érdekében, további közös erőfeszítéseket kell tenni.

  3. Európa és Észak-Amerika összehasonlítása esetén azt mondhatjuk, hogy Európában sokkal hatékonyabban használják a készenléti rendszerek spektrumát, mint Észak-Amerikában.

  4. A készenléti szervek, a rendelkezésre álló teljes közös spektrumnak csak igen kis részét használják.

Végső következtetés: a jelenleg rendelkezésre álló harmonizált, és intenzíven használt sáv mellett, a PPDR jövőbeni nagysebességű adatátviteli igényeinek kielégítésére, további frekvenciákra van szükség.

PPDR Public Protection and Disaster Relief (általános védelem és katasztrófa enyhítés) A CEPT által újabban használt terminológia a készenléti rendszer üzemeltetők meghatározására.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra