Készenléti szélessávú mobil és a szükséges spektrum
2011-08-20 16:00:00
Az Analysys Mason ltd. - a TETRA Association részére készített jelentésében - a készenléti szervek, jövőbeli szélessávú mobil kommunikációs igényét vizsgálta meg, és választ keresett arra, hogy milyen módon lehet ezt az igényt kielégíteni.
(Forrás: TETRA Association)


A készenléti szervek - elsősorban a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, de a többi PPDR is – Európában, a 380-400 MHz-es sávban üzemelő digitális TETRA-t vagy a TETRAPOL-t használják, a specifikus igényeiket kiszolgáló mobil kommunikációra. A gond csak annyi ezekkel a rendszerekkel, hogy bár az adatkommunikációt támogatják, annak a kapacitása és az adatátvitel sebessége elmarad az igényeiktől.

A Mason jelentés, a tárggyal foglalkozó 20 publikációt elemzett, amelyek között található ETSI, TETRA Association, BAPCO és még számos korábban publikált dokumentum különböző szervek részéről. A jelentés megállapítja, hogy az Információs Társadalomban nagy az igény a szélessávú nagysebességű adatkommunikációra, a képátvitelre, a multimédiás alkalmazásokra. A kereskedelmi szolgáltatást nyújtó hálózatokban a HSPA/HSPA+ vagy az LTE technológia alkalmazásával az igény kielégíthető, ami alternatívan a készenléti szervek igényét is kielégítheti, de a gyakorlatban nem ez lesz a járható út. A Mason tanulmány szerint csak az lesz az üdvözítő, ha a gyártókat ösztönzik arra, hogy a készenléti szervek új generációs szélessávú mobil technológiáját fejlesszék ki.

A fehér könyv egy bővebb összefoglalója olvasható a TETRA Association honlapján a Kapcsolódó weboldalon.

HSPA
High Speed Packet Access

PPDR
Public Protection and Disaster Relief

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra