ITU - Nemzetközi Távközlési Egyesület
2011-09-13 16:00:00
Az ITU (International Telecommunication Union) jogelődjét, a Nemzetközi Távíró Egyesületet 1865.-ben alapították Párizsban. A szervezet mai nevét 1934.-ben vette fel, és 1947.-ben vált az ENSz Informatikai és Hírközlési Technológiák (Information and Communication Technologies ICTs) speciális képviseletévé. Az ITU-nak jelenleg 192 ország, és több mint 700 különböző vállalkozás a tagja.

Jóllehet a kezdeti időszakban az Egyesület a távíró technikára szakosodott, az ITU ma a teljes ICT szektorral foglalkozik a digitális műsorsugárzástól kezdve az Internetig, és a mobil technológiától kezdve a 3D TV-ig. Tevékenységén belül felelős például a rádiófrekvenciás spektrum szolgálatok közötti és a műhold pályák felosztásáért, világviszonylatban az ICT szektor szabványosításáért és fejlesztéséért.

Az ITU tevékenysége három szakterületre bontható, ezek szervezik a konferenciákat és irányítják munkacsoportjaik tevékenységét.

Rádió kommunikáció (ITU-R) koordinálja a rohamosan növekvő rádió távközlési szolgálatokat, ehhez tartozóan nemzetközi szinten a frekvenciagazdálkodást és a műhold pályák felosztását. A ma legfontosabb kérdései – és nem csak az ITU-nál, hanem a kormányok és a piacon lévő gyártók/fejlesztők szempontjából is – a szélessávú mobil kommunikáció, a műsorszóráson belül pedig az ultra HDTV és a 3D TV.

Távközlés szabványosítás (ITU-T) szolgáltatja az ICT hálózatok szabványait, más néven Ajánlásait (Recommendations). Ezek az Ajánlások magukba foglalják például az Internet hozzáférést, az átviteltechnikai protokollokat, a beszéd vagy videó jel kompressziójára vonatkozó követelményeket, de foglalkoznak a következő generációs szolgálatokkal pl. az IPTV-vel is.

Távközlés fejlesztés (ITU-D) foglalkozik a tagok részéről felmerülő kérdésekkel, pl. milyen módon bővíthető egy piac, vagy milyen módon lehet egy új piacra belépni, egy jó eljárást milyen módon lehet a gyakorlatban alkalmazni.

Gyakorló szakemberek részére fontos és nélkülönözhetetlen ITU-R és ITU-T dokumentumok, az Egyesület honlapjáról költségmentesen tölthetők le.

Kapcsolódó weboldal
Visszalépés az előző oldalra